Getto Krakau

by Informatiebureau Krakau
ghetto krakow monument - bezoekkrakau
Krakau getto toen en nu

Getto van Krakau, toen en nu. Meer van deze foto’s vind je op ons blog

In de wijk Podgórze, net buiten het centrum van Krakau, was het oude getto (ghetto) van Krakau. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging is daar nog tastbaar aanwezig. Het getto was bedoeld voor de Joodse bewoners van de stad en ver daarbuiten, die daar verplicht naar toe moesten verhuizen. Vanuit de ommuurde plek werden ze onder erbarmelijke omstandigheden te werk gesteld, of doorgestuurd naar vernietigingskampen.

Tegenwoordig is het voormalige getto van Krakau een woonwijk die steeds meer in de belangstelling komt te staan. Niet alleen bij Krakauers die graag wonen in de luxe opgeknapte appartementen, ook toeristen komen er graag. Vooral nadat Schindler’s Factory, de emaillefabriek van Oskar Schindler, tot museum werd omgebouwd. Het museum trek duizenden toeristen naar Podgórze. In het voormalige getto zijn meerdere plekken die herinneren aan de verschrikkelijke leefomstandigheden onder het nazi-bewind.

Overgebleven stuk gettomuur op Ulica Lwówska.

Bezienswaardigheden in het getto van Krakau

    • Heldenplein: Het Plac Bohaterow Getta, ‘plein van helden van het getto’, was vroeger het middelpunt van het getto. Het monument van lege stoelen, verspreid over het plein, staat symbool voor de leegte die achterbleef na de definitieve ontruiming in maart 1943.
    • Apteka Pod Orlem: De Poolse apotheker Tadeusz Pankiewicz moest, net als andere Polen, verhuizen toen de nazi’s het getto oprichtten. Hij weigerde echter, en hield zijn apotheek open midden in het getto. Op die manier kon hij de de inwoners helpen waar mogelijk. Niet alleen met de nodige medicijnen, ook door hun waardevolle spullen te verstoppen of boodschappen naar de buitenwereld te smokkelen. Zijn apotheek is nu een klein, maar indrukwekkend museum aan Plac Bohaterow Getta.
    • Overblijfsel van de ghetto muur: Het getto van Krakau werd volledig omringd door een hoge muur om te voorkomen dat mensen ongezien naar buiten glipten. Een deel van die muur staat nog overeind in Ulica Lwówska, waar het nu voorzien is van een gedenkteken. Een ander stuk is te vinden in een speeltuintje, achter een gebouw in de straat Bolesław Limanowskiego.
    • Gedenkplaten: door het hele voormalige getto van Krakau vind je gedenkplaten aan muren van gebouwen die beschrijven wat er in oorlogstijd heeft plaatsgevonden. Van een weeshuis tot verzorgingstehuis of de zetel van de Judenrat; het brengt het getto een stuk dichterbij.
       
    • Fabriek van Oskar Schindler: De fabriek werd wereldberoemd toen het decor werd voor Stephen Spielbergs film Schindlers’ List. De fabriek uit het waargebeurde verhaal staat er nog steeds, net buiten het vroegere ghetto. Lees hier meer info over de fabriek en het museum dat er tegenwoordig in zit.
    • Ga met een gids: We noemen het als laatst, maar misschien is het wel het belangrijkste van deze wijk: bekijk de wijk met uitleg. Veel direct zichtbare herinneringen aan de getto zijn er niet meer. Alleen met een goede gids zal de geschiedenis van de wijk tot leven komen. Of dat nu door middel van een wandeling is, of dat je je laat rondrijden of fietst met een audioguide of dat je een goede reisgids hebt met veel extra uitleg. Op onze pagina met uitleg over verschillende tours/wandelroutes vind je ook een paar opties in de getto van Krakau.

 

Lees ook:
– Blog: bekijk foto’s van het getto toen en nu..
– Bezoek het museum in de fabriek van Oskar Schindler

 

<< Terug naar: ‘Bezienswaardigheden in Krakau’

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer