Home Bezienswaardigheden Krakau zoutmijn

Krakau zoutmijn

by Informatiebureau Krakau


Net buiten Krakau, verstopt diep onder de grond, ligt een onvergetelijke bezienswaardigheid: een van de grootste zoutmijnen ter wereld. De mijngangen onder het plaatsje Wielickza zijn in totaal ruim 300 kilometer lang en gaan zo’n 350 meter de grond in. Tegenwoordig wordt er nauwelijks zout meer gewonnen en is de zoutmijn vooral een sprookjesachtig plek die bezoekers uit de hele wereld trekt.

Bezoek de Wieliczka zoutmijn

De enige manier om de zoutmijn te bezoeken is met een gids van Wieliczka. De entree en rondleiding door de zoutmijn in Krakau kosten samen rond de € 22. De gidsen lopen verschillende routes door de mijnen. Kies je de ‘tourist route’ dan weet je zeker dat je langs alle belangrijke bezienswaardigheden gaat. Rondleidingen in de zoutmijn zijn enkel in het Engels (niet in het Nederlands).

 • Een georganiseerde tour

  Wil je gemak? Een georganiseerde tour boek je bijvoorbeeld bij Getyourguide.nl. Voor tussen de € 30-45 word je opgehaald en weer teruggebracht bij je hotel of op een centrale plek in het centrum van Krakau. Ook loop je op deze manier langs de vaak lange rijen bij de zoutmijn.

 • Zelf de zoutmijn bij Krakau bezoeken

  Je kunt ook zelf naar de Wieliczka zoutmijnen gaan, bijvoorbeeld met een taxi. Bij de zoutmijnen kun je dan bij een (Engelstalige) groep aansluiten.

 • Wil je op eigen gelegenheid naar de zoutmijnen, dan is het handig om van te voren kaartjes te reserveren. In het hoogseizoen kan het erg druk zijn en kun je lang in de rij staan. Een zogenaamd ‘skip the line’ kaartje koop je onder andere hier online, je hoeft daarmee niet in de rij te staan. Je kunt ook langsgaan bij hun eigen kantoor in Krakau om van te voren een kaartje te halen. Er zijn meerdere Engelse tours per dag.

Verschillende routes in de mijn

De zoutmijnen bij Krakau zijn alleen te zien onder begeleiding van een gids. Je kunt kiezen uit verschillende routes om te lopen. De meest populaire is de ’tourist route’, waarbij je in 2,5 uur langs de meest bijzondere bezienswaardigheden onder de grond loopt en uitgebreid tekst en uitleg krijgt. Als je voor de eerste keer in de zoutmijnen komt, is dit de beste optie. Daarnaast zijn er drie thema-routes:

 • Bij de ‘miners route‘ krijg je een overall en helm op en moet je zelf aan de slag als mijnwerker om kennis te maken met de werkzaamheden onder de grond.
 • De ‘pilgrims route‘ is onder begeleiding van een priester en leidt langs de vele kapellen en gebedsruimtes die de mijnwerkers onder de grond hebben gemaakt.
 • De ‘mysteries of the mine‘ route is het meest spannend. In beschermende kleding kruip je daar door smalle gangetjes om de geheimen van de mijn te ontdekken.
  Deze themaroutes slaan grotendeels de mooiste ruimtes en bezienswaardigheden in de mijn over. Vandaar dat de ’tourist route’ het meest populair is. Je bent waarschijnlijk maar één keer in Wieliczka, dus wil je zoveel mogelijk bezienswaardigheden zien. Dan is deze route door de zoutmijn de beste optie.

Eigen vervoer naar de zoutmijnen

Ga je niet met een tour mee, dan heb je eigen vervoer vanaf Krakau naar de zoutmijn nodig. De mijnen liggen in het dorpje Wielickza, ongeveer 20 minuten buiten de stad. Je kunt de zoutmijn zelf bereiken met een eigen (huur)auto, met de taxi (rond de € 12 enkele reis) of een van de (mini)bussen vanaf het centraal station van Krakau. Een minibusje kost 5 złoty , net als de gewone lijnbus 304. Je kunt ook eens per uur een trein nemen vanaf het centraal station. Een treinkaartje kost ongeveer hetzelfde als een buskaartje.

Ga je met je eigen (huur)auto, rij dan door tot je niet meer verder kunt en bij de parkeerplaats van de mijn zelf komt. Negeer de eerste mensen in oranje of gele hesjes die je een parkeerplek aanwijzen. Zij horen niet bij de zoutmijn, maar zijn uitbaters van commerciële parkeerplaatsen. Hoewel de prijs ongeveer gelijk zal zijn, zal je vanaf daar vaak nog een stukje moeten lopen om bij de zoutmijnen te komen. Parkeren kost ongeveer 15 złoty.

Goed om te weten

Wielickza zoutmijn informatie

Adres: ul. Daniłowicza 10, Wieliczka
Tickets: ul. Wislna 12a, Krakau en o.a. hier online
Prijs: 84 zl (€20), 93 zl (€22) in hoogseizoen
Website

 • Een rondleiding in de zoutmijnen bij Krakau duurt ruim 2 uur waarin je zo’n 3,5 kilometer loopt.
 • De paden zijn allemaal goed begaanbaar, maar zo nu en dan moeten er flink wat trappen gelopen worden. Zeker in het begin van de route, waar je meteen 380 treden naar beneden loopt.
 • Onder de grond is de temperatuur het hele jaar zo’n 16 graden, dus denk op een warme zomerdag aan een extra vest om mee naar beneden te nemen.
 • Voor het maken van foto’s is een extra kaartje nodig van 10 złoty. Halverwege de tour, bij de kathedraal, is dat fotokaartje ook nog aan te schaffen.
 • Aan het einde van de rondleiding zit een klein ondergronds museum over de mijnen. Veel mensen slaan die over en kiezen meteen voor de lift terug naar boven. Zonde, want het museum is zeer de moeite waard en entree zit bij de prijs inbegrepen.

Tip: Wieliczka Zoutmijn en Auschwitz in één dag

Wil je zowel de Wieliczka Zoutmijn en de concentratiekampen van Auschwitz bezoeken als je in Krakau bent? En heb je niet zo veel tijd? Kies dan voor een dagexcursie waarbij je beide monumenten op één dag kunt zien. Een tour is veruit de beste (zo niet enige) manier om dit te regelen. Er worden een aantal van dit soort tours aangeboden, en de pakketprijs voor beide excursies ligt rond de 70-80 euro. inclusief vervoer.

Lees ook:

Unesco bezienswaardigheid – concentratiekamp Auschwitz

Laatst bijgewerkt op 23 augustus 2018

<< Terug naar’Bezienswaardigheden in Krakau’

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer