Home Bezienswaardigheden Mariakerk Krakau

Mariakerk Krakau

Het meest karakteristieke gebouw van de stad

by Informatiebureau Krakau
Mariakerk krakau

De Mariakerk (of eigenlijk Maria Basiliek) kun je bijna niet missen in Krakau. Met zijn twee ongelijke torens rijst de kerk hoog uit boven het grote marktplein. Voor bezoekers aan de stad is de Mariakerk een favoriete bezienswaardigheid, en met recht. Het Pools-gotische bouwwerk is een symbool voor Krakau en Polen en herbergt vele waardevolle culturele schatten.

Mariakerk krakau

In het jaar 1355 werd begonnen met de bouw van de huidige Mariakerk. Het bouwwerk, met zijn twee ongelijke torens, is een prachtig voorbeeld van Pools-Gotische architectuur. Vooral de twee torens, met een verschillend ontwerp en een ongelijke hoogte, maken het een herkenbaar gebouw. De legende gaat dat twee broers, beide architect, de opdracht kregen om elk een toren te maken. Dat ontaarde in een bittere concurrentiestrijd om de hoogste toren neer te zetten. Toen een van hen zijn hoogste punt van 81 meter bereikte, stak hij zijn broer dood, waardoor diens toren niet verder komt dan 69 meter hoogte.

De trompetter in de Mariakerk

mariakerk krakau - Bezoek Krakau


Vanuit de hoogste toren blaast nog altijd elk uur de trompetter een kort deuntje, de Hejnał. Deze traditie dateert uit de middeleeuwen en er zit een mooie legende aan vast. Een oplettende wachter in de toren sloeg ’s nachts alarm toen het Tataarse leger ooit Krakau wilde innemen. De wachter kreeg tijdens het blazen op zijn trompet een pijl door zijn keel, wat zijn signaal tot een abrupt einde bracht. Tot op de dag van vandaag hoor je door het hele centrum elk uur de melodie, die nog altijd net zo plotseling stopt.

Mariakerk Krakau bezoeken

De Mariakerk is nog in gebruik als kerk. Op tijden dat er geen dienst is, is het erg de moeite waard om de kerk te bezoeken. Het interieur is prachtig, met een gigantisch houten hoogaltaar en meerdere barokke altaren. De hoofdingang, direct aan het plein, is bedoeld voor mensen die naar de kerk komen om te bidden. Om de biddende kerkbezoekers niet teveel te storen kunnen niet-kerkgangers door de ingang aan de rechter zijkant naar binnen, waar je prachtig rond kunt kijken naar al het moois. Daarvoor heb je een kaartje nodig, die haal je bij het kaartenkantoor net naast de kerk, aan Plac Mariacki. De entree tot de kerk bedraagt 10 złoty. Studenten, senioren en kinderen betalen 5 złoty.

Rynek Glowny grote marktplein - Bezoek Krakau
Een beklimming van de hoge toren van de Mariakerk levert een prachtig uitzicht op over het grote plein en de binnenstad.

Toren Mariakerk beklimmen

Mariakerk Krakau informatie:

Openingstijden:
ma-za 11.30 – 18.00
zo 14.00 – 18.00. Gesloten tijdens de mis.
Entree: 10 złoty, voor kinderen/studenten 5 złoty
Bezoekadres: Plac Mariacki 5
Website Mariakerk

Het mooiste uitzicht over het centrum van Krakau en het grote marktplein krijg je door naar de top van de Mariakerk de klimmen. Na een grondige renovatie is de hoogste van de twee torens van de kerk sinds 2016 weer open voor het publiek. Van 1 april tot 31 oktober kun je de toren van dagelijks, met uitzondering van maandagen, beklimmen. In november, december en maart kan dat alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag. In januari en februari is hij gesloten. Bij slecht weer en op religieuze feestdagen wordt de toren ook gesloten. Om de toren te beklimmen is een los kaartje nodig van 15 złoty. De ingang zit aan de kant van de brede Florianska straat. Zomaar binnenlopen is er niet bij, groepen van maximaal 10 personen gaan elk halfuur naar boven en je koopt een kaartje voor een vooraf vastgesteld tijdstip. Kaartjes haal je bij hetzelfde ticketkantoor als waar je kaartjes voor de kerk haalt. Tip: probeer je bezoek zo te timen dat je op het hele uur boven bent. Dan zie je van dichtbij hoe de Hejnał uit het raampje geblazen wordt.

Laatst bijgewerkt op 6 november 2018

<< Terug naar ‘Bezienswaardigheden in Krakau’

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer