Home Bezienswaardigheden Zoutmijn Krakau

Zoutmijn Krakau

by Informatiebureau Krakau
Read this page in English

Net buiten Krakau, verstopt diep onder de grond, ligt een onvergetelijke bezienswaardigheid: een van de grootste zoutmijnen ter wereld. De mijngangen onder het plaatsje Wielickza zijn in totaal ruim 300 kilometer lang en gaan zo’n 350 meter de grond in. Tegenwoordig wordt er nauwelijks zout meer gewonnen en is de zoutmijn vooral een sprookjesachtig plek waar bezoekers uit de hele wereld naar toe stromen.

Geschiedenis van de zoutmijn

De geschiedenis van de zoutmijn bij Krakau gaat terug tot ver in de Middeleeuwen. Toen was zout van grote waarde, zeker op plekken ver weg van de zee. Vooral Krakau profiteerde in de eeuwen daarna van ‘het witte goud’ dat in Wieliczka uit de zoutmijn kwam. Het zout verschafte de stad zijn rijkdom. De indrukwekkende ruimtes die onder de grond vrijkwamen zorgden ook voor één van de eerste vormen van toerisme. Al in de 15e eeuw kwamen rijken en hooggeplaatsten van ver naar Krakau toe om de wonderlijke ondergrondse wereld met eigen ogen te zien.

Zoutmijn Krakau en UNESCO

De zoutmijn bij Krakau staat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Als bezoekers krijg je in verschillende tours uitleg over het werken in de mijn door de eeuwen heen. Ook komen de ondergrondse meren en indrukwekkende kunstwerken gemaakt van zout ruimschoots aan bod. Het meest opvallende is een complete ondergrondse kathedraal, waarin alles is opgetrokken uit zout. De kathedraal en andere ruimtes zijn zo nu en dan nog in gebruik voor feesten en speciale missen. In de zoutmijn zijn verschillende routes te volgen. De ‘tourist route’ is de enige die alle belangrijke bezienswaardigheden langs gaat. Omdat de lucht onder de grond erg schoon is, zijn er ook verschillende kuuroorden gevestigd.

Bezoek de Wieliczka zoutmijn

De zoutmijnen bezoek je altijd met een gids. De entree en rondleiding voor de zoutmijn in Krakau kosten samen rond de € 24. Een georganiseerde tour kun je boeken bij bijvoorbeeld Getyourguide.nl. Voor rond de € 40 word je opgehaald en weer teruggebracht bij je hotel of op een centrale plek in het centrum van Krakau. Ook kun je op deze manier de soms lange rijen bij de zoutmijn overslaan. In de zoutmijn leidt een gids je rond. Deze tour bijvoorbeeld duurt vier uur en vervoer van/naar Krakau zit erbij in. Tours zijn in het Engels.

Je kunt ook zelf naar de Wieliczka zoutmijnen gaan, bijvoorbeeld met een taxi, en daar bij een Engelstalige groep aansluiten. Wil je op eigen gelegenheid naar de zoutmijnen, dan is het handig om van te voren kaartjes te reserveren. Ook dan ga je namelijk in een groep met een gids de mijnen in. Zeker in het hoogseizoen kan het erg druk zijn en kun je lang in de rij staan. Kaartjes kun je bij de mijnen zelf bestellen, of een iets duurder skip the line ticket via iDeal kopen.

Verschillende routes in de mijn

De mijnen zijn alleen te betreden onder begeleiding van een gids, er worden wel verschillende routes aangeboden. De meest populaire is de ’tourist route’, waarbij je in 2,5 uur langs de meest bijzondere bezienswaardigheden onder de grond loopt en uitgebreid tekst en uitleg krijgt. Daarnaast zijn er drie thema-routes: Bij de ‘miners route‘ krijg je een overall aan en helm op en moet je zelf aan de slag als mijnwerker om kennis te maken met de werkzaamheden onder de grond. De ‘pilgrims route‘ is onder begeleiding van een priester en leidt langs de vele kapellen en gebedsruimtes die de mijnwerkers onder de grond hebben gemaakt.
Deze themaroutes slaan grotendeels de mooiste ruimtes en bezienswaardigheden in de mijn over. Vandaar dat de ’tourist route’ het meest populair is. Je bent waarschijnlijk maar één keer in Wieliczka, dus wil je zoveel mogelijk bezienswaardigheden zien. Dan is deze route door de zoutmijn de beste optie.

Eigen vervoer naar de zoutmijnen

De zoutmijnen liggen in Wielickza, ongeveer 20 minuten buiten Krakau. Je kunt de zoutmijn zelf bereiken met een eigen auto, met de taxi (rond de € 10 voor een enkele reis) of een van de (mini)bussen vanaf het centraal station van Krakau. Een minibusje kost 6 złoty, net als de gewone lijnbus 304. Je kunt ook vanaf het centraal station een trein nemen. Dit is dezelfde lijn die ook vanaf het vliegveld gaat. Deze trein rijdt namelijk van het Vliegveld –> Kraków centraal station –> Wieliczka (en andersom).  De trein rijdt door werkzaamheden op het moment één keer per uur, zie hier de tijden. Vanaf het station in Wieliczka is het 500 meter lopen naar de ingang van de mijnen. Een treinkaartje kost ongeveer evenveel als een buskaartje.

Ga je met je eigen (huur)auto, rij dan door tot je niet meer verder kunt en bij de parkeerplaats van de mijn zelf komt. Negeer de eerste mensen in oranje of gele hesjes die je een parkeerplek aanwijzen. Zij horen niet bij de zoutmijn, maar zijn uitbaters van commerciële parkeerplaatsen. Hoewel de prijs ongeveer gelijk zal zijn, zal je vanaf daar vaak nog een stukje moeten lopen om bij de zoutmijnen te komen. Parkeren kost ongeveer 20 złoty.

Goed om te weten

Wielickza zoutmijn informatie
Adres: ul. Daniłowicza 10, Wieliczka

Tickets: via de zoutmijn website en o.a. hier via iDeal
Prijs: 126 zl (€ 28) in hoogseizoen
Website

Een rondleiding in de zoutmijnen bij Krakau duurt ruim 2 uur waarin je zo’n 3,5 kilometer loopt. De paden zijn allemaal goed begaanbaar, maar zo nu en dan moeten er flink wat trappen gelopen worden. Zeker in het begin van de route, waar je meteen 380 treden naar beneden loopt. Onder de grond is de temperatuur het hele jaar zo’n 16 graden, dus denk op een warme zomerdag aan een extra vest om mee naar beneden te nemen. Voor het maken van foto’s is een extra kaartje nodig van 10 złoty. Halverwege de tour, bij de kathedraal, is dat fotokaartje ook nog aan te schaffen. Aan het einde van de rondleiding zit een klein ondergronds museum over de mijnen. Veel mensen slaan dit over en kiezen meteen voor de lift terug naar boven. Zonde, want het museum is zeer de moeite waard en entree zit bij de prijs inbegrepen. 

Tip: Wieliczka Zoutmijn en Auschwitz in één dag

Wil je zowel de Wieliczka Zoutmijn en de concentratiekampen van Auschwitz bezoeken als je in Krakau bent? En heb je niet zo veel tijd? Kies dan voor een dagexcursie waarbij je beide monumenten op één dag kunt zien. Een tour is veruit de beste (zo niet enige) manier om dit te regelen. Er worden een aantal van dit soort tours aangeboden, en de pakketprijs voor beide excursies ligt tussen de 70 – 90 euro. inclusief vervoer. Je kunt hierbij eventueel ook een privétour voor alleen jullie groep boeken.

 
Lees ook:

Unesco bezienswaardigheid – concentratiekamp Auschwitz

Laatst bijgewerkt op 29 mei 2023

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer