Je hoort steeds meer over Krakau in Polen. Je buren, collega’s of vrienden hebben een retourtje geboekt. En jij twijfelt, want waarom zou je naar Krakau toe willen? Wat kan deze Poolse stad jou bieden? Waarom is juist Krakau de leukste plek in centraal of oost Europa? Hieronder lees je 9 redenen waarom ook jij Krakau waarschijnlijk erg leuk gaat vinden.
Iets voor iedereen
Hou je van musea en cultuur, dan kun je je hart ophalen in Polen, en zeker ook in Krakau. Voor geschiedenisliefhebbers ligt er een verhaal dat eeuwen teruggaat te wachten. Dineren en borrelen zijn meer jou ding? Ook dat vind je volop in Krakau. Met zijn grote winkelcentra, fashion outlets en unieke fashion boetiekjes, is de stad top voor shoppers. Ook voor de allerkleinsten is het leuk. Natuurliefhebbers kunnen hiken in natuurparken, in de directe omgeving van Krakau. Het uitgaan is top in deze studentenstad. En ruil je de DJ’s liever in voor optredens van jazz artiesten, klassieke ensembles of Klezmer muziek, ook dan ben je in Krakau op de juiste plaats.
Historische joodse wijk
Er zijn weinig tot geen andere plekken in Europa waar je een Joodse wijk hebt, die er nog bijna hetzelfde uitziet als tijdens het Interbellum (tussen WOI en WOII). Alleen in Polen vind je dit. Hoewel het Joodse leven na de oorlog vrijwel volledig is stil komen te liggen, straalt de wijk Kazimierz wel zijn historische imago uit. Meerdere oude synagoges, imponerende begraafplaatsen, joodse restaurants en musea geven je een unieke blik in het Joodse leven van toen.
Dichtbij en toch ver weg
Een compleet andere taal, andere munt, ander eten en andere cultuur, andere sfeer. In Polen ga je écht ver weg, en dat op maar 100 minuten vliegen.
Must see
Natuurlijk zegt elke Europese stad dat daar bezienswaardigheden zijn die je niet mag missen. Toch springt Krakau daar bovenuit. Als er maar één plek in Europa is die zo’n impact heeft gehad in de recente geschiedenis is dat toch wel het concentratiekamp Auschwitz. Maar weinig mensen die er nog nooit van gehoord hebben. Waarom je daarheen wilt? Niet omdat het leuk is, maar omdat niemand deze gebeurtenissen mag vergeten. Slechts 100 kilometer van Krakau af.
Relaxte sfeer
Ook als de rij lang is, neemt de barman zijn tijd. Dat is misschien even wennen, want je hebt haast. Toch? Nee hoor. Je staat in een Poolse kroeg, hier heb je alle tijd. Eigenlijk ben je zo gewend om haast te hebben, dat je vergeet om te relaxen. In Krakau ligt het tempo een stuk lager dan in een drukke stad in België of Nederland. Geef je eraan over en sta net zo relaxt in het leven.
Comfortabel Krakau
Een weekend naar Krakau is comfortabel. Waarom? Omdat je alles gemakkelijk kunt regelen. Je tours, je vervoer vanaf het vliegveld, je hotel. Ben je in Krakau aangekomen, dan spreken veel mensen in de populairdere cafe’s, restaurants, musea, winkels en hotels goed Engels. Daarnaast is de zuid Poolse stad schoon, veilig en is alles goed bereikbaar. Samen met de relaxte sfeer in de stad, staat niets je in de weg om volop te genieten.
Pracht
Zeker als je van historische bouwwerken houdt, haal je in Krakau je hart op. In de binnenstad Stare Miasto staan misschien 3 gebouwen uit deze eeuw, de rest bestaat uit oude koopmanshuizen, universiteitsgebouwen, kerken. En wat is schoonheid als alles hetzelfde is? Het rauwe randje van Krakau – de niet afgewerkte binnenmuren, de afbrokkelende gevels, kaarsvet op de tafels- benadrukken de schoonheid van de stad alleen nog maar meer.
Goedkoop
De prijzen in Polen en Krakau liggen voor Belgen en Nederlanders nog laag. Een shot wodka voor minder dan een euro, entree tot een museum is minder dan 5 euro en een lunchmenu heb je al voor minder dan 5 euro. Niet zoveel op je portemonnee letten, geeft toch wat lekkerder uit.
Veilig
In hoeveel Europese steden voel je je echt veilig als toerist, als vrouw of als gezin met kinderen? Zelfs als je ’s nachts door de binnenstad loopt, voel je je hier op je gemak.
Negen redenen waarom je naar Krakau zou willen. Hebben we je kunnen overtuigen? Wat is jouw reden om naar deze mooie Poolse cultuurstad te willen?
Gepubliceerd op 8 maart 2018