Home BlogActueel Krakau ook in 2017 weer ‘stedentrip van het jaar’

Krakau ook in 2017 weer ‘stedentrip van het jaar’

by Informatiebureau Krakau
Krakau lakenhal rynek glowny - Bezoek Krakau

Krakau lakenhal rynek glowny - Bezoek Krakau

Woohoo! Krakau is de beste stedentrip van het jaar 2017. Nadat het ook al verkozen is tot beste Europese stedentrip van het jaar 2016. En 2015. En 2014. Vier keer op rij verkozen worden tot favoriete bestemming van stedentrippers: dan móet het wel een bijzondere stad zijn.

Rapportcijfer stedentrip: 9,1

Ruim 200.000 bezoekers van reissite Zoover.nl geven de stad na een bezoek afgelopen jaar het hoogste rapportcijfer van alle bestemmingen. Gemiddeld wordt een bezoek aan de stad gewaardeerd met een 9,1! Daarmee scoort de stad zelfs nog hoger dan vorig jaar. Toen werd Krakau ook verkozen tot stedentrip van het jaar met een gemiddelde beoordeling van 8,9. Volgens Zoover wordt vooral de cultuur en geschiedenis van de stad enorm gewaardeerd: “Voor de Zoover Award Beste Stedentrip Europa is gekeken naar de gemiddelde waardering van alle Europese stedentrip bestemmingen, de cultuur, het uitgaansleven, de omgeving en sfeer. Dit jaar schiet vooral de waardering voor cultuur (+ 0,8) omhoog voor Krakau.”

Mariakerk krakau

Cultuur in Krakau

Bezoekers kunnen inderdaad bijna eindeloos cultuur snuiven in de stad. Er is ook zoveel te zien in Krakau. Zo kun je terecht in het kasteel van Wawel, waar je de rijke geschiedenis van koningen, bisschoppen en belangrijke personen met eigen ogen kunt zien. In de karakteristieke Mariakerk, op het grootste Middeleeuwse stadsplein van Europa, maak je kennis met rijk versierde, eeuwenoude kunst. Wie meer wil weten over de geschiedenis van de stad kan afdalen tot diep onder datzelfde marktplein. Daar komt de geschiedenis tot leven aan de hand van archeologische opgravingen, in het moderne museum Rynek Underground. Even buiten de stad kunnen bezoekers nog verder ondergronds afdalen. De grootse zoutmijnen van Wieliczka zijn een must-see bij een bezoek aan de stad.

Geschiedenis in Krakau

Ook de recentere geschiedenis van Krakau is fascinerend om te ontdekken. De sporen van de Tweede Wereldoorlog en de nazi-bezetting zijn bijvoorbeeld nog goed zichtbaar. Bezoekers kunnen in de voetsporen treden van Oskar Schindler; het verhaal speelt zich in Krakau af, de film werd ook hier opgenomen. Een bezoek aan de voormalige fabriek van Oskar Schindler, tegenwoordig een prachtig museum over Krakau in de bezettingstijd, is een absolute aanrader. Ook een bezoek aan de wijk Podgórze, waar in de oorlog het Joodse getto was gevestigd, is hier niet los van te zien. Maar Krakau biedt bovenal een unieke kans om het voormalige nazi-kamp Auschwitz met eigen ogen te zien.

Terrasje pakken in Krakau

Je wilt nooit meer weg

Maar met alleen cultuur en geschiedenis wordt je niet viermaal op rij ‘stedentrip van het jaar’. Krakau barst van de heerlijke restaurants, heeft een enorme keuze aan prachtige hotels en claimt zelf de hoogste kroegdichtheid ter wereld te hebben. Of dat laatste helemaal waar is, kunnen wij moeilijk bewijzen maar laten we het zo zeggen: je komt niets te kort. In de oude stad barst het van de oer-gezellige café’s, veelal gevestigd in de gewelven onder oude koopmanshuizen. In de oude Joodse wijk Kazimierz rol je helemaal van de ene gezellige café naar het andere. Tel daarbij op dat een halve liter bier minder dan twee euro kost en dan weet je: je wilt nooit meer weg uit deze stad.

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer