Home Blog Barbakan – historisch verdedigingswerk in Krakau

Barbakan – historisch verdedigingswerk in Krakau

by Informatiebureau Krakau
Barbakan Krakow bezienswaardigheid - Bezoek krakau

De Barbakan is een niet te missen bezienswaardigheid als je de oude stad van Krakau wilt bezoeken. Het mooie, ronde gebouw, dat vlak voor de Florianska stadspoort ligt. Het gebouw is een van de opvallendste overblijfselen van Krakau’s verdedigingswerken uit de middeleeuwen.

Barbakan Krakow bezienswaardigheid - Bezoek krakau

Als je vanuit het station de stad in loopt, sta je bijna meteen oog in oog met de oude, kleine vesting. Gebouwd in de Middeleeuwen om er zeker van te zijn dat niemand de stad in kwam die er niet hoorde. Maar inmiddels is het nog originele verdedigingswerk een unieke bezienswaardigheid. Aan de ene kant van het bouwwerk razen moderne trams en bussen voorbij, terwijl aan de andere kant het geroezemoes van fietsers en voetgangers in het groene Planty park overheerst. Via de nabijgelegen Florianskapoort, de belangrijkste ingang van het Middeleeuwse Krakau, stap je zo de oude binnenstad in.

Dubbele verdediging

Door zijn dikke muren en torentjes lijkt de Barbakan een klein kasteeltje, en net als een kasteel had het in de late middeleeuwen een verdedigingsfunctie. Het werd in de 15e eeuw gebouwd om Krakau nog beter te beschermen. Dankzij dit bouwwerk werd de hoofdingang van Krakau, aan de noordkant van de stad, dubbel verdedigd. Wilde je de stad in, dan ging je eerst door de Barbakan, voor je door de Florianskapoort de stad kon betreden.

Barbakan Krakow bezienswaarigheid - Bezoek Krakau

Museum in Barbakan

Tegenwoordig ligt er geen water meer om de stad heen en kun je direct door de Florianska stadspoort lopen. De Barbakan heeft daardoor geen functie meer. Het is nu vooral een opvallend bouwwerk in Krakau. Binnenin zit een klein museum gehuisvest, zodat je ook de binnenkant kunt bezichtigen. Het museum, dat onderdeel is van de keten MHM Kraków (stadsmusea), organiseert in de zomermaanden van tijd tot tijd leuke extra’s, zoals riddergevechten.

Barbakan kaartjes

Wil je de Barbakan van binnen zien? Dan kun je een kaartje kopen bij de ingang. Met dit kaartje kun je zowel Barbakan als de nabijgelegen stadsmuur bezoeken. Tenminste, vanaf het moment dat de stadsmuur weer opengaat, na een grondig  renovatie. De stadsmuur ligt aan de Florianska poort vast, dus op een paar meter afstand van de Barbakan. Kaartjes kosten rond de € 2. Het bouwwerk is ook te bezoeken met de Krakau stadspas.

>>  Bekijk hier de andere mooie bezienswaardigheden van Krakau

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer