Home Blog Bezoek Krakau in de winter

Bezoek Krakau in de winter

by Informatiebureau Krakau

winter in krakau florianskaKrakau is een winterbestemming bij uitstek. Waarom? Omdat je in andere Europese steden wel kan hopen op mooi weer, maar het niet altijd krijgt. In Krakau weet je precies wat je krijgt: échte winter. Dat betekent stevige Poolse kost in leuke warme restaurants. Mooie wandelingen door een prachtig verlichte stad en met een beetje geluk een pak sneeuw. Een trip naar Auschwitz is in deze periode absoluut aan te raden. Eenmaal terug in de stad zijn er genoeg musea, cafés en koffiebars om in op te warmen.

Zoek je een leuke stad voor een stedentrip in de winter, dan is Krakau een goede kandidaat. De stad is vrij rustig in de winter, dus je hebt alle keuze uit goede hotels en goede deals met vliegtickets. Kom je eind november of in december, danpak je de leuke kerstsfeer en knusse kerstmarkt mee. Daarnaast is de winter het jaargetijde van de warme dranken, gezellige keldercafés en de leuke (echt!) warme sloffen en mutsen die je op veel plekken, onder andere op de markten, kunt kopen.

Warme drankjes in de winter

Niemand houdt van lauw bier, maar maak hem een paar graden warmer en je hebt de Poolse variant van gluhwein: gluhbier, oftewel ‘Grzaniec’. Lekker klinkt het niet, bijzonder is het wel. Het warme bier wordt op smaak gebracht met honing en specerijen en je kunt het krijgen in verschillende cafés. De ‘gewonere’ gluhwein, wino grzane of grzaniec Galicyjski, is ook overal verkrijgbaar. Volgens de Krakauers is die van Café Camelot het lekkerst. Maar met een beetje geluk staat er een leuk marktje op het grote of kleine marktplein in het centrum en kun je je warme wijn buiten in de kou opdrinken. Voor de echte winterse ervaring zeg maar. Warme chocolademelk (met of zonder rum), thee (ook met of zonder rum) en warme krupnik (gezoete wodka) zijn ook op veel plekken verkrijgbaar. Genoeg excuses voor een stop tijdens een koude wandeling.

Warm in musea

Om even aan de kou te ontsnappen, is een museum perfect. Je leert de historie van de stad beter kennen en kunt in een paar uur voldoende opwarmen om de stad zelf verder te verkennen. Er zijn tientallen musea in Krakau. Voor je eerste bezoek aan de stad zijn Rynek Underground onder het grote marktplein, Schindler’s Factory in Podgórze en het Wawel kasteel interessant.

Diep onder de grond in de zoutmijnen van Wieliczka is het overigens het hele jaar dezelfde temperatuur: 16 graden. In de zomer een goede plek om af te koelen, in de winter behoorlijk aangenaam. Daarnaast is het ook een bijzondere must see wanneer je in Krakau bent.

auschwitz birkenau winter krakauAuschwitz in de winter

Een ander museum wat in de winter extra goed tot zijn recht komt, is dat van Auschwitz. Met sneeuw in je gezicht en je koude handen in je zakken, komen de verhalen van de gids nog meer tot leven. Met blote voeten slavenarbeid doen in de sneeuw, slapen in schuren met kieren in de dunne wanden; in de winter moet het allemaal extra verschrikkelijk zijn geweest. De voormalige concentratiekampen zijn in deze periode ook nog eens een stuk rustiger, dus er is extra ruimte en tijd om de sfeer in je op te nemen.

>> Lees hier onze tips voor een bezoek aan Auschwitz

Sneller donker, andere dagindeling

Polen ligt in dezelfde tijdszone als Nederland, maar dan een stuk verder naar het oosten. Gevolg is dat het een uur eerder licht en een uur eerder donker wordt. Half december gaat de zon al rond 15 uur onder. Daarom is het handig je dagindeling een beetje aan te passen. Het bezichtigen van de stad zelf kun je het beste in de ochtend of begin van de middag plannen. Wanneer het dan donker wordt, kun je bijvoorbeeld een museum bezoeken, daarna in een leuk koffietentje of bar neerstrijken tot het tijd wordt voor een lekker diner.

Buiten lopen of vervoer in de winter?

Het ligt een beetje aan de dag, maar soms wil je in Krakau in de winter niet 3 uur lang achter elkaar buitenlopen. Een stadstour met een golfkar is erg populair en dankzij de zij-flappen en verwarming binnen, is het een perfect manier om Krakau comfortabel te verkennen. Je kunt 1, 2 of 3 wijken bezichtigen in een paar uur. Daarna weet je precies welke plekken je ook te voet zou willen zien. Een tip voor mensen die veel musea willen bezoeken én gebruik willen maken van de warme trams en bussen: met een stadspas krijg je voor 10 tot 12 euro per dag toegang tot tientallen (kleinere) musea en onbeperkt openbaar vervoer.

Temperatuur in de winter

Als je bovenstaande leest, kun je het idee krijgen dat het ont-zet-tend koud is in Krakau in de winter. Op sommige dagen geeft de thermometer inderdaad een getal ruim onder de nul aan en een muts en sjaal zijn zeker geen overbodige luxe. Gelukkig is er veel minder vocht in de lucht dan in België of Nederland en waait er weinig wind. De gevoelstemperatuur is daardoor een stuk warmer dan je zou verwachten. Zeker als ook de zon er nog even bij komt kijken, kan het buiten zomaar ineens aangenaam zijn om even bij de rivier te zitten bijvoorbeeld. Dus wees gerust: Krakau in de winter is zeker een goed idee.

>> Bekijk voorspellingen of het actuele weer in Krakau.

winter kerst krakau polen

 

Laatst bijgewerkt op 6 april 2018

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer