Home BlogActueel BNN 3 op reis bezoekt Krakau (en wil nooit meer weg)

BNN 3 op reis bezoekt Krakau (en wil nooit meer weg)

by Informatiebureau Krakau
bnn graffiti krakau

Leuk! Het populaire reisprogramma 3 op reis van BNN bezocht deze zomer Krakau en besteedde een groot deel van hun uitzending aan de stad. BNN-presentatrice Geraldine Kemper bekeek street-art, dronk wodka, bezocht Schindlers Factory en nam een duikje in Krakau’s ‘hidden lagoon’. Conclusie van deze doorgewinterde reiziger: Krakau is absoluut een bezoek waard.

Kazimiez en Podgórze: oud en nieuw

bnn graffiti krakauIn het reisprogramma van BNN komt Geraldine voor het eerst in Krakau. Ze bezoekt in de eerste plaats de wijken Kazimierz en Podgórze, waar ze de twee gezichten van beide wijken belicht. Ten eerste is daar de jonge, hippe cultuur die volop in opkomst is. Veel aandacht voor street art dus, maar ook voor de gezellige café cultuur en de leuke winkeltjes. Aan de andere kant staat ze stil bij het rijke verleden van beide wijken. Kazimierz is van oorsprong de Joodse buurt, terwijl de wijk Podgórze in de Tweede Wereldoorlog werd ingericht als Joodse Getto. Een bezoek aan Schindlers Factory, om meer te weten te komen over Krakau tijdens de Nazi-bezetting mag eigenlijk niet ontbreken vindt ook Geraldine.

Wodka en haring mag je niet missen

Er is ook ruimte voor gezelligheid. Zo drinkt Geraldine een biertje bij onze persoonlijke favoriet Forum Przestrzenie. Het kolossale Sovjet-hotel staat al jaren leeg, maar in de voormalige receptie en lobby zitten nu hippe zaakjes, waaronder een café. Zeker op een zonnige dag biedt het terras het beste uitzicht over de rivier. Ook worden er Poolse tapas geproefd bij Ambasadia Śledzia. De tapas bestaan traditiegetrouw uit verschillende soorten ingelegde haring, die goed te combineren zijn met de nationale drank wodka. Ambasadia Śledzia is de eerste kroeg die hiermee lang geleden populair werd. Inmiddels zijn er verschillende cafés met eenzelfde soort aanbod door de hele stad. De Ambasada zelf zit in het oude centrum van Krakau, net achter het grote plein, in de straat waar alle internationale Ambassades zitten. Ze hebben ook een tweede filiaal in de wijk Kazimierz. Groter dan een bezemkast is dit tweede zaakje niet, vandaar de naam Mały Śledź: kleine haring.

Zwemmen in de hidden lagoon

Om het tripje af te sluiten neemt Geraldine een duik in het best bewaarde geheim van Krakau: het Zakrzówek meer. Het meer is per ongeluk ontstaan toen de mijnwerkers in de kalksteenafgraving te diep gingen. Ze raakten een ondergronds reservoir en de complete afgraving liep vervolgens vol met prachtig helder en diepblauw water. Vandaag de dag levert dat een bijna tropisch uitziend meer op, omringd door dichte bossen en steile rotsen. Zoals Geraldine ook al zegt, officieel is het terrein afgesloten en verboden om te betreden. Maar toezicht is er niet en de omheining zit vol gaten. Op zomerse dagen is het daarom een populaire plek om te zwemmen, zonnebaden en barbecueën. We hebben een blogpost gemaakt over het verborgen zwemparadijs Zakrzówek waarin je precies kunt lezen waar het ligt en hoe je er komt.

Bekijk hier BNN 3 op Reis in Krakau

Aan het einde van de uitzending zegt Geraldine dat het team van BNN doorreist naar de Poolse bergen. Binnenkort kun je dus vast een uitzending zien over bergdorpje Zakopane en de machtige Tatra-bergen op ongeveer 100 kilometer van Krakau. Kijken dus!

 

Update:

Een week later was Geraldine inderdaad in Zakopane, net onder Krakau. Hoe mooi zijn de bergen en de meren daar? Kijk zelf maar!

 

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer