Home Blog De legende van de draak van Wawel

De legende van de draak van Wawel

by Informatiebureau Krakau
Smok Wawelski - draak van Krakau


Lang geleden, toen Krakau nog niet eens een dorpje was, leefde een draak in de grot onder de Wawel heuvel; Smok Wawelski. Hij spuwde vuur en zijn angstaanjagende brul lieten je haren overeind staan. Er bestond geen wapen op de wereld dat hem zou kunnen doden, zo vertelden de bange boeren uit de omgeving elkaar. Om de draak tevreden te houden moesten ze hem regelmatig vee offeren. Lukte dat niet, dan ging de draak er zelf op uit en voerde zich het liefst met jonge vrouwen uit de buurt.

Smok - draak van KrakowOp een dag besloot koning Krak, die heerste over het gebied, dat het genoeg was. Hij beloofde de hand van zijn mooie dochter aan degene die de draak wist te verslaan. De ene na de andere dappere strijder begaf zich naar de grot, maar geen van hen kwam er levend vandaan. Tot een schoenmakersleerling met de naam Skuba zich opwierp als vrijwilliger. Hij had geen wapens en kon niet goed vechten. Toch wilde hij graag een poging wagen.

Skuba verzon een list. Hij vulde een dood schaap met zwavel en naaide hem dicht. Toen hij daarmee klaar was, trok hij het dier over zijn schouder en legde het neer bij de ingang van de grot, zodat de draak het zou vinden. De draak scheurde direct het schaap aan stukken en de zwavel in het schaap kwam in aanraking met het vuur uit zijn mond. Het vuur was zo fel dat de draak ernstige brandwonden opliep in zijn mond en keel. Hij sleepte zich naar de Wisla rivier en dronk in één keer al het water op. Zoveel, dat hij ontplofte. De draak was verslagen en Wawel was vrij.
Na de dood van de draak bouwde koning Krak een prachtig kasteel bovenop de Wawel heuvel. Dat was het begin van wat ooit zou uitgroeien tot de stad Krakau.


Er doen veel verschillende versies van de legende van de draak van Krakau de ronde, maar bovenstaande, met de schoenmakersleerling, is de meest populaire. Voor de ingang van de grot staat nu een grote gietijzeren draak die om de zoveel minuten vuur spuwt. Het Wawel kasteel en de drakengrot in de heuvel bestaan nog steeds en zijn beide te bezoeken met een kaartje.
Bij de ingang van de kathedraal op de Wawel heuvel hangen gigantische botten die daar ooit zijn opgegraven. Het is aannemelijk dat deze afkomstig zijn van een prehistorische walvis of mammoet. Maar in Krakau gelooft men graag dat dit de botten zijn van de verslagen draak.

Bijgewerkt op 2 april 2018

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer