Krakau een echte fietsstad noemen? Dat gaat misschien een beetje ver. Zo’n fietsfeest als in Nederlandse steden is het nog lang niet. Soms ben je als fietser aangewezen op de stoep of de drukke autoweg. Maar langzamerhand raakt de stalen ros steeds verder ingeburgerd. Zeker het centrum is uitstekend per fiets te verkennen, net als een aantal uitstapjes buiten de binnenstad. Dat maakt een fiets huren in Krakau de moeite waard.
Ook in het land waar de auto nog altijd gezien wordt als ‘de heilige koe’, komt langzaam het besef dat fietsen eigenlijk best handig en fijn is. De oude binnenstad van Krakau is al autovrij of -luw, wat betekent dat het voor voetgangers en fietsers goed te doen is. Daarnaast wordt er bij de nieuwe inrichting van bestaande wegen meer en meer gedacht aan fietspaden.
Waar kun je lekker fietsen in Krakau?
Hoewel de meeste bezienswaardigheden in Krakau op loopafstand liggen, is een fiets sneller en soms gewoon fijner. De drie meest interessante wijken, Stare Miasto, Kazimierz en Podgórze zijn allemaal goed te bereiken. De populairste fietspaden lopen langs de rivieroever. Een veel gemaakte fietstocht is die langs de rivier naar Tyniec. Dit klooster van ruim 1000 jaar oud -een van de oudste in het land- ligt zo’n 15 kilometer buiten de stad. Een perfecte fietsbestemming, omdat je zowel langs de rivier fietst als bij Tyniec de kerk kunt bezoeken en op het terras met uitzicht kunt zitten. Het klooster maakt zijn eigen drankjes en zorgt voor zijn eigen hapjes. Ook het Planty park om het oude centrum heen is een fijne plek voor fietsers. Omdat verder fietspaden soms nog ontbreken, is het handig om vooraf een route uit te stippelen. De app van Wavelo geeft weer waar je goed kunt fietsen, lees daar verderop meer over.
Fiets huren in Krakau
Met de toenemende populariteit van fietsen in Krakau, is ook het aanbod aan huurfietsen breder dan ooit. In de oude binnenstad kun je fietsen huren bij KRK Bike, op steenworp afstand van het grote marktplein. KRK Bike verhuurt normale stadsfietsen voor 9 PLN per uur of 50 PLN voor de hele dag. Je kunt hier ook terecht voor tandems, elektrische fietsen, kinderfietsen of mountainbikes. Ze bezorgen je fiets zelfs bij je hotel als je dat wilt, voor de prijs van die extra service kun je even contact met ze opnemen. In Kazimierz kun je in het winkelstraatje Józefa terecht bij Dwa Kola (’twee wielen’) voor de huur van stadsfietsen. Hier is het tarief 7 PLN per uur, 40 PLN per dag.
Het is ook mogelijk om onder leiding van een stadsgids een fietstour te maken. Dit is een leuke manier om in een paar uur tijd een groot deel van de stad te zien. Deze Nederlandstalige fietstour gaat door het oude centrum, langs de rivier, door de Joodse wijk, de getto en nog veel meer.
Belangrijke tip: anders dan in Nederland wordt fietsen met een borrel op niet gedoogd in Krakau. Uit de kroeg rollen en naar je hotel slingeren kan een behoorlijke boete opleveren. Eén drankje kan al teveel zijn. Wat voor de auto geldt, geldt hier ook voor de fiets. Pak een taxi, tram of ga lopen.
Of pak ’n Wavelo fiets
**Update januari 2020: helaas is Wavelo gestopt in Krakau, de fietsen zijn nergens meer in het straatbeeld te vinden.**
Een andere optie is het nieuwe Wavelo. Krakau’s eigen moderne en hippe fietsendeelsysteem is niet te missen. De blauw-gele fietsen met hun mandjes voorop staan en rijden door de hele stad. Wavelo heeft meer dan 100 stallingen in het centrum waar je zo een fiets kunt oppikken of weer achter kunt laten. Toeristen wordt aangeraden een dagaccount aan te maken. Je kunt dan voor 29 PLN 24 uur lang een willekeurige Wavelo-fiets rijden.
Voor het gebruik van Wavelo heb je een account nodig. Het is handig die vooraf al aan te maken, het kan soms een paar uur duren voor je bevestiging krijgt. Daarna krijg je een accountnummer en moet je een pincode instellen. Zodra je een fiets wil gebruiken, zoek je er eentje op straat op, voer je codes in op de computer op de bagagedrager en je kunt op pad. Zodra je klaar bent, zet je de fiets op slot en wordt je ritje direct beëindigd.
Als je Wavelo wilt gebruiken is het handig (maar niet noodzakelijk) om de app te downloaden. Daarin kun je onder andere zien waar de dichtstbijzijnde fietsen zijn gestald of je accountnummer terugvinden. Ook handig in een stad waar auto’s de baas zijn: je kunt precies zien waar fietspaden zijn. Groene lijntjes zijn fietspaden, groene stippellijntjes zijn fietsvriendelijke wegen. Let er wel op dat Wavelo alleen binnen de stadsgrenzen werkt. Fiets je tot buiten de stad en beëindig je daar je rit, dan wordt er een boete in rekening gebracht. Dit geldt ook voor het Tyniec klooster: fiets dus terug naar de stad en laat je fiets niet daar achter. Check de site voor alle info.
Laatst bijgewerkt op 5 januari 2018