Home BlogActueel Kerstmarkt in Krakau: hartverwarmend in koude dagen

Kerstmarkt in Krakau: hartverwarmend in koude dagen

by Informatiebureau Krakau
Kerstmarkt Krakau - BezoekKrakau.nl

Kerstmarkt Krakau - BezoekKrakau.nl

In december is het grote marktplein in het hart van de oude stad omgetoverd tot een winterwonderland. Dan houdt Krakau zijn jaarlijkse kerstmarkt. Houten stalletjes verkopen kerstspullen, koren zingen kerstliedjes en is genoeg eten en drinken om het hart te verwarmen. De kerstmarkt in Krakau wordt door CNN zelfs genoemd in de lijst van leukste kerstmarkten in de wereld. Een beetje overdreven als je het ons vraagt. Maar als je in de buurt bent, is een bezoek zeker de moeite waard.

De kerstmarkt in Krakau is ongeveer vanaf de laatste week van november tot de dagen na kerst. Een groot deel van Rynek Główny is dan gereserveerd voor de gezellige markt. In houten stalletjes kun je van alles kopen. Van traditionele, handgemaakte kerstversieringen tot ridderspullen en warme mutsen en sjaals. Er zijn regelmatig optredens van artiesten en koren die via hun folklore oude tijden doen herleven.

Stevige kost en warme wijn op de kerstmarkt

Kom met een lichte trek, want bij veel van de houten stalletjes is heerlijk eten te krijgen. Zoals het een wintermarkt betaamt, is het voornamelijk stevige kost. Dikke rookwolken stijgen op van de gril waar de kiełbasa (worst) op geroosterd wordt. Pierogi (dumplings) zijn er in verschillende smaken en voor de écht Poolse ervaring ga je voor een dikke plak brood met smalec – varkensvet met spekjes, opgemaakt met plakken augurk of scheppen zuurkool. In één van de grote houten tonnen haal je een bekertje ‘Grzaniec Galijski‘, de traditionele warme kruidenwijn.

 

Overigens is kans op een witte kerst in Krakau erg groot. Met een dik pak sneeuw op de daken van de stalletjes is de kerstsfeer helemaal compleet. Dat is ook CNN niet ontgaan. Zij namen pas geleden de kerstmarkt in Krakau op in hun lijst van beste kerstmarkten in de wereld.

“For anyone dreaming of a white Christmas, Krakow delivers. The city’s Christmas market, held in Rynek Glowny, the city’s huge main square, typically gets a heavy dusting of snow during December, making a visit here even more magical than some of the big name markets in western Europe.” – CNN

CNN heeft het in hun artikel ook over het kopen van antiek op de Krakause kerstmarkt, maar daar zitten ze er helaas een beetje naast. Voor antiek hoef je niet op deze kerstmarkt zijn. Ze hebben wel gelijk wat betreft de sfeer. Rond de kerstdagen is Krakau onweerstaanbaar gezellig en knus en kan zich wat dat betreft meten met de veel grotere kerstmarkten zoals die in Keulen, Oberhausen of Berlijn. Het wachten is alleen nog op de sneeuw en in Krakau weet men: die komt gerust.

 

Lees ook:
>> De kerstdagen in Krakau, dit er te doen
>> Kerstreizen en speciale arrangementen naar sfeervol Krakau
>> Winter in Krakau? Zeker de moeite waard! Lees hier wat er te doen is

Gepubliceerd op 11 april 2018

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer