Home Blog 1 dag Krakau – hoe doe je dat?

1 dag Krakau – hoe doe je dat?

Bekijk de highlights, proef de sfeer

by Informatiebureau Krakau
Krakow in 24 uur tips - Bezoek Krakau

Je gaat naar de mooie stad Krakau, welgeteld een hele dag. Misschien kun je niet zoveel dagen vrij krijgen van je werk, wie weet ben je op doorreis of doe je een rondreis door Polen. Of misschien ben je een paar dagen in Krakau, maar doe je een aantal dagexcursies en heb je voor de stad zelf nog maar 1 dag over. Hoe pak je dat aan? Met onderstaande tips kom je een heel eind om een goed beeld van Krakau te krijgen in 24 uur.

  1. Ontbijt in de oude binnenstad
  2. Stadstour met een elektrische auto of fiets
  3. Bezoek het Schindler museum
  4. Lunch in Chimera
  5. Struin door de oude stad
  6. Bezoek het Wawel kasteel
  7. Dineer in een Joods restaurant
  8. ’s Avonds op pad in Kazimierz, in één van de leuke cafés
  9. Nog energie over? Ga dansen!
Wawel kasteel bezoeken - bezoekkrakau.nl

1. Ontbijt in Krakau centrum

Start de dag met een goed ontbijt in een van de leuke ontbijt restaurants in het oude centrum van Krakau. Bijvoorbeeld in het sfeervolle Camelot, of ga voor croissantjes en huisgemaakte jam naar Charlotte.

2. Stadstour: in 2 – 3 uur alles zien in Krakau

Alle synagoges, kerken, prachtige huizen, de Joodse historie, de ghetto, de geschiedenis van de Krakau. Je wilt alles zien en horen. Met een wandeltour ben je al snel 3 uur bezig, en dan heb je nog maar één wijk gezien. Maar jij hebt maar 24 uur, en je wilt ook tijd om te ontspannen in een van die leuke cafés. Daarom boek je liever een nederlandstalige fietstour: in 4 uur door de stad voor € 22 per persoon. Andere optie is de tour per elektrische auto. Voor rond de € 70 (voor max 7 personen) bezoek je in zo’n 1,5 uur de drie bekendste wijken van Krakau. De historische binnenstad, de oude joodse wijk Kazimierz en het stadsdeel Podgórze, waar de voormalige getto was. Je eindigt de tour bij het Schindler museum en dat komt meteen goed uit want…

3. Schindler museum in de ochtend

…het Schindler museum is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over het leven in Krakau tijdens de Nazi-bezetting van 1939-1945. In de voormalige fabriek van Oskar Schindler (de echte fabriek uit de film Schindler’s List) loop je door een mooie tentoonstelling waarin beeld, geluid en gevoel centraal staan. Het museum richt zich op de onderdrukking van Krakau in het algemeen, maar er zijn ook twee kamers die over het werk van Schindler en de fabriek zelf gaan. Een mooi en indrukwekkend museum voor 1,5 uur. Reserveer vooraf kaartjes, want het is er meestal druk.

4. Snelle lunch in Krakau’s binnenstad

Vanaf het Schindler museum kun je lopend naar het oude centrum (+/- 25 minuten) of een taxi nemen. Er staan altijd wel een paar taxi’s voor de deur.

restaurant krakau Chimera

We gaan voor een snelle lunch, want er is nog zoveel meer te zien. De Chimera bar heeft een buffet waar je kunt aanwijzen wat je wilt hebben. Er is keuze uit vis, vlees, vega, salades, quiches etc. Een normaal bord bestaat uit 4 verschillende porties. Ben je érg hongerig, dan kun je ook voor 6 porties kiezen. Chimera staat bomvol planten, waardoor het in de zomer en in de winter voelt alsof je in een tuin zit. Leuk weetje: Chimera ziet er al 40 jaar hetzelfde uit!

5. Struin door het oude centrum van Krakau

De lunch loop je eraf terwijl je het oude centrum per voet ontdekt. Misschien ben je een paar plekken tegengekomen vanochtend tijdens de tour die je nog wat verder wilt ontdekken, zoals het universiteitsgebouw, het grote marktplein of de Mariakerk. Shop voor een souvenirtje in de lakenhal midden op het plein. Of loop door de mooie Tomasza straat, met zijn leuke cafés en restaurants. Een andere optie is een bezoek aan het museum onder het grote marktplein: Rynek Underground.

6. Bekijk het mooie Wawel kasteel en de kathedraal

Vanaf het grote marktplein loop je in zo’n 15 minuten naar de Wawel heuvel. Daar kun je over de binnenplaats lopen en je vergapen aan de verschillende gebouwen van het Wawel kasteel. Ook het voorste deel van de kathedraal kun je gratis betreden. Alleen als je de kasteelgebouwen van binnen wilt zien of in de kathedraal wilt afdalen naar de graftombes, dan heb je een kaartje nodig. Misschien heb je daar vandaag geen tijd voor, maar dan kun je evengoed een 1-euro (4 zloty) kaartje kopen om het kasteelcomplex te verlaten via de drakengrot.

Als je de rivier naar links volgt, langs de mooie Skałka kerk met zijn twee torens, dan kom je in het stadsdeel Kazimierz, de oude Joodse buurt.

Wawel Kathedraal - Bezoek Krakau

7. Dineren in een joods restaurant

In Kazimierz is de straat Szeroka op warme dagen een levendig pleintje vol terrasjes en muziek. Naast de oude synagoge vind je hier verschillende restaurants die het Joodse verleden van de buurt nieuw leven in blazen. De restaurants zijn lang niet zo oud (en veelal ook lang niet zo Joods) als ze doen vermoeden. Maar het is een leuke en sfeervolle manier om traditionele joodse smaken te proeven in een vooroorlogs interieur. In veel restaurants is -zeker in de weekenden- live Klezmer muziek te horen. Wij vinden ‘Dawno temu na Kazimierzu’ een ontzettend knus en sfeervol restaurant. Het naastgelegen Hamsa is een uitstekend trendy restaurant om hedendaagse Israëlische gerechten of mezzes te proeven.

8. Ontdek de cafés van Kazimierz

Na het diner is het tijd voor koffie of thee, of een lekkere borrel. De leukste plekken vind je in Kazimierz, veelal op Plac Nowy. Alchemia is geeft de sfeer van Kazimierz goed weer, met zijn donkere interieur, krakende meubels en verlichting door kaarsen. Nog knusser en romantischer zit je bij Mleczarnia. Op zomerdagen is hun tuin de fijnste plek voor een drankje. Populair onder de vele Krakause studenten is Pijalnia Wódki I Piwa aan hetzelfde Plac Nowy. Je herkent het aan de prijzen op het raam – alle hapjes en drankjes kosten hier 4 of 8 zloty. Natuurlijk proef je een wodkaatje, en wie nog trek heeft gaat voor de bijbehorende Poolse dranksnacks. Geen bitterballen of zoute pinda’s. In Polen eet je haring in olie, aardappel met witte kaas of gefermenteerde soep bij de borrel. Smakelijk!

9. Nog energie over? Dansen in Krakau

Wil je niet te ver lopen, dan zijn er vaak wel live optredens in club Piękny Pies op Plac Wolnica. In de straat Bożego Ciała zit een trendy bar in voormalig joods gebedshuis Hevre met een dj en dansvloer in de kelder.

Zoek je een ouderwetse Poolse ervaring, dan kun je in het oude centrum van Krakau naar bijvoorbeeld Feniks. In Społem gaan Poolse jongeren los op gouwe ouwe ‘Disco Polo’ hits. Voor wat meer herkenbare dansmuziek kun je terecht in Alternatywny vlakbij het grote marktplein. Voor het stevigere underground werk vind je in het (letterlijk) ondergrondse Prozak dj’s die verschillende soorten dansmuziek (Dubstep, Techno, House, Drum ’n bass) draaien in de gewelven onder straatniveau.

Veel van deze clubs blijven tot vroeg in de ochtend open, wat ervoor zorgt dat je jouw 24 uur in Krakau optimaal kunt besteden. En omdat je natuurlijk ook nog een paar uurtjes slaap wilt meepakken, hebben we een aantal tips voor hotels in Krakau voor je op een rijtje gezet.

Iets meer tijd?

Lees hier hoe je Krakau in 2 dagen het beste kunt besteden. Heb je nóg een dagje extra? Lees dan hier hoe je tijdens jouw 3 dagen in Krakau het meeste ziet. Of misschien blijf je zelfs wel 5 dagen?

Laatst bijgewerkt op 7 juni 2023

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer