Home Blog Krakau met een beperking

Krakau met een beperking

by Informatiebureau Krakau
stedentrip vakantie rolstoel

Wil je graag op stedentrip naar het mooie Krakau en heb je een handicap? Rijd je in een rolstoel, loop je met een rollator of ander loophulpmiddel, ben je slechtziend of blind? Dan heb je vast veel vragen over hoe je zo’n vakantie het beste regelt. In deze blog geven je tips en advies over hoe je een stedentrip of vakantie het best aanpakt als je mindervalide bent. Want ja: Krakau is ontzettend leuk voor iedereen. Ook zeker voor mensen met een beperking.

Hieronder lees je eerst meer info over Krakau in een rolstoel, het artikel gaat daaronder verder met informatie voor blinde en slechtziende mensen.

vakantie gehandicapt

Voor Krakau kiezen?

Krakau is een van de weinige historische steden in Polen die niet is gebombardeerd in de oorlog. Een volledig middeleeuwse binnenstad met oude gebouwen is voor veel mindervalide mensen wellicht niet de eerste keuze voor een stedentrip. Veel keldercafés hebben lange trappen, veel winkels hebben minstens één drempel en in de joodse wijk Kazimierz zijn er veel kinderkopjes en smalle stoepjes. Zit je in een rolstoel of loop je niet zo makkelijk, dan zul je de horeca een beetje slim moeten uitzoeken.

Gelukkig was Krakau er vroeg bij met stadsplanning en hebben ze in de middeleeuwen al gekozen voor vrij brede straten en vlakke bestrating. Daarnaast zijn er de laatste jaren een aantal verbouwingen en initiatieven geweest die de stad beter toegankelijk maken voor mensen met een beperking. Van goed uitgeruste toiletten tot 3D modellen van de stad met braille uitleg. De mensen in Krakau zijn erg vriendelijk en helpen je graag een handje (de drempel over). Daarmee wordt Krakau steeds meer een enorm leuke vakantiestad voor iedereen. Meer algemene informatie over waarom Krakau ontzettend leuk is, lees je hier

Deze pagina is een eerste begin met actuele informatie voor mensen met een handicap. Ben je in Krakau geweest en heb je aanvullingen/opmerkingen/suggesties voor deze pagina? We horen het heel graag van je onderaan de pagina. Dankjewel!

 

KRAKAU IN EEN ROLSTOEL

Vervoer, ook vanaf de vliegvelden

Laten we bij het begin beginnen: hoe kom je van het vliegveld naar Krakau toe? Vlieg je op Kraków Balice, dan kun je 2 x per uur de trein nemen naar het centraal station van Kraków. Deze trein heeft een lage instap, zodat je erin kunt rijden met een rolstoel. Een andere optie is een auto huren met ruimte voor een rolstoel, dit geeft je ook in de stad zelf meer vrijheid. Vlieg je op Katowice Airport, dan is een auto huren de beste optie. De gewone minibusjes vanaf het vliegveld naar Krakau zijn niet geschikt voor een rolstoel en voor een taxi betaal je al snel 120 euro.

In Krakau zelf zijn de bussen en moderne trams begaanbaar met een rolstoel. Alleen de oudere tramtoestellen hebben een trap. Bij grotere haltes kun je op de borden zien of de tram die eraan komt oud of modern is.

rolstoel toegankelijk krakau stedentrip

De Wawelheuvel met het kasteel, goed te bezien met een rolstoel en een aangepast toilet dichtbij. Het kasteel zelf bezoeken, is helaas iets lastiger.

Goed toegankelijke musea en bezienswaardigheden

Vooral moderne musea zijn ingericht voor mensen met een rolstoel. Een daarvan is Rynek Underground, het museum onder de grond van het grote plein. De toegang en toiletten hier zijn goed toegankelijk. Een ander interessant museum ligt daar een tiental meters naast: Cyberteka. Hier leer je meer over de opbouw van de stad, met mooie plattegronden. Ook hier zijn de toilletten en toegang speciaal voor mensen met een rolstoel. Je kunt het best de ingang aan de Szczepańska straat gebruiken (druk op de bel).

In de wijk Podgórze staat het Schindler museum over de bezetting van Krakau tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit museum is redelijk goed te navigeren met een rolstoel en vóór de kassa nog vind je een mindervalide toilet. Een van de oudere musea die je kunt bezoeken is het universiteitsmuseum in het centrum, waar je met een lift naar de eerste verdieping kunt.

De Wawel heuvel met het kasteel en de binnenplaatsen zijn goed toegankelijk voor mensen met een beperking. In het bezoekerscentrum vind je ook een invalidetoilet. Je kunt zonder kaartje door de binnenplaats struinen. De tentoonstellingen waar je wel een kaartje voor nodig hebt, zijn niet zo goed uitgerust voor een rolstoel. Let op: het kasteel ligt op een heuvel, dus je moet wel omhoog rijden. Eventueel kun je met een auto met invalidekaart naar boven rijden als je van te voren contact opneemt met het kasteel.

Ben je geïnteresseerd in oude vliegtuigen en helikopters, dan is het luchtvaartmuseum net buiten het centrum een leuke plek om heen te gaan. Deze voormalig luchthaven is omgetoverd tot museum. Binnen zie je de geschiedenis van het vliegen, met veel aandacht voor oorlogsvliegtuigen uit verschillende periodes. Buiten dwaal je je tussen talloze helikopters, straaljagers en propellorvliegtuigen. Het volledige museum is op de begane grond en er zijn speciale toiletten voor mindervaliden.

Wieliczka zoutmijn met een rolstoel of rollator

Bekijk de zoutbeelden, de zoutmeren en lik zelf het zout van de muren. De laatste jaren is de zoutmijn in Wieliczka toegankelijk gemaakt voor mensen met een rolstoel of rollator. Dankzij de lift naar beneden en de ingekorte route, kunnen nu meer mensen de prachtige mijnen zien. Ook de toiletten bij de ingang zijn aangepast. Om de tour te kunnen doen, heb je een ‘standaard’ rolstoel van minder dan 59 centimeter breed nodig. Daarnaast vragen ze je van te voren even contact op te nemen via het contactformulier op de website, dit kan in het Engels. De speciaal aangepaste rondleidingen beginnen dagelijks om 9.00 uur, 12.45 uur en 17.00 uur.

Auschwitz met een rolstoel

Auschwitz is waarschijnlijk niet de handigste bezienswaardigheid om heen te gaan met een rolstoel. Wel een heel bijzondere! Als de rest van je gezelschap naar de concentratiekampen wil of als je het zelf heel graag wilt zien met eigen ogen, dan kun je natuurlijk gewoon gaan. Je bent niet de enige die met een rolstoel het kamp bezoekt. Elk jaar bezoeken ook overlevenden en veteranen Auschwitz met een rolstoel of rollator. Birkenau is redelijk goed te bezichtigen, omdat het voornamelijk vlak is. Het is tegelijkertijd ook de plek waar het minst bewaard is gebleven. In Auschwitz I, het bekendste kamp, kun je meer zien. Dit kamp bestaat uit kinderkopjes en vele trappetjes binnen de gebouwen, waardoor het lastig te berijden is.

Het is het slimst een Engelse privégids te huren via de website van Auschwitz zelf of een Nederlandse privégids via deze site. Zo kun je de tour zoveel mogelijk op jouw mogelijkheden laten aanpassen. Eigen vervoer is ook een aanrader. De bus heeft immers vaak een trap en de trein stopt zo’n 2 kilometer van het kamp af, waarna een taxi vaak niet is uitgerust op een rolstoel. Kom dus met je eigen auto of huur een auto met ruimte voor een rolstoel.

>>Meer algemene informatie over Auschwitz vind je op deze pagina

Rondleidingen stad in een rolstoel

Een leuke rondleiding door de stad is goed mogelijk met een rolstoel. Onze eigen Bezoek Krakau audiotour en onze rondleiding voor  eigen groepen gaan door de binnenstad (Stare miasto) en zijn geschikt voor mensen in een rolstoel. De route gaat voornamelijk over vlak terrein, behalve bij de Wawel heuvel waar je omhoog en naar beneden moet rollen. Loop je met een rollator, dan is wellicht de audiotour het beste omdat je deze in je eigen tempo kunt doen. Ook leuk is de Melex tour  (te betalen met iDeal) door de andere twee wijken of zelfs door alle drie de wijken. Een opvouwbare rolstoel kan mee in de wagen. Een gewone rolstoel kun je achterlaten in hun kantoor of in je eigen hotel als je je daar laat oppikken. Voor 3 wijken betaal je tussen de 90 en 120 euro per wagen (voor maximaal 6 personen + rolstoel). Laat hen wel vroeg van te voren weten dat je met een rolstoel komt en met wat voor één, dan kunnen ze het zo goed mogelijk voor je regelen.

Restaurants mét een invalidetoilet

Bij de -wellicht wat saaiere- restaurants in hotels kun je ervan uitgaan dat ze goed toegankelijk zijn qua toiletten. Gelukkig zijn er ook een handvol leukere restaurants die aan een invalidetoilet hebben gedacht. We noemen ze hieronder. Let op: bij sommige van deze restaurants is er een kleine drempel bij de voordeur. En belangrijk: reserveer van te voren, zodat ze een tafel voor je vrijhouden op de begane grond.

    • Pierogi eten in Krakow - bezoekkrakau.nlVoor traditioneel Pools eten kun je goed terecht in de binnenstad, ook als je een rolstoel gebruikt. Chłopskie Jadło is een populair restaurant dat op 5 minuten lopen van het Grote Martkplein ligt. Je vindt het in de straat Świętego Jana op nummer 3. Hier kun je uitgebreid lunchen en dineren in ouderwets Poolse stijl. Tip: op zondags hebben ze een familiebrunch voor 3-4 personen voor 140 zloty. Een leuke manier om je zondag te beginnen tussen de locals. Wil je liever traditioneel Pools eten in de sfeer van de bergen, dan kun je terecht bij Morskie Oko. Het leuk aangeklede restaurant is vernoemd naar een van de bekendste bergmeren van het Tatragebergte en serveert eten uit die streek. Het restaurant ligt aan het Szczepański plein, op nummer 8. Ook dit is zo’n 5 minuten lopen vanaf het Grote Marktplein.
    • Het nieuwe en mooi ingerichte Trattoria Degusti is een Italiaans restaurant op Florianska straat 28. De begane grond is geheel vlak en vanaf daar rijdt je binnendoor naar het naastgelegen toegankelijke toilet. (Dit toilet hoort bij hun saaiere zusterrestaurant). Lekker eten, van pizza’s en pasta’s tot vlees/visgerechten, voor een goede prijs. Leuke optie middenin de stad!
    • Ontbijt, een snel lunchbroodje of een taartje eet je bij bakker Lajkonik. Deze keten zit heel centraal in het centrum van Krakau, onder andere op het Dominikański plein nr 2. In dit filiaal kun je rustig zitten en iets kiezen uit het brede assortiment van broodjes, taart, (voorverpakte) salades, panini’s en dranken krijgen. De bakker heeft wel een vrij hoge drempel om binnen te komen, zo’n 20 centimeter.
    • In de joodse wijk Kazimierz is er helaas wat minder keuze. Tot nu toe vonden we één restaurant dat voorzien is van zowel een lift als een -helaas- slecht uitgerust mindervalide toilet. Plac Nowy 1, we schreven er al eerder over, ligt middenin de wijk, op het bekende Plac Nowy plein. Hoge plafonds, veel koper, licht en houten plafonds maken van dit moderne restaurant een smaakvolle en warme plek. De beste ingang is vanaf het plein zelf, daar is de deur het breedst en zit ook direct de ingang naar de lift als je naar beneden wilt voor de toiletten. Deze toiletten horen bij de bijbehorende bowlingbaan van het restaurant. Het herentoilet is tevens invalidetoilet met veel ruimte en -helaas- een te hoog opgehangen beugel. Bij de andere ingang om de hoek, hebben ze een terras waar je overdekt kunt borrelen en eten. Leuk om na te tafelen.
restaurants rolstoel krakau

Frans ontbijt bij bistro Charlotte. Buiten kun je met een rolstoel aanschuiven (wel reserveren!) en een aangepast toilet zit op 40 meter afstand.

Restaurants en cafés dichtbij een invalidetoilet

Een leuk café met een aangepast toilet is niet eenvoudig te vinden in Krakau. Daarom raden we je aan om zo mogelijk in de warmere maanden te komen. Je kunt dan makkelijker aanschuiven op een leuk terras in de buurt van een openbaar aangepast toilet. De volgende cafés en terrassen liggen op minder dan 50 meter van een geschikt toilet.

Kazimierz

  • Een optie is op Plac Wolnica. Het Etnografisch museum heeft vóór de kassa een aangepast toilet. Wil je iets drinken of eten op een van de terrassen aan het plein, dan kun je daar (vast wel) even gebruik van maken. Het museum is open tot 19.00 uur en op maandags gesloten.

De binnenstad:

  • Stedentrip Krakau cafe in de buurt van rolstoel toilet

    Bania Luka, favoriet bij locals en toeristen. Het kleine terras op het Szczepanski plein ligt op 20 meter van een mindervalide toilet.

    Middenop Rynek Glowny is een openbaar toilet in de lakenhal, deze is 24 uur per dag open. Dit maakt alle terrassen op het plein toegankelijk voor een rolstoel. Zit je liever binnen, dan kun je ook goed terecht in het wat chiquere Noworolski in de lakenhal. Prima voor lunch, diner, koffie. Je rijdt er zo naar binnen, en voor het toilet kun je dus verderop in de lakenhal terecht.

  • Bij het gezellige Szczepański plein zit een openbaar toilet dat open is tot 22.00 uur. Hiermee zijn de terrassen op het plein toegankelijk. Kies je voor een goede borrel bij het goedkope en drukke Bania Luka of zit je liever op het terras bij bistro Charlotte voor  een charmant Frans ontbijt? Het gezellige kaarslichtcafé Bunkier Sztuki -ook leuk voor lunch/diner/taart- is een terras waar je het hele jaar rond kunt zitten. Het heeft wel een drempel om binnen te komen en zit zo’n 50 meter van het openbare toilet af.

Openbare toegankelijke toiletten

Er zijn redelijk wat openbare toiletten speciaal voor mensen met een handicap in het centrum van Krakau. Deze toiletten zijn vaak ondergronds en zijn voorzien van rolstoellift en beugels in de ruimtes. We hebben hieronder een opsomming gezet van toiletten die in de drukbezochte wijken zitten. Zo is er vaak wel iets in de buurt. Kiezen voor een echt centraal hotel kan ook slim zijn, zodat je vanuit het café naar het hoteltoilet kunt.

  • Galaria Kazimierz (aan de rand van Kazimierz) en Galaria Krakowa (naast het centraal station) zijn twee winkelcentra met toiletten voor mensen in een rolstoel. Krakowska is tot 22.00 uur in de avond geopend, die in Kazimierz tot 21.00 uur. In de winkelcentra zitten ook verschillende cafés en restaurants, vaak van een keten.
  • In de lakenhal, Sukiennice, zit aan de kant van de Florianskapoort een openbaar toilet. Dit toilet is 24 uur per dag open, en is voorzien van lift en beugels.
  • Op Plac Szczepański zit aan de kant van de groenstrook Planty een openbaar toilet met lift en beugels. Dit toilet is geopend tot 22.00 uur
  • In de straat Smocza naast de Wawel heuvel zijn aangepaste openbare toiletten die open zijn tot 21.00 uur in de zomer en tot 18.00 uur in de winter (november t/m maart).
  • In de wijk Podgórze vind je overdag een begaanbaar toilet op Rynek Podgórski en op Plac Bohaterów Getta (het heldenplein in de getto).

> Een totaaloverzicht (qua tijden niet 100 % actueel en helaas in het Pools) vind je op de gemeentesite.

rolstoel aangepast toilet op vakantie

Voor een 1 of 2 zloty kun je op verschillende plekken in Krakau terecht met een rolstoel. Een rolstoellift brengt je onder de grond.

Krakau hotels met mindervalidenkamers

Verschillende hotels in Krakau houden rekening met mensen met een beperking. Zij hebben speciaal aangepaste kamers die je speciaal kunt reserveren. Je kunt de hotels in verschillende prijsklassen vinden. Hieronder een drietal centraal gelegen hotels die goed zijn voor een vakantie met rolstoel.

  • Het Wyspianski hotel is onderdeel van de PTTK, de Poolse nationale organisatie voor toeristen, die vooral in de bergen actief is. Dit hotel middenin Krakau heeft brede schuifdeuren, liften en 3 aangepaste kamers. De normale kamers beginnen bij € 50 per nacht. Je kunt als extra een ontbijt erbij kiezen. Voor de aangepaste kamers kun je het beste even naar ze mailen of ze bellen (ze spreken Engels).
  • Vrij dichtbij het vorige hotel ligt het recent gerenoveerde Best Western Hotel. Ook zij hebben speciale kamers voor mensen in een rolstoel en ook vanaf dit hotel rij je zo de binnenstad in. Standaard kamers beginnen bij €60 per nacht, inclusief ontbijt. Mail of bel hen voor de aangepaste kamers.
  • Een wat luxer hotel dat aangepaste kamers heeft is het Sheraton hotel dat naast het Wawel kasteel ligt. Voor de standaardkamer betaal je vanaf € 85 per nacht, voor de prijzen van hun aangepaste kamers kun je ze mailen of bellen.

 

Krakau als je blind of slechtziend bent

Hoe beleef je je vakantie naar Krakau het beste als je een visuele beperking hebt? Zoals je hierboven kon lezen, is de binnenstad (stare miasto) vrij vlak en daardoor goed te doen als je met een stok loopt. Wil je een beeld krijgen van de stad, dan kun je terecht bij de officiële VVV van Krakau. In hun kantoor in de lakenhal kun je een plattegrond en informatiemap lenen, daarmee lees je in braille meer over de stad en de provincie. De plattegrond is bevoelbaar en in braille. Handig om een gevoel van de route door de stad te krijgen.

Tours en bezienswaardigheden

Veel musea hebben een audioguide in het Engels, waarmee je meer achtergrondinformatie hoort over de bezienswaardigheid waar je bent. Een golfkartour door Krakau met een NL of Engelse audioguide is erg leuk, je krijgt zo veel informatie over de geschiedenis van de stad terwijl je erdoorheen rijdt. Wil je liever zelf op pad, dan raden wij natuurlijk ook onze eigen Bezoek Krakau audiotour door de binnenstad aan. Ook met deze tour krijg je in het Nederlands veel informatie over de middeleeuwse stadscentrum. De gehele route gaat voornamelijk over vlak terrein en de audio speelt vanzelf af via gps als je in de buurt van de bezienswaardigheid komt. Ben je met een eigen groep, dan kun je ook mee met de live rondleiding van Dennis.

Een aantal musea hebben speciale voorzieningen voor mensen die niet (goed) kunnen zien. De keten MNK met een tiental musea in de stad heeft een pagina hieraan gewijd. Hun gidsen hebben training ontvangen om blinde mensen rond te leiden. Ook het Schindler museum heeft speciale aandacht voor blinde mensen.

In Krakau is er een speciale route voor slechtziende en blinde mensen. Op verschillende plekken in de stad staan 3D modellen van de stad die je kunt bevoelen, met braille uitleg ernaast. Dat is erg leuk om een beeld te krijgen van de stad en de hoogte en vorm van bekende gebouwen. Ze staan langs de ‘Royal Route’ door de stad heen, op 12 plekken. Je vind deze route ook op de app van de gemeente.

Buiten Krakau is Auschwitz een bijzondere excursie om heen te gaan. Het is wellicht handig om zelf een trein/bus of auto te pakken naar de kampen en daar een privégids in te huren. Je kunt dan wat langzamer door de kampen lopen, die bezaaid liggen met kinderkopjes en trapjes op en af. Ga je met een tour mee, dan zit je al snel met zo’n 20-30 man en ligt het tempo misschien net te hoog. Een Engelstalige gids reserveer je via de website van Auschwitz zelf, een Nederlandstalige gids is duurder en kun je hier boeken.

braille blind stedentrip vakantie

Rondleiding langs 12 modellen van de stad die je ook kunt bevoelen. Mét tastbare uitleg in (Engelse) braille.

Verkeer in Krakau

In de modernere bussen en trams roepen ze om welke haltes ze gaan aandoen. Veel stoplichten bij kruispunten hebben een geluidsignaal wanneer je kunt lopen. Tegelijkertijd staan ook redelijk wat stoplichten op knipperen afgesteld om voetgangers op zebrapaden voorrang te geven op auto’s. Dit betekent echter voor mensen die blind of slechtziend zijn, dat zij geen geluidsignaal zullen horen.

Blindengeleidehond of hulphond in Krakau

blindegeleidehond of hulphond vakantie

Krakau is dol op honden, in alle soorten en maten.

Reis je met je blindengeleidehond? Wees gerust, ook viervoeters zijn van harte welkom om vakantie te vieren in de stad. Krakauers zijn gek op honden. In veel (hippere) restaurants en café hangen bordjes die de dieren welkom heten. Staat er niets, dan kun je het vragen en zal het antwoord bijna altijd ‘ja’ zijn. Daarnaast struikel je in de stad over bakjes met water voor de hond die winkeliers en café-eigenaren neerzetten. Zeker op warmere dagen.

Een hotelovernachting vinden met een hond is in de praktijk niet altijd gemakkelijk. Een goed alternatief in Krakau is AirBnB. Tientallen appartementen in de binnenstad staan (huis)dieren toe, soms met een extra borg. Een aantal van die appartementen zijn ook voorzien van een lift.

 

Heb jij nog andere Krakau tips speciaal voor mindervalide mensen? Of heb je vragen? Laat het weten in de reacties hieronder. 

 

 

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer