Home Blog Zo vier je Pasen in Krakau

Zo vier je Pasen in Krakau

by Informatiebureau Krakau
krakow pasen - Bezoekkrakau.nl

Chocolade eitjes, boterlammetjes en paashazen? Nooit van gehoord. In Polen staat Pasen volledig in het teken van indrukwekkende kerkbezoeken. In Krakau puilen de vele katholieke kerken op de Paasdagen uit van de mensen, terwijl verderop in de straten soms weinig te beleven valt. Ben je tijdens de paasdagen in Krakau, dan komen deze tips vast van pas.

krakau pasenEerste Paasdag: veel gesloten deuren

In Polen neemt het katholieke geloof een belangrijke rol in en net als Kerst is Pasen een belangrijke periode. Het wordt vrijwel zonder uitzondering thuis gevierd, met familie. Ook de kerken puilen op dit soort dagen letterlijk uit van de mensen. In de stad zijn diverse bijeenkomsten, rituelen en processies om het religieuze feest luister bij te zetten. Studenten, de grootste inwonersgroep, vertrekken vrijwel allemaal naar hun familie ergens anders in Polen. Dat betekent dus dat het een stuk stiller is in de stad. Ook de grote bezienswaardigheden, zoals Auschwitz, de zoutmijnen van Wieliczka en de populaire musea, zijn op Eerste Paasdag dicht. Datzelfde geldt voor de kleinere restaurants of die buiten het centrum.

En dan nu het goede nieuws. De afgelopen jaren blijven meer en meer horecagelegenheden het hele paasweekeinde open. Je zult dus, zeker in het centrum, iets gezelligs kunnen vinden voor een hapje en een drankje. Op Stille Zaterdag (de dag voor Pasen) en Tweede Paasdag zijn de grote musea in de stad open, zoals Schindler’s Factory of Rynek Underground. Ook kun je dan verschillende tours doen in Krakau en omgeving.

Kerkdiensten en processies

Pasen is een unieke kans om getuige te zijn van enkele mooie Poolse gebruiken. Of je nu gelovig bent of niet: een kerkdienst bezoeken op eerste Paasdag is een hele ervaring in Polen. De meest bijzondere vindt plaats even buiten de stad, in het eeuwenoude pelgrimsoord van Kalwaria Zebrzydowska. Maar ook in de stad zelf zijn vrijwel de hele dag (en nacht) kerkdiensten waar je het Poolse paasgevoel kunt krijgen.

Op tweede Paasmaandag kan het zijn dat je op straat ineens een plens water in je gezicht krijgt. Vervelend, maar dat hoort allemaal bij het oude Slavische gebruik van Śmigus Dyngus. Als iemand je nat spat, wenst diegene je geluk toe of – voor vrouwen – spoedig een geschikte huwelijkspartner. Dat je het even weet.

pasen in krakauBezoek een Middeleeuwse markt

Een gezelliger alternatief dan water gooien is de Emaus paasmarkt bij het klooster in Salwator, even buiten het centrum van de stad. Deze markt speciaal voor Pasen is op Tweede Paasdag. Op de dinsdag na Pasen is het leuk om naar Kopiec Krakusa te gaan. De vermeende grafheuvel van de legendarische koning Krak is al sinds de hele vroege Middeleeuwen het toneel van een jaarlijkse markt en festival. Vroeger lieten ridders daar hun vechtkunsten zien om boze geesten te verdrijven. Nu doen ze dat ter lering ende vermaek van het toegestroomde publiek. Tussen de Middeleeuwse knokpartijen door kun je traditionele hapjes en drankjes proberen, kijken naar demonstraties van oude ambachten of simpelweg genieten van het uitzicht dat de heuvel biedt over de stad Krakau.

Laatst bijgewerkt: 2 april 2019

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer