Home BlogActueel Krakau verkozen tot een van de meest vriendelijke steden…ter wereld

Krakau verkozen tot een van de meest vriendelijke steden…ter wereld

by Informatiebureau Krakau
Terrasje pakken in Krakau

Terrasje pakken in Krakau

Van alle steden op aarde is Krakau één van de meest vriendelijke. Dat verzinnen wij gerust niet zelf, dit is gebleken uit een grootschalig onderzoek uit 2016 van het grote Amerikaanse reismagazine Conde Nast Traveler. Zij vroegen ruim 128.000 reizigers naar waar ze warm werden onthaald. Krakau staat keurig op nummer 8.

Krakau wordt door de reizigers die meededen aan het onderzoek vooral geprezen voor de sfeer in de stad, waarbij de charme van ‘het oude Europa’ behouden is gebleven. “Het barst van de kunst, cultuur, historische gebouwen en prachtige wandelroutes langs de rivier de Wisla”, merkt iemand op. “Iedereen is vriendelijk en behulpzaam. Het is een heerlijke stad om rond te lopen en te ontdekken”, herinnert een ander.

Krakau houdt de moed erin

Ook de lezers van Conde Nast Traveler kunnen niet om het museum van Auschwitz heen, zo blijkt. Zo wordt er opgemerkt dat het zinvol is om het moeilijke verleden van de stad een beetje te kennen. En een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz Birkenau om daar stil te staan bij de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, wordt er specifiek uitgelicht. Maar, zo merkt Traveler op: de stad houdt de moed erin.

Krakau is daarmee één van de weinige Europese steden in de top 10. Brugge staat een plaatjes lager en alleen twee Ierse steden, Galway en Dublin, zijn net iets hartelijker voor reizigers. De meest vriendelijke stad is Charleston in South Carolina in de Verenigde Staten. Sowieso komen er veel steden uit de VS in het lijstje voor, iets wat wellicht komt door het grotendeels Amerikaanse lezerspubliek. Nederlandse steden komen niet voor in de lijst, waarvan de top 20 bekend is gemaakt. Daarnaast publiceerde Conde Nast Traveler uit hetzelfde onderzoek ook de 10 minst vriendelijke steden. Het Amerikaanse Newark heeft die twijfelachtige eer, verder zitten hier geen Europese steden tussen.

Krakau vriendelijkste stad

De top 10 van meest vriendelijke steden ter wereld in 2016. (Afbeelding: CNN)

Krakau ook al stedentrip van 2016

Eerder dit jaar werd Krakau ook voor het derde achtereenvolgende jaar verkozen tot Stedentrip van het jaar door reissite Zoover. Ook hiervoor werd de mening van een groot aantal reizigers gevraagd. Zij beoordeelden de stad toen met een rapportcijfer van 8,9. Inmiddels mag er dus ook een trofee voor ‘de vriendelijkste’ bij in de prijzenkast.

Stiekem zijn wij best trots dat ‘onze’ stad zo vriendelijk bevonden wordt door reizigers uit de hele wereld. Zeker omdat Polen zo nu en dan een beetje een norse eerste indruk kunnen achterlaten. Het begrip ‘service with a smile‘ is nog niet overal doorgedrongen. Maar zodra je daar voorbij bent, merk je al snel aan alles dat je in Krakau meer dan welkom bent.

Heb jij de vriendelijkheid van de Krakauers zelf wel eens mogen ervaren?

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer