Home Blog Krakau tips – alle tips en linkjes onder elkaar

Krakau tips – alle tips en linkjes onder elkaar

by Informatiebureau Krakau
Singer cafe Kazimierz Krakow - Bezoek Krakau
Singer cafe Kazimierz krakow

Singer cafe in de leuke wijk Kazimierz

Je kunt al veel tips over Krakau lezen op onze blog. Maar soms wil je gewoon de allerbeste Krakau tips in één overzicht zien. Bij deze. Hieronder lees je de belangrijkste tips over deze mooie Poolse stad. Van must see’s tot tips over fooien en van vervoer tot hoe je omgaat met de Krakauers zelf.

Tips over wat je zeker wilt zien in Krakau

 • Concentratiekamp Auschwitz – Niet eerder was je zo dichtbij concentratiekamp Auschwitz dan in Krakau. Volgens ons een van de belangrijkste monumenten in Europa. Voor sommige mensen dé reden om deze kant op te komen. Maar ook als je vooral voor de gezelligheid van Krakau komt, is het een bijzondere en indrukwekkende excursie. Tip: boek vooraf een tour, zodat je vervoer geregeld is en je kaartje gereserveerd. Zeker in het hoogseizoen is de toegang op eigen gelegenheid erg beperkt.
 • Grote Marktplein – Bijna niet te missen tijdens je stedentrip naar Krakau, letterlijk. Het grootste Middeleeuwse markplein van Europa is het middelpunt van de stad. Hier vind je ook de beroemde Mariakerk met twee ongelijke torens, de lakenhal midden op het plein en de toren van het oude raadhuis. Tip: onder het marktplein ligt een mooi ondergronds museum met eeuwenoude opgravingen dat erg de moeite waard is.
 • Joodse wijk Kazimierz – Naast de binnenstad, heeft Krakau nog meer moois te bieden. Zoals de ‘joodse buurt’ Kazimierz, op ongeveer 15 minuten lopen vanaf het grote marktplein. Vooral geliefd vanwege de vele cafés en restaurants, maar ook vanwege de heel andere sfeer en bouwstijl dan de binnenstad. Je vindt er ook zeven synagoges, waarvan vier nog (of weer) in gebruik zijn. Tip: slenter gewoon rond en je komt vanzelf iets leuks tegen. Van mooie kerk, indrukwekkend erfgoed, toffe streetart of donker café, tot hippe foodtruck.
 • Schindler’s fabriek en getto – Heb je de film Schindlers List gezien? Dit waargebeurde verhaal speelt zich in Krakau af, en de fabriek van Oskar Schindler staat er nog steeds. Tegenwoordig is het een erg mooi museum voor iedereen die meer wil weten over Krakau tijdens Nazi-bezetting. De fabriek ligt in de buurt waar tijdens de oorlog de ‘Joodse getto’ was gevestigd. Daarvan kun je ook nog een paar monumenten vinden. Tip: wil je meer over de getto weten, ga dan met een tour of gids mee.

Andere bezienswaardigheden in Krakau vind je hier.

 

Tips om te doen in Krakau

 • Cafés, restaurants, foodtrucks. Je vindt in Krakau meer dan genoeg plekken om elke dag iets anders te eten. Of juist steeds terug te komen bij jouw favoriet. De leukste restaurants staan op onze restaurantpagina. Tip(s): in Tytano vind je meerdere leuke cafés, restaurants en winkels bij elkaar.
 • Vanaf de heuvel Kopiec Krakusa heb je een mooi uitzicht over de hele stad. Het is wel een stukje lopen, maar op een zomerdag de zon onder zien gaan daar, is de moeite waard.
 • Wodka proeven doe je het beste in de Wodka bar. Deze kleine bar met honderd soorten wodka heeft voor ieder wat wils. Van zoete vruchten, tot hartigere pepersmaak. Onze tips: hazelnoot (yum, smaakt naar Ferrero Rocher), koffie (heel zacht) en komkommer (huh?).
 • De dierentuin is een leuke tip voor iedereen die wat langer in Krakau is. De mooie dierentuin ligt middenin het bos en is erg leuk bij mooi weer. Goed te bereiken per bus, vanaf halte Cracovia (naast het voetbalstadion).

 

Wodka in Krakow - Bezoek Krakau

 

Algemene tips voor Krakau

 • Fooi geven doe je door te wachten op je wisselgeld en dan iets achter te laten op tafel. 10 % is een goed bedrag. Tips:
  • Het is niet handig om een bedrag inclusief fooi te noemen tegen de serveerster die je geld op haalt. Vaak wordt niet begrepen wat je bedoelt. Wacht gewoon op je wisselgeld en laat iets liggen.
  • Tip: zeg geen ‘dankjewel’ als je de rekening met het geld teruggeeft. Je krijgt dan namelijk geen wisselgeld.
 • Heren zijn wat galanter in Polen. Een deur openhouden of dames voor laten gaan, wordt hier erg gewaardeerd.
 • De politie is streng op straat. Of in ieder geval strenger dan je misschien gewend bent in België of Nederland. Tips:
  • Steek over bij een zebrapad en wacht altijd op groen licht.
  • Drink geen alcohol op straat of fijn op een kleedje in het park. Buiten drinken is verboden in heel Polen en je krijgt er boetes voor.
  • Heb je gedronken dan rij je geen auto én geen fiets. Beide kennen dezelfde boetes, al na één glaasje.

Kijk hier voor meer do’s en don’ts in Krakau.

 

Lees ook deze tips:

Zit je op een krap schema, of heb je juist lekker lang de tijd? Deze suggesties helpen je op weg, hoe lang je ook in de stad bent.

Alle tips en informatie over de 3 bekendste wijken bij elkaar:

 

 

Bijgewerkt op 7 maart 2018

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer