Home BlogActueel LGBT Krakau, ondergronds maar niet onvindbaar

LGBT Krakau, ondergronds maar niet onvindbaar

by Informatiebureau Krakau

Elk jaar in mei staat Krakau in het teken van de Queerowy Maj, de Gay Pride optocht door het centrum van de stad. In Nederland is de pride vaak synoniem voor een bonte verzameling gezelligheid en een feest voor iedereen. In Krakau wordt de optocht elk jaar iets gezelliger, maar is er op het gebied van acceptatie nog een lange weg te gaan. De LGBT-scene in Krakau is klein, maar hij ís er wel. Met onze tips vind je hem vrij snel.

LGBT in Polen

Heel eerlijk: in Polen houden ze over het algemeen niet zo van homoseksualiteit. Hoewel het nooit bij wet verboden is geweest, is het lang niet algemeen geaccepteerd. Dat begint al bij de top. De conservatieve regeringsleiders hebben meerdere malen te kennen gegeven dat een normale relatie er eentje is tussen een man en een vrouw. En ook de katholieke kerk, die in Polen enorme invloed uitoefent, heeft hier een duidelijk beeld van welke mensen wel en niet met elkaar samen horen te zijn.

Het is daarom ook niet verrassend dat zich dat ook vertaalt naar de ‘gewone man’. Homoseksualiteit en alles wat daarbij komt kijken is ‘niet hoe het hoort’. Toch is er de afgelopen jaren wel een langzame verandering waarneembaar. Sinds 2014 heeft het stadje Słupsk, in het noordwesten van Polen, bijvoorbeeld een homoseksuele burgemeester. In 2011 verkoos Polen een transgender vrouw als lid van het parlement.

Gay scene in Krakau?

De grote cultuurstad Krakau staat bekend als een relatief progressief, ruimdenkend bolwerk in het conservatieve Polen. De grote studentenpopulatie, vele kunstenaars en de invloed van toeristen, uitwisselingsstudenten en expats maakt de LGBT-scene iets relaxter dan in andere delen van Polen. En ook de Gay Pride optocht verloopt de laatste jaren zonder incidenten. Het tegenprotest, want dat is er nog wel altijd, begint er elk jaar wat sneuer uit te zien. Tijdens de Pride-optocht kleurt een deel van het centrum heel eventjes in de kleuren van de regenboogvlag en lijkt de stad elke geaardheid te omarmen.

Gay pride lgbt Krakow - Bezoek Krakau

De rest van het jaar verdwijnt de LGBT-scene echter weer grotendeels uit het zicht en gaat – soms letterlijk – ondergronds. Homo-stelletjes lopen op straat niet snel hand in hand en geven elkaar niet terloops een kus. Doen ze dat wel, dan kan dat heel goed tot opmerkingen, verwensingen of erger leiden. Hetzelfde kan gelden voor een al te flamboyante outfit tijdens het uitgaan. Dit soort opvattingen beperken zich niet slechts tot afgelegen buitenwijken. Ook in het centrum van de stad kun je dit meemaken. Het advies is daarom om je neutraal op te stellen buitenshuis.

LGBT bars en clubs in Krakau

Binnenshuis zijn er in Krakau het hele jaar door een aantal plaatsen waar ze niet zo moeilijk doen. Clubs en café’s waar je welkom bent ongeacht wie je bent, waar diversiteit wordt gevierd. Zoekt en gij zult vinden, ook al moet je daarvoor soms ondergronds gaan. Of je leest gewoon onze site, dan wijzen wij je de weg.

LaF – Als het vegetarische restaurant Młynek op vrijdag- en zaterdagavond laat de lichten uit doet, laat het de voordeur open staan. Zo kun je binnenkomen en via het voorportaal afdalen in de kelder, waar LaF elk weekend een feestje bouwt. De kleine, maar oergezellige club richt zich primair op lesbiennes, maar verwelkomt verder iedereen die gezellig wil dansen. De muziek kan wat afgezaagd overkomen met The Village People en Gloria Gaynor bijna standaard in het repertoire. Maar na een paar drankjes zul je ongetwijfeld meegevoerd worden met de positieve vibes en gaan je voetjes als vanzelf van de vloer.
LaF zit op Plac Wolnica 7, in de wijk Kazimierz. Ga bij restaurant Młynek naar binnen en daal af naar de kelder. Alleen geopend op vrijdag en zaterdag, vanaf 22.00 uur. Al wordt het pas later echt gezellig.

Cocon Music Klub – de bekendste club uit het rijtje, onmisbaar gesitueerd naast de drukbezochte voetgangersburg over de Wisla. Cocon is al ruim tien jaar lang een begrip in de Krakause uitgaanswereld, zowel bij hetero’s als bij LGBT. Soms een tikkeltje alternatief of artistiek, maar bovenal een vriendelijke plek voor elke geaardheid en LGBT-ers in het bijzonder. Cocon is ruim opgezet, met twee zalen en een grote dansvloer. Donderdags kun je er terecht voor Karaoke, vrijdags voor oude discohits en zaterdag zijn er regelmatig toffe themafeesten.
Cocon Music Klub zit in Ulica Gazowa 21, in de wijk Kazimierz. Het is donderdag geopend van 21.00 tot 3.00, vrijdag van 21.00 tot 5.00 en zodnag van 21.00 tot 6.00 uur.

Lindo – Beste (lees: enige) gaybar in het oude centrum. Op steenworp afstand van het grote marktplein zit Lindo. Een kleurrijke, moderne bar waar regelmatig wat te doen is. Op de ene verdieping kun je terecht voor koffie of smoothies, de andere etage staat in het teken van cocktails en een goede borrel. Lindo is een ‘hetero-vriendelijke gaybar’, dus ze organiseren meer dan alleen de verkiezing van Mr Gay Kraków of een Eurovisie Songfestival-event. Zo kun je er ook terecht voor DJ’s, intieme optredens of kleine exposities.
Lindo zit op Sławkowska 23, op ongeveer 5 minuten van het grote plein in het centrum. Dagelijks geopend vanaf 16.00 tot 2.00. Zondag en maandag sluit het om middernacht.

Krakau kent verder een ‘men-only’ cruisebar en enkele gay sauna’s. Meer informatie daarover kun je vinden op TravelGayEurope. Zij raden ook enkele hotels aan als zijnde ‘gay-friendly’. Hoewel het prima hotels zijn, heeft geen van deze hotels een speciaal beleid wat hen meer ‘gay-friendly’ maakt dan anderen. Wat dat betreft ben je met een AIRBnB misschien beter af.

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer