Home Blog Hier moet je zijn: de wijken van Krakau

Hier moet je zijn: de wijken van Krakau

De stad in vogelvlucht

Krakau: foto van verschillende wijken

Om je stedentrip goed te kunnen plannen, is het handig om je vooraf een beetje te oriënteren. Als je weet waar je moet zijn, wordt het plannen en uitstippelen een stukje gemakkelijker. Op deze pagina geven we een beknopt overzicht van de meest interessante delen van Krakau, waar ze zijn en waarom je ze niet mag overslaan.

Voor veel toeristen zal een bezoek aan Krakau zich beperken tot drie wijken: Stare Miasto, Kazimierz en Podgórze. Deze drie wijken liggen dicht tegen elkaar aan, zijn goed te bereiken en geven een fantastisch beeld van wat de stad te bieden heeft. De lange, rijke historie, de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog maar vooral ook de huidige gezelligheid en gastvrijheid. Heb je meer tijd, dan laat Krakau je ook graag meer zien. Het overzicht hieronder helpt je oriënteren.

De wijken van Krakau
Wijk in KrakauBeschrijving van de wijk
Stare Miasto (paars)Dit is het historische centrum van Krakau. Het staat vol bezienswaardigheden, restaurants en musea.
Kazimierz  (roze)De voormalige Joodse wijk van Krakau. Vol cafés, kerken en synagogen.
Podgórze  (groen)Deze wijk ligt net over de rivier en is vooral bekend door zijn voormalige Joodse getto.
Nowa HutaCommunistische ideaalwijk in het oosten van Krakau.
Rest van KrakauEr is meer te zien in Krakau. Van prachtige natuur tot leuke musea.
Buiten KrakauVan Auschwitz tot de zoutmijnen: net buiten de stad liggen een aantal onvergetelijke bezienswaardigheden

Stare Miasto: historische pracht en praal

Dit is de oude binnenstad, oftewel het centrum, van Krakau. De geschiedenis gaat ver terug tot de Middeleeuwen en daar is hier en daar nog veel van te zien. Verder valt vooral de pracht en praal op uit de tijd dat Krakau een steenrijke handelsstad was. Er zijn tientallen kerken, een van de oudste universiteiten van Europa en prachtige handelshuizen. Bezoek een museum, duik in een middeleeuwse kelder voor een drankje of dwaal door de straten die allemaal leiden naar het gigantische marktplein dat bruist van de gezelligheid.

Lees meer over Stare Miasto

Een niet te missen onderdeel van Stare Miasto is de Wawel heuvel. Hier staat het kasteel waar eeuwenlang Poolse koningen woonden. Het is de plek waar het ooit begon met Krakau, nadat de gevaarlijk draak in de grot onder de heuvel verslagen was. Bezoek de heuvel met het kasteel en de kathedraal om een beeld te krijgen van de rijke geschiedenis van de stad.

Lees meer over Wawel

Kazimierz: de Joodse buurt

Kazimierz is de voormalige Joodse wijk van Krakau. In de Tweede Wereldoorlog werden de oorspronkelijke bewoners verdreven. De afgelopen decennia is er hard gewerkt om het oude Joodse erfgoed in ere te herstellen. Bezoek hier synagoges en musea die een glimp geven van het pre-oorlogse leven in Kazimierz.

Kazimierz biedt echter heel veel andere redenen voor een bezoek. Nergens vind je zoveel leuke café’s en restaurants als in deze buurt. Variërend van onweerstaanbaar knus en karakteristiek, tot hip en modern en alles daar tussenin. Kazimierz ligt in een bocht van de rivier de Wisla, en langs de oevers is het heerlijk wandelen.

Lees meer over Kazimierz

Podgórze: nieuw leven voor oude getto

ghetto krakow monument - bezoekkrakau

Podgórze wordt door toeristen veel bezocht om meer te weten te komen over het leven in de Tweede Wereldoorlog in Krakau. Dit is de plek waar de nazi’s een getto stichtten voor Joodse bewoners. Er zijn nog altijd tastbare herinneringen aan deze nare periode te vinden. Ook de bekende fabriek van Oskar Schindler vind je hier.

Maar Podgórze is de afgelopen jaren enorm veranderd. In Stare Podgórze openen nieuwe café’s en restaurants de deuren voor een drankje en hapje aan de rivieroever. Het oude industriegebied even verderop is sinds enkele jaren domein van jonge gezinnen en expats die elkaar ontmoeten in de parken tussen de nieuwe appartementengebouwen. Wie iets verder de wijk in trekt, vindt naast prachtige natuur ook een voormalig concentratiekamp. Of geniet van het uitzicht over de hele stad vanaf de grafheuvel van de legendarische koning Krak, volgens de verhalen de stichter van de stad.

Lees meer over Podgórze

Nowa Huta: communistisch ideaal

Nowa Huta staalfabriek in Krakow

De Krakause wijk Nowa Huta ligt een minuut of 20 rijden van de binnenstad af. Hier zie je de geschiedenis van het communisme (tot 1989) nog goed voelen en zien. Nowa Huta werd door het communistisch regime gebouwd als ‘ideaalwijk’, voor de arbeidersklasse. Compleet met gigantische staalfabriek en bijbehorende huisvesting voor iedereen. Ironisch genoeg was juist dit de plek waar het verzet tegen het communisme eind jaren ’80 het hevigst oplaaide. De korte, maar bewogen geschiedenis maakt van de hele buurt een bijzonder bouwwerk waar de huidige bewoners nu een levendige buurt van maken.

Lees meer over Nowa Huta

Verder in Krakau: de hort op

Krakau een groene stad? Absoluut. Niet alleen in de binnenstad vind je talloze mooie parken, ook daarbuiten tiert het groen welig. Rij met de bus naar het heuvelachtige bos Las Wolski voor een pittige wandeling of een bezoek aan de prachtige dierentuin. Pak de tram naar Park Lotników om één van de vele festivals mee te pakken. Of neem een koele duik in de sprookjesachtige ‘verborgen lagune’ van Zakrzówek.

Ook liefhebbers van musea kunnen buiten het centrum hun hart ophalen. Van kunst in het hoofdgebouw van het nationaal museum, talloze coole vliegtuigen in het muzeum lotnictwa of geschiedenis in het museum van de verzetsstrijders van het Armii Krajowej: er is genoeg te zien.

Buiten Krakau: populaire uitstapjes

Krakau heeft veel te bieden, maar niet ver daarbuiten liggen ook enkele onvergetelijke bezienswaardigheden. Veel mensen grijpen een bezoek aan Krakau aan om ook voormalig concentratiekamp Auschwitz te bezoeken. Dit ligt op zo’n anderhalf uur rijden buiten Krakau en er gaan dagelijks verzorgde tours die kant op.
Lees hier alles over een bezoek aan Auschwitz

Een ander populair uitstapje gaat naar de zoutmijnen van Wieliczka, op ongeveer 20 minuten van Krakau. Hier duik je honderden meters onder de grond om een onvoorstelbaar groot gangenstelsel te ontdekken: compleet met een ondergronds meer en kathedraal.
Lees hier alles over een bezoek aan Wieliczka

Wie snakt naar frisse berglucht en grootse vergezichten, kan terecht in Zakopane. Zo’n twee uur rijden onder Krakau ligt dit Poolse bergdorp aan de voet van het Tatra-gebergte. Met besneeuwde toppen, diepe dalen en heldere bergmeren een prachtig gebied om te ontdekken. Er zijn ook dagtours beschikbaar die je kennis laten maken met de typisch Poolse bergcultuur en die afsluiten met een ontspannend bezoek aan thermische baden.
Lees hier alles over een bezoek aan Zakopane en de Tatra

Dichterbij Krakau is een uitstapje naar het duizend jaar oude klooster in Tyniec een leuk tripje. Fiets er zelf heen, lekker relaxt langs de rivier.

Over glooiend landschap gesproken: Ojców is een relatief klein nationaal park ongeveer drie kwartier boven Krakau. Het staat bekend om zijn kalksteenformaties, oude kastelen, mooie wandelingen en versgerookte forel.

Zin een goede adrenalinestoot? Op ongeveer een uurtje rijden van Krakau ligt pretpark Energylandia. Hier wachten meer dan 14 nieuwe achtbanen op de grootste durfals. Geen zin in achtbanen? Het 35 hectare grote park is onderverdeeld in verschillende ‘zones’ die plezier bieden voor jong en oud.

Laatst bijgewerkt op 19 juni 2023

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer