Home Blog Hier moet je zijn: plattegrond met wijken van Krakau

Hier moet je zijn: plattegrond met wijken van Krakau

Krakow plattegrond - Bezoek Krakau.nl

Krakau telt vijf wijken die het belangrijkst zijn voor toeristen. Hieronder vind je een handig overzicht van welke wijken wat bieden. Ook zie je een plattegrond van Krakau met daarop waar welke wijk ligt. De eerste vier wijken liggen vlakbij elkaar en zijn te belopen. De vijfde Krakause wijk, Nowa Huta, ligt verder weg naar het oosten. Om daar te komen heb je een taxi, tram of huurauto nodig.

Wijk in KrakauBeschrijving van de wijk
Binnenstad  (paars)Dit is het centrum van Krakau. Het staat vol bezienswaardigheden, restaurants en musea.
Wawel   (geel)Waar het ooit begon: de heuvel met daarop het Wawel kasteel en de kathedraal.
Kazimierz  (roze)Dit is de voormalige Joodse wijk van Krakau. Vol cafés, kerken en synagogen.
Podgórze  (groen)Deze wijk ligt net over de rivier en is vooral bekend door zijn voormalige Joodse getto.
Nowa HutaCommunistische ideaalwijk in het oosten van Krakau.

 

Plattegrond Krakau met wijken

 

krakau wijk centrum Wijk 1. Centrum van Krakau

Dit is de oude binnenstad, oftewel het centrum, van Krakau. In deze buurt is dag en nacht iets te beleven. Het centrum van Krakau staat vol bezienswaardigheden, mooie gebouwen, musea en restaurants. Dit is dé wijk waar echt iedere bezoeker van Krakau komt.

Lees meer over het centrum van Krakau

 

Wawel Kathedraal - wijk krakau bezoekWijk 2. Wawel heuvel

Wawel is eigenlijk geen echte wijk in Krakau en valt onder het centrum van Krakau. Maar de huevel, met kasteel en kathedraal zijn belangrijk genoeg om even apart aan te geven op de kaart. Krakau begon zijn geschiedenis op deze heuvel en groeide verder van de heuvel af tot de grote stad die het nu is. De Wawel heuvel ligt op 10 minuten lopen van het Grote Martkplein af, dus je bent er snel.

Lees meer over de wijk Wawel

 

kazimierz wijk KrakauWijk 3. Kazimierz

Kazimierz is de voormalige Joodse wijk van Krakau. Vroeger een aparte stad, tegenwoordig de wijk waar de meeste cafés en restaurants zijn. Naast de gezelligheid, vind je hier ook prachtige kerken, synagogen en de gezellige oevers van de rivier de Wisła. De Joodse wijk ligt zo’n 15 minuten lopen vanaf de binnenstad.

Lees meer over de wijk Kazimierz

 

Stoelen Ghetto Krakow - podgorze wijk krakauWijk 4. Podgórze

Podgórze is een heel grote wijk in Krakau. Voor toeristen is vooral het oude gedeelte interessant. Dat is het deel van de wijk dat net over de rivier ligt. Vanaf Kazimierz is dat enkele minuten lopen, je kunt via een fraaie loopbrug de rivier over. De wijk is vooral bekend omdat hier in de Tweede Wereldoorlog een getto was voor Joodse bewoners. Er zijn nog altijd enkele tastbare herinneringen aan deze nare periode te vinden. Ook de bekende fabriek van Oskar Schindler vind je hier. Verderop in de wijk vind je parken en biedt de grafheuvel van de legendarische koning ‘Krak’ uitzicht over de hele stad. Zeker in de zomer kun je in Podgórze heerlijk op enkele kleine terrasjes aan de rivier zitten.

Lees meer over de wijk Podgórze

 

Nowa Huta -wijk KrakowWijk 5. Nowa Huta

De wijk Nowa Huta ligt een minuut of 20 rijden van de binnenstad af. Voor bezoekers van de stad is dit een heel interessante wijk, omdat je hier de geschiedenis van het communisme (tot 1989) nog goed kunt voelen en zien. Nowa Huta werd door het communistisch regime gebouwd als ‘ideaalwijk’, voor de arbeidersklasse. Compleet met gigantische staalfabriek. Het maakt van de hele buurt een bijzonder bouwwerk.

Lees meer over de wijk Nowa Huta

 

Gepubliceerd op 28 april 2017

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer