Home Blog Pools leren? Volg een taalcursus in Krakau

Pools leren? Volg een taalcursus in Krakau

by Informatiebureau Krakau
Pools Scrabble - bezoek krakow
Pools Scrabble - bezoek krakow

Ehhh…hier heb je dus een Poolse taalcursus of twee voor nodig…

Een paar weken in Krakau wonen en een Poolse taalcursus volgen. Leuk voor tijdens je zomervakantie. Reken op een aantal weken zweten op heerlijke woorden als szczupły (slank), szczęśliwość (geluk), dziewięćdziesiąt dziewięć (99) of de fijne alledaagse tongbreker Cieszę się, że cię widzę (Ik ben blij je te zien). Dat roep gelijk de vraag op waarom je in hemelsnaam Pools zou willen leren. Nou, bijvoorbeeld omdat je verliefd bent geworden op een leuke Poolse man of vrouw. Of omdat je Pools wilt studeren om in het internationale zakenleven te gaan werken. Of omdat je gewoon graag een nieuwe taal wilt leren in een leuke buitenlandse stad als Krakau. Een intensieve taalcursus van drie weken geeft je de kans om de basis te leren of je weggezakte kennis op te halen. Daarnaast kun je tegelijkertijd Krakau een aantal weken als een local leren kennen.

Poolse taalscholen in Krakau

Er zijn meerdere scholen te vinden in Krakau die erg leuk zijn en goed les geven. Wij hebben zelf Varia Language School en Accent School of Polish getest, twee scholen met de beste reviews van de stad. Varia ligt in de straat Karmelicka, 10 minuten lopen vanaf de binnenstad. Accent ligt net over de rivier in Podgórze, in de buurt van het Schindler museum.

Bij Accent werken leuke leraren en kantoormedewerkers. De groepen zijn klein, waardoor de prijs iets hoger ligt. Je hebt les van één leraar en de focus ligt voor een groot deel op uitspraak, meer dan bij Varia. Dit is belangrijk in het Pools, omdat Poolse mensen niet gewend zijn hun taal met een accent te horen en je daardoor minder snel begrijpen.

Varia is een leuke school waar je je direct welkom voelt. Wel zijn hier de groepen (soms) een stuk groter dan bij Accent. Zeker wanneer het niveau binnen de groep erg verschilt, zorgt dit ervoor dat je leerproces minder snel verloopt. Het voordeel is wel weer dat je les krijgt van twee leraren, waardoor de lessen afwisselend zijn en je op informatie op meerdere manieren tot je krijgt.

Beide scholen zijn aanraders, het is maar net waar je naar op zoek bent. De leraren van Accent geven goed les en je taal zal sneller vooruit gaan in de kleinere groepen. Zeker wanneer je Pools wilt leren ter voorbereiding op je studie of omdat je in Polen wilt wonen, is dit een goede school. Bij Accent kun je kiezen voor een cursus van om de dag les, wat een fijnere optie is voor bijvoorbeeld expats die tussendoor dingen moeten regelen of werken. Wil je vooral een leuke tijd hebben tijdens een vakantie, Pools leren en nieuwe mensen leren kennen, dan is Varia wellicht een betere optie. Je krijgt elke dag les, je kunt ’s middags (soms) workshops volgen en omdat je gezamenlijk pauze hebt, leer je ook mensen uit de andere groepen kennen.

Varia Accent Pools leren Krakow

Hoe ziet een taalcursus in Krakau eruit?

Als je een intensieve taalcursus volgt, dan heb je elke dag of om de dag les in de ochtend. In het weekend en in de middagen ben je vrij om huiswerk te doen en de stad te bezoeken. Bijvoorbeeld met de mensen die je tijdens je cursus leert kennen. De scholen zeggen veel buitenschoolse activiteiten en extra workshops te organiseren, maar dit ligt erg aan het seizoen en is zeker niet standaard.
Tijdens de cursus wordt er enkel Pools tegen je gepraat. In het begin is dat absoluut even wennen, maar het helpt je om snel zelfvertrouwen te krijgen in het praten. De leraren van beide scholen zijn erg enthousiast en positief, waardoor leren leuk wordt en je al snel het idee krijgt dat je je beter kunt redden in de taal. Zeker in de beginnersklassen betekent dat veel uitleg aan de hand van tekeningen op het bord of doet een leraar iets voor. Zo leer je dat je inderdaad ook een wasmachine kunt nadoen en dat er eigenlijk best veel Poolse woorden klinken als hun Nederlandse en Engelse broertje: descripcja, motiwacja, condicja.
Het huiswerk is vrij licht en zal je niet langer kosten dan een uurtje per dag en waarschijnlijk veel minder. Bij beide scholen kun je om extra huiswerk vragen als je dat nodig hebt of meer wilt leren.

De beste tijd voor een taalcursus

In de zomer of winter een Poolse vakantie-taalcursus volgen is waarschijnlijk de leukste tijd. Tijdens die cursusperiodes komen er veel buitenlandse mensen naar Krakau en zijn er veel mensen om in de vrije tijd mee op te trekken. Ook organiseren de scholen in die weken meer culturele activiteiten. Zo konden we bij Varia terecht bij een workshop over Poolse straattaal, en organiseerde Accent in een kroeg een avond een Sint Andreas-viering. Leuk en leerzaam, vooral omdat je dan ook mensen uit andere groepen leert kennen.
In de overige maanden kun je ook cursussen volgen. Daarin zul je meer mensen tegenkomen die nieuw in de stad zijn of naast hun Poolse baan een taal leren. Zij zullen minder tijd hebben voor leuke dingen. Wil je graag buiten de vakantieperiodes dan is het wellicht leuk om samen met iemand te gaan of als je solo reist je middagen van te voren in te plannen met leuke activiteiten en bezienswaardigheden.

Hoe regel je een taalvakantie naar Krakau?

Een taalvakantie is eenvoudig zelf te boeken. Zorg er eerst voor dat je je aanmeldt voor één van de scholen, zodat je zeker weet dat er plek is voor je. Je kunt op de websites zien in welke week een cursus begint en tot wanneer hij duurt. Wanneer je een bevestiging hebt, kun je een ticket boeken en daarna een hotel. Voor Varia is een hotel in de binnenstad het handigst, Accent is het best te bereiken vanuit een hotel in Kazimierz of Podgórze.

 

Gepubliceerd op 17 april 2018

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer