Home Blog Street art in Krakau, waar kunst op straat ligt

Street art in Krakau, waar kunst op straat ligt

by Informatiebureau Krakau
Bekende streetart in Kazimierz - Bezoek Krakau

Bekende streetart in Kazimierz - Bezoek Krakau

Kunst ligt op straat in Krakau. Terwijl de stad vol staat met musea waar liefhebbers terecht kunnen voor kunstwerken uit alle periodes en windstreken, leven straatkunstenaars zich op straat uit. Soms groots en meeslepend, soms klein en anoniem. Hieronder alle plekken in Krakau waar je de tofste street art vindt.

Krakau heeft een levendige street art-scene en door de hele stad kun je mooie muurschilderingen vinden van internationale kunstenaars. Voor street art kijk je echter in andere wijken dan de oude binnenstad (stare miasto). In het monumentale centrum is geen ruimte voor graffiti en worden alle oude gebouwen keurig opgepoetst en schoon gehouden. Gelukkig hoef je alsnog niet ver te zoeken voor mooie werken.

Streetart door brokenfingaz in Kazimierz - Bezoek Krakau

Indrukwekkende Israëlische streetart, vlak achter de Oude Synagoge in de Joodse buurt.

Street art in Kazimierz en Podgórze

De meeste mooie muurschilderingen vind je in de joodse wijk Kazimierz en in Podgórze. Voor liefhebbers loont het om een paar rondjes te lopen door de smalle straatjes en de ogen goed de kost te geven. In het gezellige winkelstraatje Jozéfa versieren winkeliers zelf de gevels met kleurrijke kunstwerken. Ook in de straat Bożego Ciała zijn diverse werken van anonieme kunstenaars te vinden. De populairste, en verreweg de meest gefotografeerde, is de vrolijke afbeelding van Gene Kelly uit de film ‘Singing in the rain’ (zie helemaal bovenaan). Die is niet te missen op de hoek van Bożego Ciała en Meiselsa.

Sommige street art is openbaar door beroemde artiesten aangebracht. Regelmatig krijgen bekende kunstenaars de beschikking over een muur om hun werk achter te laten. Zo vind je in Dajwór bijvoorbeeld de indrukwekkende zwart-witte mural van Israëlische kunstenaars Broken Fingaz; een eerbetoon aan de Joodse familie die generaties lang in dat gebouw heeft gewoond. Voor een ander mooi zwart-wit graffiti kunstwerk volg je de patatgeur. Het foodtruck-plein in Kazimierz, Skwer Judah, draagt zelfs de naam van de grote muurschildering van een jongetje met leeuwenmuts. Dit werk is in 2013 door een andere Israëlische kunstenaar Pil Peled gemaakt. Even verderop in Jozéfa kun je prachtige en grote portretten vinden van belangrijke en invloedrijke personen die hun roots in Kazimierz hebben liggen.

streetart - Bezoek Krakau

Helden van weleer op de muur in de Joodse buurt Kazimierz

Kolossaal en controversieel

Wie de rivier oversteekt zal al snel oog in oog staan met ‘Ding Dong Dumb’, van de wereldberoemde Italiaanse kunstenaar Blu. Het is waarschijnlijk de bekendste mural in Krakau, en misschien ook wel de meest controversiële. De overduidelijke kritiek op de volgelingen van de katholieke kerk viel in het katholieke Polen niet bij iedereen in goede aarde.
Verderop in de wijk zijn nog meer mooie murals te vinden. Zo prijkt op de zijkant van een gebouw een grote robot, als eerbetoon aan bekende sciencefictionschrijver Stanisław Lem. Verderop in de straat Lwowska prijkt een kleurrijke afbeelding van Krakause kunstenaars Marcin Wierzchowski en Mikołaj Rejs die de geschiedenis van het heuvelachtige stadsdeel weergeven.

Wie wat verder van de gebaande paden wil in stadsdeel Podgórze kan bijvoorbeeld een kijkje nemen tussen de nieuwe appartementencomplexen vlak achter de fabriek van Oskar Schindler. Het parkeerterrein doet daar tevens dienst als gedoogplaats voor graffiti-kunstenaars, wat mooie en kleurrijke graffiti oplevert. Verderop, richting ‘kopiec Krakusa‘ kun je een lesje Poolse geschiedenis krijgen. De zijkant van de drukke autoweg is daar voorzien van alle belangrijke figuren uit de Krakause geschiedenis is een mural van bijna 50 meter lang. Vanaf de loopbrug over de weg is dit werk het beste te zien.

streetart - Bezoek Krakau

‘Ding Dong Dumb’ van Italiaanse kunstenaar Blu, in stadsdeel Podgórze.

Street art rondleiding door Krakau

Free Walking Tours Krakow organiseert een rondwandeling langs deze mooie street art in Kazimierz en Podgórze. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn de rondleidingen niet gratis, er wordt een bijdrage verwacht maar je mag zelf bepalen hoe hoog die is. Daarvoor krijg je een gids die (in goed Engels) tekst en uitleg geeft bij de mooiste murals. De rondleiding begint bij de Oude Synagoge in Kazimierz, kijk voor actuele begintijden op hun website.

Street art buiten Krakau centrum

Maar voor wie verder kijkt dan alleen deze twee wijken, heeft biedt street art in Krakau nog veel meer. Net buiten het centrum zijn bijvoorbeeld de grijze gebouwen van de Universiteit opgefleurd met de grote en kleurrijke werken Życie to Rozwój (Leven is ontwikkeling). Als je daar toch in de buurt bent, zoek dan ook tussen de doorsnee woonflats het gigantische ‘Are You Ready’ op van Krakause kunstenaar Olaf Cirut. Aan de andere kant van de stad vind je verschillende graffiti-projecten onder het straatniveau van verkeersplein Rondo Mogilskie. Mooi voorbeeld is de surrealistische voorstelling van de legende van de draak van Wawel, door Spaanse kunstenaar Dulk.

Streetart - Bezoek Krakau

De legende van de draak van Wawel, door de ogen van kunstenaar Dulk.

Andere plek die de moeite waard is om te bezoeken is het centraal station. Niet alleen op de muren van winkelcentrum Galeria Krakowska vind je grote murals (en komt er binnenkort weer een gigantische bij), ook langs het spoor staan enkele ware kunststukjes. Fans van Linkin Park zullen het eerbetoon aan wijlen Chester Bennington van Krakause kunstenaar Pieksa kunnen waarderen. Te vinden vlakbij het busstation. Het is, kortom, teveel om op te noemen.

Zelf nog toffe streetart gezien in Krakau? Wat is jouw favoriet? Laat ze achter in de comments!

Laatst bijgewerkt op 8 maart 2018

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer