Home Blog Tips van local Kasia

Tips van local Kasia

by Informatiebureau Krakau
tips van local krakow

tips van local krakow

Kasia
32 jaar
woont 13 jaar in Krakau
mede-eigenaar architectenbureau A-Tektura

Waarom woon je in Krakau?

Ik ben hier gaan wonen om architectuur te studeren. Omdat ik na mijn afstuderen hier een baan kon krijgen, ben ik in Krakau gebleven. Het was in die tijd, 2008, heel lastig om werk te vinden. Hoewel ik meer een dorpsmeisje ben, is Krakau voor mij de ideale stad om in te wonen. Het is niet zo groot en klein genoeg om bekenden tegen te komen in een café. Daardoor ken ik de stad heel goed en voel ik me op mijn gemak hier. Daarnaast vind ik het perfect dat alles op fietsafstand is.

Hoe vind je het om door Krakau te fietsen?

Met mijn fiets, die ik Clara noem, rij ik overal heen. Toen ik in 2006 begon met fietsen was het eng om de weg op te gaan. Er waren geen fietspaden, automobilisten rekenden niet op je. De laatste jaren is het hier gelukkig veiliger geworden voor fietsers, maar we zijn nog lang niet op het punt van Nederland. Onze fietsregels zijn onduidelijk. Je fietst afwisselend op de stoep, tussen de auto’s door, dan weer op een fietspad. Ik weet daarom niet of ik Nederlanders zou aanraden om hier een fiets te huren. Een fietstocht langs de rivier, richting het klooster Tyniec of naar een van de grafheuvels die over de stad uitkijken is wel leuk om te doen. En ik denk dat je met een fietstour door de stad meer kunt zien dan een wandeltour.

‘In Krakau vind je in elke straat wel een aantal kerken, dat is uniek’

Wat zijn je favoriete plekken in Krakau?

Mijn favoriete plekken zijn verbonden met de natuur. Het grote bos van Krakau, Las Wolski, vind ik heel mooi. Ook de grafheuvels rondom de stad zijn bijzonder. Op de top is het groen om je heen en heb je een mooi panorama uitzicht over Krakau. Alle onderdelen van de stad kun je dan goed onderscheiden: de historische oude binnenstad, de schoorstenen van de fabrieken van Nowa Huta, de rivier die door de stad loopt. En natuurlijk de honderden kerken. Dat vind ik wel heel uniek van de stad, in elke straat staan volgens mij drie kerken.

En waar kunnen we je nog meer vinden?

Sinds deze zomer bij Goodlood, de ijswinkel die op Plac Wolnica en Nowy Plac zit. Ze hebben heerlijk ijs daar en geven grote porties. Ik ga er heel vaak heen en heb nu een stempelkaart bij ze, om te sparen voor gratis ijs. Ook ga ik graag naar de wijk Kazimierz en eindig ik vaak bij café Mleczarnia. Vegetarische mensen of mensen die van de Aziatische keuken houden, kan ik overigens Pod Norenami aanraden. Zelfs mijn vader die graag vlees eet, vindt het heerlijk daar.

Zijn dit allemaal plekken die je aan toeristen zou aanraden?

Ja, Mleczarnia is heel leuk om te zitten. De grafheuvels en het bos zijn mooie plekken om te bezoeken als je wat langer hier bent, een week bijvoorbeeld. Kom je enkel voor een paar dagen, dan zou ik in ieder geval het Schindler museum bezoeken. Dat is wel een must see. Verder zijn er zoveel musea, dat je gewoon het museum kunt uitzoeken dat je het meest aanspreekt. Voor mij is een stedentrip een manier om een eerste indruk van de stad te krijgen. En als je het dan leuk vindt, kom je terug om nog meer te ontdekken!

 

Update op 2 augustus 2017

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer