Home Over Krakau De stad Krakau

De stad Krakau

by Informatiebureau Krakau

Krakau ligt in het zuiden van Polen, vlakbij de Tatra bergen. Van de elfde tot de zestiende eeuw was Krakau de hoofdstad van Polen en de plek waar de koninklijke familie leefde. In die tijd was de stad een waar handscentrum, met een goede locatie tussen Oost- en West-Europa en tussen de havensteden en de binnenlanden van Europa. Rijke inwoners lieten prachtige gebouwen neerzetten die nog steeds veel bekijks trekken.

Modern Krakau

Tegenwoordig is Krakau de ‘culturele hoofdstad’ van Polen. Je kunt elk jaar tientallen evenementen en festivals bezoeken, evenzoveel musea en andere bezienswaardigheden. Krakau is met 32 universiteiten en ruim 200.000 studenten met recht een jonge stad waar veel te doen is. Overdag zitten de terrasjes vol, ’s avonds vinden de inwoners elkaar in de honderden restaurants en cafés verspreid door de stad.

Het grote plein in KrakauToerisme in Krakau

Door toeval of geluk is Krakau één van de weinige Poolse steden die niet zijn gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. De prachtige originele binnenstad en de historisch belangrijke Joodse wijk Kazimierz trekken jaarlijks acht miljoen toeristen naar Krakau. Een groot deel van hen combineren een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz met een stedentrip naar Krakau. Voor mensen die minder met de tweede wereldoorlog hebben, zijn er genoeg andere opties om te vermaken. De communistische modelwijk Nowa Huta, de natuurschatten rondom de stad, de Wisla rivier of bijvoorbeeld de dichtbij Krakau gelegen zoutmijn.

Traditioneel en trendy

Krakau mixt als geen andere stad zijn geschiedenis met het heden. Jonge ondernemers richten leegstaande oude hotels in tot designwinkel of modern café. Een oude fabriekshal wordt zomers een openluchtbioscoop. Dat maakt de stad een geliefde bestemming voor toeristen. Zij roemen het contrast, van traditioneel tot trendsettend. Op de ene straathoek kletst een groepje nonnen, op de andere straathoek verkoopt een jongen zelfgebrouwde koffie uit een bakfiets.

<< Ga terug naar: ‘Over Krakau’

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer