Krakau is één van de mooiste steden van Europa en daarom alleen al een stedentrip waard. Lees hieronder een paar handige dingen om van te voren te weten over de ‘culturele hoofdstad’ van Polen.
Geldzaken in Polen
In Krakau betaal je met de złoty (PLN). Vier złoty is ongeveer één euro, je kunt de prijzen in de stad dus door vier delen. Naast de złoty heb je de grosze, 1 złoty is 100 grosze. Om aan złoty te komen, kun je het beste met je pinpas geld opnemen uit een betaalautomaat. Dit is makkelijker en goedkoper dan geld wisselen bij een wisselkantoor of bank. Op alle grote stations en op de vliegvelden staan betaalautomaten. In vrijwel alle winkels, restaurants en cafés kun je met een pinpas of creditcard betalen. Bij sommige kleinere zaakjes, op de markt en in sommige kaartjesautomaten in het openbaar vervoer accepteren ze alleen contant (munt)geld. Houd dus altijd iets achter de hand.
Fooi
Heb je een fijne service gehad, dan kun je een fooi achterlaten in een restaurant of café. Rond in dat geval het bedrag af of reken tien procent extra. Een fooi geef je door te wachten tot je het geld terugkrijgt en dan iets achter te laten. Van te voren een bedrag aangeven, zorgt enkel voor verwarring. Zeg in ieder geval nooit ‘dankjewel’ als een ober de rekening met geld van de tafel haalt. Dit betekent in Polen dat je geen wisselgeld terug hoeft en je onbedoeld misschien veel te veel fooi geeft.
Geef fooi in Krakau altijd contact. Het bedrag optellen bij een betaling via (credit)kaart is zelden mogelijk. Een fooi is overigens geen must in Krakau.
Taal
Pools is de officiële taal in Krakau. Op de meeste plekken in de stad en bij het vliegveld kun je terecht met Engels. Verder buiten de populaire plekken, op de markt of in kleinere winkels, restaurants en hotels spreken mensen soms enkel Pools. Vaak kom je er met handen en voetenwerk wel uit. Een paar woordjes Pools spreken, wordt gewaardeerd door de inwoners van Krakau.
- Goedendag = dzien dobry (spreek uit: dsjen dobrè)
- Tot ziens = do widzenia (spreek uit: do vietzènja)
- Dankuwel = dziękuję (spreek uit: dsjenkoeie)
Info over douane
Polen is lid van de Europese Unie en je kunt daarom vrij reizen naar Krakau. Een geldig paspoort of identiteitskaart is verplicht. In Krakau is de alcohol goedkoop, een fles huisgemaakte wodka is daarom een leuk souvenir. Mensen ouder dan 18 mogen tien liter sterke drank meenemen en 800 sigaretten.
Feestdagen
Polen en Nederland hebben veel dezelfde feestdagen, zoals Eerste en Tweede Kerstdag, Nieuwjaarsdag, eerste en tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en eerste pinksterdag. Religieuze feestdagen worden serieus genomen, dus hou er rekening mee dat op die dagen winkels, musea en sommige restaurants en café’s gesloten kunnen zijn. Naast eerste en tweede kerstdag en nieuwjaarsdag kent Polen:
- 6 januari > Drie Koningen
- 1-3 mei > Viering Polen en Grondwet
- mei/juni > Sacramentsdag (9e donderdag na Pasen)
- 15 augustus > Maria Hemelvaart
- 1 november > Allerheiligen
- 11 november > Onafhankelijkheidsdag
Verplichte zondagssluiting winkels Polen
Zondagsrust is een belangrijk goed in Polen. Zo belangrijk zelfs, dat de regering zich ermee is gaan bemoeien. Sinds maart 2018 is er een nieuwe wet van kracht die winkels verplicht om op vrijwel alle zondagen dicht te zijn. In 2020 mogen de winkels op slechts enkele zondagen in het jaar de deuren openen. Dit geldt voor vrijwel alle winkels. Grote kledingwinkels in shopping malls, outlets buiten het centrum, maar ook supermarkten, bakkers en boetiekjes. De weinige uitzonderingen betreffen bijvoorbeeld winkels op treinstations en bij benzinestations, postagentschappen of winkels waar de eigenaar zelf achter de balie kan staan. Verder moet alles in heel Polen dicht zijn.
Dit kan dus tot gevolg hebben dat je op zondag helemaal niets te winkelen hebt. Een snelle boodschap is nog wel mogelijk. In de stad zit op elke straathoek wel een Zakba mini-supermarkt die de zondagsluiting weet te ontkomen. Daar kun je 7 dagen per week terecht voor je broodjes, drinken of andere benodigdheden. Horeca en musea – alles wat geen winkel is – zijn gewoon open op zondag.
Smog in Krakau
Krakau heeft op sommige dagen te maken met flinke luchtvervuiling. In de winter, wanneer huizen nog altijd verwarmd worden met bruinkool, geldt de lucht vaak als veruit de slechtste van Europa. Ook op warme dagen kan de lucht ongezond zijn. Er worden steeds meer maatregelen getroffen om de vervuiling tegen te gaan, maar dat is een langzaam proces. Zo krijgen Krakauers tijdens langdurige periodes van vervuiling gratis openbaar vervoer. Voor toeristen gelden deze maatregelen niet.
Zit je maar een weekend of week in Krakau, dan zal de luchtvervuiling niet direct een gezondheidsrisico opleveren. Ben je al overgevoelig voor fijnstof, dan kan een mondkapje of smogmasker uitkomst bieden. Je bent niet de enige die ermee rondloopt. De luchtkwaliteit kan per dag, soms per uur verschillen. Poolse startup Airly heeft door de hele stad sensoren staan waardoor je live de luchtkwaliteit kunt bekijken.
Overige informatie voor bezoekers aan Krakau
- In Krakau staat 230 volt op de stopcontacten, net zoals in Nederland. Ook worden dezelfde stopcontacten gebruikt.
- Er is geen tijdsverschil met Nederland, wel komt in Krakau de zon een uur eerder op en gaat hij een uur eerder onder.
- Kraanwater in Polen is veilig om te drinken.
- Dames- en herentoiletten worden soms aangeduid met een driehoek en een cirkel, in plaats van een mannetje en vrouwtje. De driehoek is daarbij voor mannen, de cirkel is het damestoilet.
- Voor bezoek aan kerken, kloosters en synagoges is bedekkende kleding verplicht. Mannen dragen een lange broek en mouwen tot over de ellebogen, vrouwen een rok tot over de knie en lange mouwen.
- In synagoges dragen mannen een keppeltje op hun hoofd, die kun je vaak bij de ingang lenen.
<< Terug naar ‘Informatie over Krakau’
Laatst bijgewerkt op 8 juni 2023