In het zuiden van Polen ligt een van de mooiste steden van Europa. Krakow (Krakau) is een magische plek waar historie, pracht en praal, architectuur, trendy winkels en gezelligheid samenvloeien tot een geweldige stedentrip. Men zegt dat Krakow de hoogste kroegdichtheid heeft: de meeste kroegen per vierkante meter. Tel dat op bij de vele musea, interessante gebouwen en leuke restaurants en je hebt een perfecte vakantie. Krakow is daarnaast één van de meer betaalbare bestemmingen in Europa. Alle ingrediënten voor de perfecte stedentrip.
Krakow in vogelvlucht
Krakow verovert jaarlijks veel harten met zijn Middeleeuwse binnenstad, de unieke oude Joodse wijk Kazimierz, sfeervolle cafés en tientallen festivals. Buiten de stad is het voormalige concentratiekamp Auschwitz voor veel mensen een indrukwekkende dagtrip en komen mensen uit heel de wereld voor de prachtige Wieliczka zoutmijnen die zo’n 12 kilometer buiten Krakow liggen.
Middeleeuws centrum – Stare Miasto
In het centrum van Krakow kun je je vergapen aan de pracht en praal van de ‘Koningsstad’ van Polen. Als een van de weinige Poolse steden is het centrum van Krakow de Tweede Wereldoorlog redelijk ongeschonden doorgekomen. Het staat vol met originele en imposante kerken en oude gebouwen in sfeervolle straatjes.
Het oude centrum is UNESCO Werelderfgoed en grotendeels autovrij. Dat betekent dat je als voetganger ongestoord de mooie straatjes kunt verkennen. Elke keer als je een nieuw straatje inslaat, kom je andere kerken, parkjes, monumenten, musea of café’s en restaurants tegen. Verdwalen kan bijna niet, door het overzichtelijke stratenplan. En hoe je ook loopt, uiteindelijk kom je altijd weer uit bij Planty. Dit park is een brede groenstrook op de plaats waar ooit de verdedigingsmuren de stad omringden. Nu staan daar hoge bomen, fonteinen en bankjes, en slenteren Krakowers op hun gemak een rondje om de oude stad heen.
Ook buiten de groene ring rond het oude centrum van Krakow is genoeg te beleven. In levendige straten zoals Krupnicza en Karmelicka vestigen zich nieuwe winkeltjes en restaurants. Oude fabriekspanden worden omgetoverd tot heerlijke, trendy horeca en bij het station kun je rustig een dagdeel overdekt shoppen bij de winkels van het moderne Galeria Krakowska.
Lees meer over de leukste restaurans, hotels en bezienswaardigheden in het ‘Oude Centrum’ .
Wawel kasteel
Wawel is waar het ooit allemaal begon met Krakow. Volgens de legende kon er op de kleine heuvel een kasteel gebouwd worden nadat de draak die daar woonde, Smok Wawelski, was gedood. Ruim 1000 jaar geleden verrees er al een burcht op deze plek, waarna de stad Krakow op het lager gelegen land vorm begon te krijgen. Door de eeuwen heen groeide de burcht uit tot een kasteel, met kerken, woningen en verdedigingswerken. Het bouwwerk werd lange tijd bewoond door Poolse koningen, totdat Warschau de titel van hoofdstad overnam van Krakow. In het begin van de vorige eeuw is het kasteel opgeknapt en ingericht als museum.
Een bezoekje aan Wawel mag niet ontbreken als je in Krakow bent. Overdag kun je zelf de binnenplaats oplopen, waar je een mooie indruk kunt krijgen van de imposante bouwwerken. De kathedraal is ook gratis van binnen te bezichtigen en het is zeker aan te raden daar even naar binnen te lopen. Verder biedt de heuvel een prachtig uitzicht over de rivier. Wil je de kasteelkamers van binnen zien, dan boek je een van de tours. Meer informatie over de tours en rondleidingen door Wawel vind je hier.
Joodse wijk Kazimierz
Ondanks de korte loopafstand, was Kazimierz lange tijd een aparte stad naast Krakow. In de vijftiende eeuw werd Kazimierz een grote joodse gemeenschap rijker. Door een verordening van koning Jan Olbracht werd de joodse gemeenschap van Krakow verplaatst naar deze stad. Dat drukte zijn stempel op het leven in Kazimierz, en tot op de dag van vandaag staan er in de kleine wijk meer synagoges dan kerken. Een grote joodse gemeenschap is er echter niet meer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle joodse bewoners van Kazimierz gedwongen te verhuizen naar het Getto aan de andere kant van de rivier. De kleine minderheid die het overleefde, keerde vaak niet terug naar Kazimierz.
Dat betekende dat Kazimierz in de decennia na de oorlog te maken had met grote leegstand en verval. Maar met de komst van kunstenaars en creatieven in de buurt, kwam ook het normale leven weer op gang. Inmiddels is Kazimierz een bruisende wijk met talloze oergezellige kroegjes, binnentuinen, restaurants en boetiekjes. Het middelpunt is ‘het nieuwe plein’, Plac Nowy. Het plein wordt volledig omringd door café’s en in het ronde gebouw in het midden gaat Poolse streetfood in grote getale over de toonbank.
Inmiddels komt ook het joodse leven langzaam weer terug in Krakow. Sinds 1988 is Kazimierz elk jaar het toneel van het Joods Cultureel Festival, het grootste in zijn soort. Daarnaast kun je in de wijk synagoges van binnen zien en in verschillende musea ervaren hoe het joodse leven voor de oorlog was. In de straat ul. Szeroka (Brede straat) zitten verschillende gezellige, ’traditionele’ joodse restaurants, vaak met sfeervolle live klezmer muziek. Dat weinig van deze restaurants ook echt door joodse mensen wordt gerund, doet niets af aan de onweerstaanbare sfeer van Kazimierz.
Lees hier verder over Kazimierz en zijn leukste restaurants, bezienswaardigheden en hotels.
Voormalig getto in Podgórze
Een bezoekje aan Podgórze is zeker de moeite waard en je hoeft er enkel even de rivier van Krakow voor over te steken. Voor veel mensen is de reden voor een bezoek aan deze buurt de droevige geschiedenis. Hier bouwden de nazi’s namelijk een Getto waar ze joodse inwoners van Krakow dwongen om onder erbarmelijke omstandigheden te leven en te werken. Er zijn flink wat monumenten en hier en daar is nog een overblijfsel te zien van deze verschrikkelijke tijd. Ook de oorspronkelijke fabriek van Oskar Schindler, bekend uit de Stephen Spielberg-film ‘Schindlers List’, is nog te bezichtigen en is nu een indrukwekkend museum over de bezetting van Krakow.
Maar Podgórze is meer dan alleen de ellende uit de geschiedenis. Het biedt een rijke historie die veel verder gaat dan de Tweede Wereldoorlog. Het glooiende landschap en de prachtige parken zijn mooi om doorheen te wandelen. Sinds er in 2007 een loopbrug over de rivier vanuit Kazimierz is gemaakt, weten meer en meer mensen de buurt te vinden. Dat betekent dat er in rap tempo nieuwe winkels en horeca geopend worden. Oude fabriekspanden worden langzaamaan vervangen voor nieuwe appartementen, startups vestigen zich in leegstaande gebouwen. De paden zijn nog een stuk minder platgetreden dan in Kazimierz en het oude centrum, wat betekent dat er genoeg zelf te ontdekken valt.
Lees hier verder over Podgórze en zijn leukste restaurants, bezienswaardigheden en hotels.
Het communistische ideaal in Nowa Huta
Ver weg van het centrum van Krakow ligt de wijk Nowa Huta. Krakowers zien het bijna als een aparte stad en je moet er een goed halfuur voor in de tram zitten. Toch is Nowa Huta een must-see als je geïnteresseerd bent in het recente verleden van Polen en het voormalig Oostblok. De complete wijk is namelijk uit de grond gestampt als communistische ideaalwijk. Grote gebouwen voor de arbeiders, brede lanen voor militaire parades en pleinen waar vroeger standbeelden van de trotse leiders stonden. Iedereen werkte in de gigantische staalfabriek, die tegelijkertijd met deze Krakowse wijk werd gebouwd.
Inmiddels is Nowa Huta vooral een rustige woonwijk, maar de communistische gedachte achter de hele wijk is nog overal zichtbaar. In twee kleine musea kun je er meer over leren, maar het beste bezoek je Nowa Huta met een gids om alle bijzondere details te zien en te horen.
Buiten de stad: Auschwitz en zoutmijnen
Krakow is een compacte stad waardoor de leukste wijken, los van Nowa Huta, prima met de voet te bereiken zijn. Heb je tijd over, dan zijn er verschillende dagtrips die de moeite waard zijn. Twee daarvan zijn bijzonder populair en eigenlijk ook een must see als je niet zoveel tijd (over) hebt.
Veel mensen zien een bezoek aan Krakow als een kans om gelijk Auschwitz met eigen ogen te zien. Het voormalige concentratiekamp ligt op ongeveer 70 kilometer van Krakow af. De kampen die onder Auschwitz vallen zijn grotendeels bewaard gebleven, waardoor de verschrikkingen van de holocaust stevig tot je doordringen. Het onvergetelijke museum trekt miljoenen bezoekers per jaar. Vanaf Krakow kun je op eigen gelegenheid gaan, maar een tour is makkelijker en comfortabeler. Lees voor je gaat sowieso onze uitgebreide informatie over een bezoek aan Auschwitz voor alle praktische zaken.
Een andere populaire excursie van ongeveer een halve dag zijn de zoutmijnen in Wieliczka. Deze liggen zo’n 12 kilometer buiten Krakow. Al sinds de Middeleeuwen wordt hier naar zout gegraven wat een onwaarschijnlijk groot ondergronds gangenstelsel oplevert. Je daalt ruim 100 meter af onder de grond, waar je grotten, meren en mijnwerkers ziet. Hoogtepunt van de tour is de gigantische kathedraal die volledig uit zout gemaakt is, en waar nog altijd af en toe diensten in worden gegeven. De zoutmijnen van Krakow zijn alleen met een gids te bezoeken, check vooraf alle praktische informatie over de zoutmijn.
Beperkt tijd en toch zoveel mogelijk zien? Lees dit!
Als je slechts een paar dagen naar Krakau komt, dan wil je natuurlijk wel het uiterste uit je bezoekje halen. Zo min mogelijk missen, zoveel mogelijk zien en doen. Om je daarbij te helpen, hebben we wat suggesties op een rijtje gezet, ongeacht hoe lang je ook komt.
- Krakau in 1 dag: in 24 uur de highlights
- Krakau in 2 dagen: de stad of excursies?
- Krakau in 3 dagen: tijd voor alle hoogtepunten
- Krakau in 5 dagen: van de gebaande paden
Meer informatie over Krakow
Krakau in 1 dag
In Krakau kun je eindeloos ronddwalen zonder uitgekeken te raken. Maar wat als je maar 24 uur de tijd hebt? Met deze tips haal je het maximale uit een kort verblijf in de stad. Van heerlijk ontbijt tot het laatste afzakkertje…
Reisinformatie
Wanneer moet je wel en niet fooi geven? Moet je vooraf geld wisselen? En op welke dagen zijn de winkels gesloten in verband met feestdagen? Lees voor je naar Krakow gaat deze praktische informatie…
Do’s en don’ts in Krakow
Over voetbalshirts en veel te aardige dames. Waar je wel en niet kunt drinken en wat je niet moet zeggen om wel je geld terug te krijgen. Een lijst met handige dingen die je vooral wel, en vooral niet, moet doen om je verblijf in Krakow zo aangenaam mogelijk te maken.
Geschiedenis van Krakow
Voor je naar Krakow gaat, is het leuk en interessant om te weten hoe het ooit begonnen is. Lees hier over het ontstaan van de stad en zijn bewogen geschiedenis.
Laatst bijgewerkt op 2 maart 2018