Home Bezienswaardigheden Bezoek Auschwitz: voormalig concentratiekamp

Bezoek Auschwitz: voormalig concentratiekamp

Alles wat je wilt weten over een excursie naar Auschwitz

by Informatiebureau Krakau
Read this page in English - Auschwitz Birkenau

Concentratiekamp Auschwitz is misschien wel het meest indrukwekkende aandenken aan de verschrikkingen van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Op rijafstand van Krakau vonden meer dan een miljoen mensen, veelal joden, op verschrikkelijke wijze de dood. Het concentratiekamp is na de oorlog symbool geworden voor de enorme misdaden van het nazi-regime. Voor mensen uit de hele wereld is Auschwitz een belangrijke reden om een bezoek aan Krakau te brengen.

Bezoek Auschwitz I en Auschwitz / Birkenau

Het concentratiekamp Auschwitz ligt in het Poolse stadje Oświęcim. Auschwitz is een verzamelnaam voor meerdere concentratie- en vernietigingskampen die de nazi’s vanaf 1940 daar lieten bouwen. Auschwitz I werd als eerste ingericht, als concentratiekamp. De ingangspoort met de woorden ‘Arbeit macht frei’ heeft iedereen wel eens op de foto gezien. In de stenen barakken zijn veel verschillende exposities te zien over de gang van zaken in het kamp. Een paar kilometer verderop ligt Auschwitz II, ook wel bekend onder de naam Birkenau. Dit vernietigingskamp is later bijgebouwd. In dit deel van het kamp, met de bekende spoorlijn door de toegangspoort, de houten barakken en het prikkeldraad, zijn de meeste slachtoffers gevallen.

Concentratiekamp Auschwitz: een belangrijk monument

Concentratiekamp Auschwitz is tegenwoordig een belangrijk monument voor iedereen. Voor mensen die meer willen weten over de holocaust en de Tweede Wereldoorlog of voor mensen die de slachtoffers en de oorlog willen herdenken. De stad Krakau, met het nabij gelegen vliegveld, is de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan het kamp. Daarom combineren veel bezoekers het concentratiekamp met een stedentrip naar Krakau. Vanuit de stad rij je in zo’n 1,5 uur naar het concentratiekamp. In Krakau kun je kiezen voor een georganiseerde tour, die je ophaalt en terugbrengt naar je hotel. Het kan ook de moeite lonen om op eigen gelegenheid te gaan. Zo heb je meer vrijheid en kun je langer of korter blijven.

Georganiseerde tour naar Auschwitz

Bij een georganiseerde tour hoef je zelf niets te regelen. Een goede optie is een tour reserveren via www.getyourguide.nl. Je kiest daar een tour uit en wordt met de bus opgehaald en teruggebracht, vaak bij je hotel. Je kunt voorbij de rijen lopen en er staat een Engelse gids op je te wachten bij het museum. Ook krijg je een korte documentaire te zien over het concentratiekamp en een brochure met meer informatie.

Het annuleringsbeleid bij deze site is soepel. Mocht je reis niet door kunnen gaan vanwege corona, dan krijg je geld terug of een voucher. Er zijn al tours vanaf € 30, al geeft een duurdere tour je vaak wel wat meer tijd. Deze uitgebreide tour laat bijvoorbeeld zowel Auschwitz I als Birkenau zien. Inclusief reistijd duurt deze tour zo’n 8 uur. Een bezoek aan Auschwitz is dus over het algemeen een dagexcursie, al zijn er ook opties om op één dag zowel de zoutmijnen als Auschwitz te bezichtigen. Zie onderaan deze pagina.

Bezoek Auschwitz met Nederlandstalige gids

Sinds kort kun je weer met een Nederlandstalige gids door Auschwitz. Deze gids geeft je in het Nederlands een rondleiding door het concentratiekamp. De prijs is rond de € 60 per persoon. Vervoer vanaf Krakau en toegang zitten bij de prijs inbegrepen. Je kunt ervoor kiezen om op een vaste plek in Krakau opgehaald te worden, of vanaf je eigen hotel. Ook is er een soortgelijke tour mogelijk met privégids in het Nederlands en privé transfer vanaf € 150 per persoon.

Zelf concentratiekamp Auschwitz bezoeken

concentratiekamp auschwitz birkenau

Regel je liever zelf iets, dan kun je ook op eigen gelegenheid naar het voormalig concentratiekamp gaan. Je reserveert dan van te voren kaartjes op de site van Auschwitz. Met deze kaartjes sluit je aan bij een gids die jou én een andere groep mensen rondleidt door de kampen. Je vervoer naar Auschwitz regel je zelf.

  • Je toegangskaartje voor een rondleiding reserveer je van te voren via visit.auschwitz.org. Het is sterk aan te raden, zeker in het hoogseizoen, ver van te voren te registreren. Doe je dit niet, dan is het goed mogelijk dat je er simpelweg naast grijpt, omdat er geen kaarten meer zijn voor die dag. Kaartjes via de website kun je op z’n vroegst drie maanden van tevoren reserveren.
  • Een kaartje met gids kost bij Auschwitz 90 złoty (ca. € 21) p.p.. Je krijgt dan een rondleiding in een kleine groep, en een headset te leen om de gids goed te verstaan. De rondleiding gaat door zowel Auschwitz I als Auschwitz Birkenau, het busritje tussen beide kampen zit bij de prijs in. Gidsen zijn er onder meer in Engels en Duits. De tour van 6 uur (study day) kost 130 złoty (ca. € 30). Het museum zelf heeft geen Nederlandstalige gidsen meer in dienst. Elders een online kaartje kopen voor Auschwitz met Nederlandstalige gids (ca € 60) is wel mogelijk.
  • Er zijn ook kaartjes beschikbaar waar géén gids bij zit. Je hebt dan de mogelijkheid zelf het terrein te verkennen. Deze kaartjes zijn gratis en ook te reserveren via de website van Auschwitz. Nadeel is wel dat deze kaartjes alleen voor de (na)middag gelden, waardoor er mogelijk niet genoeg tijd overblijft om alles te zien. Ook voor deze tickets geldt: op is op.
  • Indien er geen kaarten meer via de website van het museum zelf te krijgen zijn, kun je meestal nog wel mee met een tour vanuit Krakau zonder gids. Je hebt dan wel vervoer en een boekje met informatie in verschillende talen. Het voordeel is dat je dan nog wel je eigen plan kunt trekken in het kamp, tegelijkertijd is de prijs bijna even hoog voor een kaartje mét gids.

Eigen vervoer naar concentratiekamp Auschwitz

  • Bij het regionaal busstation (regionalny dworzec autobusowy) achter het centraal station vertrekken meerdere bussen per uur die je voor de deur van het museum afzetten. De rit duurt 1.20 uur en een retourtje kost ongeveer 40 złoty. De bussen hebben ‘Oświęcim’ of ‘Auschwitz’ voorop staan en je kunt gewoon instappen zonder reservering. Buskaarten koop je bij de chauffeur of bij een loket op het station. Bekijk hier hoe laat de bussen gaan.
  • Comfortabel zit je ook in de trein. Vanaf het centraal station in Krakau vertrekt elk uur een trein naar station Oświęcim. De trein doet er iets langer over dan de bus en kost rond de 40 złoty voor een retour. Aangekomen op station Oświęcim is het nog 2 kilometer naar het museum. Er rijdt een lokale bus vanaf dat station, ook kun je een taxi nemen naar de ingang van concentratiekamp Auschwitz. Kijk voor meer informatie op de site van de spoorwegen.
  • Een taxi naar de kampen zal je zo’n € 100 (420 złoty) voor een enkele reis kosten.
  • Ook met een eigen auto of huurauto kun je eenvoudig het kamp bereiken. Ben je met meer mensen, dan is een huurauto wellicht de meest praktische oplossing. Vanaf 70 euro heb je een auto. Parkeren kost ongeveer 20 złoty per dag. Je betaalt een klein bedrag aan tol voor de snelweg op de heen- en terugweg.

Auschwitz I en II: bezoek allebei

Auschwitz informatie

Adres: ul. Wieźniów Oświęcimia 20, Oświęcim
Geopend: dagelijks, vanaf 9:00 (sluitingstijd varieert, afhankelijk van het seizoen)
Prijzen: inleidende documentaire 6 złoty, rondleiding vanaf 90 złoty
Auschwitz: officiële website

Het is aan te raden om tijdens een bezoek zowel Auschwitz I als Auschwitz / Birkenau te bezoeken. Auschwitz I is veelal het startpunt en in het grootste deel van de barakken zijn tentoonstellingen en exposities over het leven in het kamp, of de vervolgingen daarbuiten. Auschwitz / Birkenau maakt op de meeste mensen veel indruk, omdat juist hier de omvang van de gruwelijkheden pijnlijk duidelijk wordt. Georganiseerde tours rijden je over het algemeen naar beide kampen. Voor mensen die op eigen gelegenheid komen, rijdt er minimaal 2 keer per uur een gratis pendelbus tussen beide voormalige kampen.

Tip: Auschwitz en de Wieliczka Zoutmijn in één dag

Wil je zowel Auschwitz als de Wieliczka Zoutmijn bezoeken als je in Krakau bent? En heb je niet zo veel tijd? Kies dan voor een dagexcursie waarbij je beide monumenten op één dag kunt zien. Een combinatie-tour is veruit de beste manier om dit te regelen. Er worden een aantal van dit soort tours aangeboden, en de pakketprijs voor beide excursies ligt rond de 70-90 euro. inclusief vervoer.

Tip 2: Auschwitz bezoeken vanuit Warschau?

Ook als je in de Poolse hoofdstad zit, is een bezoek aan Auschwitz een interessante mogelijkheid. Wil je meer informatie over concentratiekamp Auschwitz bezoeken vanuit hoofdstad Warschau? Op deze pagina vind je de mogelijkheden, tips en de voor- en nadelen.

Laatst bijgewerkt op 7 juni 2023

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer