Home Bezienswaardigheden Schindler’s Factory

Schindler’s Factory

Oskar Schindler en het verhaal over Krakau in oorlogstijd

by Informatiebureau Krakau
Oskar Schindler fabriek museum - Bezoek Krakau

Schindler’s factory (Schindlers fabriek) werd wereldberoemd door de Oscarwinnende film ‘Schindler’s List’ van Steven Spielberg. Het verhaal speelt zich even buiten het centrum van Krakau af, in een emaille fabriek onder leiding van de Duitse Oskar Schindler. Naarmate de oorlog vordert en de nazi’s steeds agressiever joodse mensen uit het getto van Krakau deporteren, zet Schindler een plan in werking om zijn joodse werknemers te redden van het kamp. Uiteindelijk redt hij zo de levens van 1100 mensen.

De film is grotendeels opgenomen in Kazimierz, maar het werkelijke verhaal speelt zich net over de rivier af, in de wijk Podgórze. Net buiten deze oude getto van Krakau staat nog altijd Schindler’s Factory. Sinds 2003 is de fabriek een museum dat je kunt bezoeken. Het een van de meest populaire attracties van de stad, zeker voor mensen die meer willen weten over de Tweede Wereldoorlog.

Schindler fabriek - Bezoek KrakauExposities in Schindler’s Factory

Slechts een klein deel van het museum gaat over Schindler, zijn fabriek en zijn lijst waarop de namen stonden van de mensen van wij hij het leven kon redden. Zo kun je zijn oude kantoor bekijken, volledig ingericht met meubels uit de tijd dat Schindler er zelf nog werkte. Het grootste deel van het museum laat je kennis maken met de stad Krakau onder nazi-bezetting. De geluidsfragmenten, films en foto’s geven een beeld uit die tijd. Een bijzonder leerzaam en indrukwekkend museum, dat je niet mag missen.

Schindler’s Factory bezoeken

Schindler’s Factory informatie

  • Adres: Ulica Lipowa 4, Krakau
  • Openingstijden:
    ma 10.00 – 14.00 uur
    di-zo 09.00 – 19.00 uur
  • Elke eerste dinsdag van de maand gesloten
  • Entree: 32 zloty
  • Website

Schindlers fabriek ligt in stadsdeel Podgórze, even buiten het centrum. Vanaf het centrale marktplein loop je in 30 minuten naar de fabriek, met de bus of tram stap je uit bij de halte Plac Bohaterów Getta. Vanaf daar is het 5 minuten lopen.

Een kaartje kost 32 zloty en is online te reserveren via de museumsite. Zogenaamde ‘skip-the-line’ tickets bieden dezelfde toegang, maar zijn soms een tikkie goedkoper en gemakkelijk met iDeal af te rekenen. In het museum zijn audioguides te huur die de moeite waard zijn.

Het is leerzaam om met een gids door het museum te lopen. Je kunt bij het museum een gids voor jezelf reserveren voor 175 zloty. Het kan echter goedkoper zijn om dan voor een rondleiding inclusief (skip the line) kaartjes te kiezen voor € 25,00 per persoon.

Bereid je bezoek voor

Omdat Schindlers Factory een populair museum is, zitten er wat extra regels aan een bezoekje. Zo heb je bijna altijd een kaartje van te voren nodig, ivm de lange rijen. Op het kaartje staat een tijdstip waarop je het museum in mag. Je mag alleen op dat uur het museum in. Eenmaal binnen mag je blijven tot sluitingstijd. Kaartjes reserveer je via hun eigen website. In het hoogseizoen kun je dit het beste minimaal twee weken van te voren doen.

TIP: Schindler’s Factory bezoek je gratis met de Krakowcard. Deze stadspas biedt toegang tot 36 musea en koop je vanaf 25 euro per dag.

Laatst bijgewerkt op 6 juni 2023

Lees ook:
Concentratiekamp Auschwitz
De oude joodse ghetto in Krakau
De joodse wijk Kazimierz
<< Terug naar ‘Bezienswaardigheden in Krakau’

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer