Home Vervoer Openbaar vervoer in Krakau

Openbaar vervoer in Krakau

by Informatiebureau Krakau
Tram bus trein - Bezoek Krakau

Voor wie niet de hele dag wil lopen biedt het openbaar vervoer van Krakau uitkomst. Het centrum is niet groot, en de meeste bezienswaardigheden zijn prima met de voet te bezoeken. Maar als je toch eens iets sneller of gemakkelijker van de ene naar de andere kant wilt komen, dan biedt de bus, tram of taxi wellicht uitkomst. Dit wil je weten:

Trams in Krakau

Wil je binnen het centrum van Krakau gebruik maken van openbaar vervoer dan zijn de trams de beste keuze. Door het hele centrum, Kazimierz, Podgórze en andere stadsdelen rijden trams af en aan, sommige elke tien minuten. Kijk voor een de actuele vertrektijden van trams op Jakdojade.pl, of download de uitstekende smartphone-apps voor Android, iPhone of Windows Phone.

Tram bus trein - Bezoek Krakau

Verdere praktische informatie openbaar vervoer Krakau:

 

  • De meeste trams rijden vanaf 05.00 tot 23.00, daar tussen gaan nachtbussen.
  • Voor in en om het centrum, inclusief Kazimierz en de buurt aan de overkant van de rivier met de fabriek van Schindler, is een 20 minuten-kaartje voldoende, die kosten 3,40 złoty.
  • Vergeet kaartjes niet af te stempelen in de tram of bus om ze geldig te maken. Er wordt regelmatig gecontroleerd, toeristen zonder geldig -dus gestempeld- vervoersbewijs ontkomen niet aan een boete van 240 złoty.
  • Kaartjes voor trams kun je kopen bij postkantoren of kiosken. Veelgebruikte haltes in het centrum zijn voorzien van een kaartjesautomaat en ook in de trams zelf zit een kaartjesautomaat. De automaten accepteren gebruikelijk betaalkaarten, contactloos betalen is mogelijk. Houdt voor de zekerheid wat muntjes op zak, voor het geval je in een tram staat met oudere kaartautomaat.
  • Reis je langer dan 20 minuten met tram of bus, dan kun je een kaartje voor een enkele reis kopen. Deze kost 4,60 złoty en is geldig binnen Zone I (Strefa I). Trams rijden alleen binnen deze zone, Strefa II begint pas ver buiten het centrum.
  • Ben je van plan veel gebruik te maken van openbaar vervoer, dan zijn er ook kaartjes voor 24, 48 of 72 uur of 7 dagen beschikbaar.
  • Tip! Wil je meer gemak, dan kun je ook Citycards kopen voor 48 en 72 uur. Deze zijn er vanaf €10 per dag. Hiermee krijg je gratis toegang tot tientallen musea en onbeperkt openbaar vervoer zit bij de prijs inbegrepen.

Bussen in Krakau

Wil je buiten het centrum of ’s nachts met openbaar vervoer in Krakau reizen, dan kun je terecht in één van de vele buslijnen. De stadsbussen worden net als de trams beheerd door MPK. Je kaartjes voor de tram zijn dus ook geldig in de bussen, bij overstappen tussen tram en bus is geen nieuw kaartje nodig. Let op dat als je ver buiten de stad komt, bijvoorbeeld naar het vliegveld Krakau of de zoutmijn, dat je dan een kaartje nodig hebt die ook geldig is in zone 2 (Strefa II). Veel bussen zijn voorzien van een kaartautomaat. Ook voor de actuele vertrektijden van bussen kun je terecht op Jakdojade.pl

Taxi Krakau

Een meer comfortabele manier van reizen in Krakau is met de taxi. Let er even op dat de taxichauffeur met de meter rijdt of spreek van te voren een prijs af. Het starttarief voor een taxirit Krakau zou rond de 7 złoty moeten liggen, overdag kost een kilometer vervolgens zo’n 2,5 złoty. Voor langere ritten vanaf bijvoorbeeld het vliegveld, is het vaak voordeliger om van te voren te reserveren.

 

Laatst bijgewerkt op 30 mei 2019

Lees ook:
Meer vrijheid: een huurauto in Krakau
– Vervoer van en naar Krakau airport
– Vervoer van en naar Katowice Airport
Georganiseerde reizen naar Krakau

 

<< Terug naar ‘Vliegen en vervoer naar Krakau

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer