Home Praktische info Openbaar vervoer in Krakau

Openbaar vervoer in Krakau

Tram, bus of taxi; zo kom je er wel

by Informatiebureau Krakau
Tram bus trein - Bezoek Krakau

Voor wie niet de hele dag wil lopen biedt het openbaar vervoer van Krakau uitkomst. Het centrum is niet groot, en de meeste bezienswaardigheden zijn prima met de voet te bezoeken. Maar als je toch eens iets sneller of gemakkelijker van de ene naar de andere kant wilt komen, dan biedt de bus, tram of taxi wellicht uitkomst. Dit wil je weten:

Trams in Krakau

Wil je binnen het centrum van Krakau gebruik maken van openbaar vervoer dan zijn de trams de beste keuze. Door het hele centrum, Kazimierz, Podgórze en andere stadsdelen rijden trams af en aan, sommige elke tien minuten. Kijk voor de actuele vertrektijden van trams op de handige reisplanner Jakdojade.pl. Download ook hun uitstekende smartphone-apps voor Android of iPhone.

Tram bus trein - Bezoek Krakau
Verdere praktische informatie openbaar vervoer Krakau:
  • De meeste trams rijden vanaf 05.00 tot 23.00, verder rijden er nachtbussen.
  • Standaard OV-kaartjes zijn er in twee varianten: voor een ritje van 20 of 60 minuten lang. In en om het centrum, inclusief Kazimierz en de buurt aan de overkant van de rivier met de fabriek van Schindler, is een 20 minuten-kaartje voldoende. Deze kosten 4 złoty.
  • Het is belangrijk dat een kaartje ook afgestempeld wordt zodra je in de tram of bus stapt. Dat doe je zelf, in de automaten in het voertuig. Stempel je niet, is je ticket niet geldig. Er wordt regelmatig gecontroleerd, toeristen zonder geldig -dus gestempeld- vervoersbewijs ontkomen niet aan een boete van 240 złoty.
  • Kaartjes voor trams kun je kopen bij postkantoren of kiosken. Veelgebruikte haltes in het centrum zijn voorzien van een kaartjesautomaat en ook in de trams zelf zit een kaartjesautomaat. De automaten accepteren meestal betaalkaarten, contactloos betalen is mogelijk. Houdt voor de zekerheid wat muntjes op zak, voor het geval je in een tram staat met oudere kaartautomaat.
  • Met een gestempeld kaartje kun je, binnen de 20 of 60 minuten waarin het geldig is, zovaak overstappen als je wilt. Ook overstappen van bus naar tram of andersom is mogelijk. Je hoeft niet opnieuw te stempelen.
  • Reis je langer dan 20 minuten met tram of bus, dan kun je een kaartje voor een enkele reis kopen. Deze kost 6 złoty en is geldig binnen Zone I (Strefa I). Trams rijden alleen binnen deze zone, Strefa II begint pas ver buiten het centrum.
  • Ben je van plan veel gebruik te maken van openbaar vervoer, dan zijn er ook kaartjes voor 24, 48 of 72 uur of 7 dagen beschikbaar.
    Bekijk hier een overzicht van alle beschikbare OV-tickets.
  • Andere optie voor veelgebruikers is een mobiele app voor kaartjes. Skycash wordt veelgebruikt, maar vereist wel een creditcard om tegoed op te waarderen. De prijs van de kaartjes is hetzelfde. In plaats van afstempelen voer je het nummer van het voertuig in waarin je reist. Bij controle toon je een QR-code.

Bussen in Krakau

Wil je buiten het centrum of ’s nachts met openbaar vervoer in Krakau reizen, dan kun je terecht in één van de vele buslijnen. De stadsbussen worden net als de trams beheerd door MPK. Je kaartjes voor de tram zijn dus ook geldig in de bussen, bij overstappen tussen tram en bus is geen nieuw kaartje nodig. Let op dat als je ver buiten de stad komt, bijvoorbeeld naar het vliegveld Krakau of de zoutmijn, dat je dan een kaartje nodig hebt die ook geldig is in zone 2 (Strefa II). Veel bussen zijn voorzien van een kaartautomaat. Ook voor de actuele vertrektijden van bussen kun je terecht op Jakdojade.pl

Taxi Krakau

Een meer comfortabele manier van reizen in Krakau is met de taxi. In het centrum en daarbuiten zijn flink wat taxi standplaatsen waar je in kunt stappen. Let er even op dat de taxichauffeur met de meter rijdt of spreek van te voren een prijs af. Het starttarief voor een taxirit Krakau zou rond de 10 złoty moeten liggen, overdag kost een kilometer vervolgens zo’n 2,5 złoty. Voor langere ritten vanaf bijvoorbeeld het vliegveld, is het vaak voordeliger om van te voren te reserveren.

Gemakkelijker is om taxi’s via een app te regelen. Naast Uber rijden er in Krakau veel taxi’s voor Free-Now. Dit Poolse alternatief is doorgaans de voordeligste optie. Met een Free-Now account kun je ook gebruik maken van de elektrische stepjes van Tier, die door de hele stad staan.

Laatst bijgewerkt op 30 mei 2023

Lees ook:
Vervoer van en naar Krakau airport
Vervoer van en naar Katowice Airport

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer