Home Bezienswaardigheden Kazimierz Krakau

Kazimierz Krakau

by Informatiebureau Krakau

Kazimierz in Krakow

De wijk Kazimierz is de oude joodse wijk. Bij een reis naar de stad mag een bezoekje aan Kazimierz zeker niet ontbreken. Het kleine stadsdeel, ten zuiden van het centrum van Krakau en het Wawel kasteel, verleidt bezoekers met een unieke mix van cultuur, geschiedenis en heerlijk eten, drinken en uitgaan.

Geschiedenis Kazimierz

Kazimierz was lange tijd een zelfstandige stad, los van Krakau. Na een verordening in de 15e eeuw moesten alle joodse mensen uit de omgeving verplicht in Kazimierz gaan wonen. Toen Kazimierz in de 19e eeuw onderdeel van Krakau werd, woonde er dus een hechte joodse gemeenschap. Dat is nog goed te zien aan verschillende joodse bouwwerken. Aan het joodse leven kwam abrupt een einde toen de nazi’s Polen binnenvielen. De joodse bevolking uit Kazimierz moest verhuizen naar de veel kleinere getto aan de andere kant van de rivier.

Kazmimierz bleef na de oorlog leeg en verlaten achter en de buurt raakte tot het eind van de vorige eeuw in verval. Pas toen Steven Spielberg er zijn film Schindler’s List opnam, kwam de wijk terug in de belangstelling en ontwikkelde het zich tot een levendige en fascinerende buurt.

Cultureel erfgoed in Kazimierz

Hoewel er tegenwoordig geen of erg weinig joodse mensen meer in de joodse buurt wonen, is hun nalatenschap nog overal te vinden. De kleine buurt telt negen synagoges, waarvan de grote Stara Synagoga de oudste en belangrijkste is. Het Galicja museum biedt een mooi, hedendaags inkijkje in de joodse geschiedenis in Polen. Kazimierz is niet exclusief joods. Oude synagoges worden er geflankeerd door katholieke pracht en praal van bijvoorbeeld de Corpus Christi of Skałka kerk.

Joodse Kazimierz restaurants

 

Eten, drinken, uitgaan en shoppen in Kazimierz

Kazimierz staat erg goed bekend om het levendige uitgaansleven. De meeste cafés vind je rond Plac Nowy, waar je in het donkere sfeervolle Alchemia bij kaarslicht je drankje drinkt, of in het moderne Plac Nowy 1 lokale bieren proeft. Voor leuke boetiekjes en vintage kledingwinkels kun je het beste terecht in de straat Ulica Józefa. Leuke restaurants zitten door heel Kazimierz verspreid, maar neem zeker een kijkje op Szeroka, een plein waarop veel restaurants de joodse sfeer van weleer terugroepen met koosjer eten en live klezmer muziek. En je kunt pas zeggen dat je in Krakau bent geweest, als je aan een raam op Plac Nowy een grote zapiekanka, een soort Poolse pizza-variant, hebt besteld. Kijk voor meer tips over eten, drinken en slapen in Kazimierz in onze blogpost.

Kazimierz Krakau bezoeken

De joodse wijk Kazimierz ligt net ten zuiden van het oude stadscentrum. Vanaf het grote marktplein loop je er in 20 minuten heen, vanaf het Wawel kasteel ben je er in minder dan 15 minuten. In de hele stad staan bordjes die je in de juiste richting wijzen. Wil je liever met de tram, dan stap je bij Starowisłna of Krakowska uit. Een rondleiding door de wijk kan erg interessant zijn. Deze rondleiding van € 19 combineert de joodse wijk met de naastgelegen getto en stapt in de sporen van Schindler’s List.

Lees ook:
De oude getto van Krakau
Restaurants in Krakau (en Kazimierz)
Shoppen in Krakau (en Kazimierz)
Hoe de joodse cultuur in Kazimierz weer tot opleving kwam.
<< Terug naar ‘Bezienswaardigheden in Krakau’

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer