Home Doen in Krakau Festivals en evenementen in Krakau

Festivals en evenementen in Krakau

by Informatiebureau Krakau
festival krakau swing

Het hele jaar door kun je in Krakau tientallen evenementen en festivals bezoeken. Van gevulde pierogi proeven tot dansen op trancemuziek of luisteren naar opera’s. De meeste populaire en/of internationale festivals staan hieronder. Bekijk welke evenementen in welke maand zijn en stem je vakantie erop af.

Evenementen en festivals in Krakau in 2019

Januari

Februari

 • 21-24 februari 2019: Shanties Festival
  Groot festival geheel gericht op shanty muziek (matrozenliederen). In deze periode zijn elke dag meerdere concerten en/of theaterstukken. Daarnaast kun je een zeilbeurs bezoeken, exposities van schilderijen en foto’s bekijken en bekende kapiteins ontmoeten.

Maart

 

April

 • 15 – 22 april: Misteria Paschalia
  Festival voor vroege muziek, van renaissance tot barok. Goede muzikanten en mooie composities maken dit festival een must voor de liefhebbers.
 • 23 april 2019:  Rękawka Feest
  Op de dinsdag na Pasen van 11:00 tot 18:00 uur vindt op de historische Krakus heuvel het Rękawka feest plaats. Zie ridders strijden, proef historische hapjes en bekijk de gewoontes van het Slavische volk in de middeleeuwen. Ook leuk voor volwassenen! Gratis entree. Adres: Kopiec Krakusa, Wielicka, 30-962 Kraków.
 • 26 april – 5 mei: Off Plus Camera
  Zie hieronder.

Mei

 • 26 april – 5 mei: Off Plus Camera
  Groot internationaal festival voor onafhankelijke films (independent movies). De hele week zijn er honderden kleine en grotere (prijswinnende) films uit de hele wereld te zien. Veel films zijn te zien in kleinere zalen, waardoor het toch een intiem festival blijft. Sommige films kun je in de open lucht bekijken en er zijn -voor professionals- workshops en lezingen te volgen.
 • 24 mei – 23 juni: Fotomaand
  Zie hieronder.
 • 21 – 26 mei: Juwenalia
  De Jagellionische universiteit staat op zijn kop tijdens dit grote festival. Juwenalia is het festival van de studenten, waarin zij ook officieel de sleutels van de stad krijgen. De cabaretvoorstellingen, openluchtconcerten en feesten zijn voor ieder die dat leuk vindt te bezoeken.
 • 14 – 21 mei: Film Music Festival
  Dit festival richt zich volledig op muziek gecomponeerd voor films. Vooraanstaande muzikanten en orkesten uit de hele wereld brengen filmmuziek ten gehore terwijl de film op grote schermen draait.
 • 26 mei – 2 juni 2019: Krakow Film Festival
  Bij het Krakow Film Festival kun je honderden Poolse en internationale animatiefilms, korte fictiefilms en documentaires bekijken. Regisseurs, producenten en andere filmmakers zijn vaak aanwezig bij de vertoning van hun film. Sommige films worden in de open lucht getoond. Over het algemeen zijn de Poolse films met een Engelse ondertiteling, maar check het voor de zekerheid even op de website.

 

Juni

 • 24 mei – 23 juni: Fotomaand
  Deze gehele ‘fotomaand’ zijn door de hele stad foto-exposities te zien. In galerieën, cafés, restaurants en andere plekken waar nog een plek aan de muur vrij was, hangen foto’s en multimediaproducties. Ook zijn er workshops, is er een wedstrijd voor jonge artiesten en ontmoetingen met bekende fotografen.
 • 26 mei- 2 juni 2019: Krakow Film Music Festival
  Zie hierboven.
 • 1 juni: Drakenparade
  Met als hoogtepunt de drakenparade op de rivier met vuurwerk, lasershow en muziek. Kom vroeg om een plekje met uitzicht te bemachtigen. De parade is zichtbaar op de boulevard tussen het Wawel kasteel en de brug aan het einde van ulica Dietla.
 • 6-9 juni 2019: Internationaal zangkoren festival
  Het lokale zangkoor en verschillende koren van over de hele wereld zingen in de mooiste kerken van de stad.
 • 14-16 juni 2019: St. John’s Fair
  De ‘jarmarkt’ zoals de middeleeuwse term was, is een jaarlijkse middeleeuwse markt met shows, stallen met middeleeuws eten, handgemaakte historische kleding, tekeningen, nagespeelde riddergevechten, kampementen, smeden en andere beroepen.
 • 22 juni – Kransenfestival (Wianki)
  Klein festival/feest waarin de midzomer gevierd wordt. Aan de Wisla rivier en op andere plekken in de stad treden grote namen op uit de klassieke muziek, popmuziek en jazz. ‘s Avonds zijn er verschillende feesten. Het festival wordt verder ingevuld door een wedstrijd voor de mooiste bloemenkrans en een gezamenlijk ontbijt aan de oever.
 • 21 – 30 juni – Joods cultuurfestival
  Hoogtepunt van het Joodse culturele leven is dit uitgebreide en internationaal bekende Joods cultuurfestival. Een week lang zijn er concerten en lezingen, kun je meedoen met workshops schilderen, dansen en koken. Ook kun je lezingen bijwonen en is er veel joodse muziek.
 • Zomer Opera festival
  Een lang festival vol muziek, opera en ballet in mooie concertzalen en in de open lucht.  Nog geen verdere informatie beschikbaar. Niet in 2018 en 2019.
 • Summer Jazz Festival
  Zie hieronder.

 

Juli

 • 28 juni – 28 juli: Summer Jazz Festival
  Vijftien jaar oud festival waarbij in de zomer de beste internationale jazzmuzikanten in cafés, concertzalen en in de open lucht optreden. De meeste optredens vinden in het historische en intieme café Piwnica Pod Baranami plaats.
 • 2 – 7 juli: EtnoKrakow – Festival
  Groot festival gericht op wereldmuziek. Etnische, Afrikaanse en mediterrane muziek komen voorbij in kamerconcerten, openluchtconcerten en verschillende workshops. Niet in 2018.
 • 21 – 28 juli : Hofdansfestival
  Op het hofdansfestival zijn elke dag historische dansworkshops te volgen en voorstellingen te zien uit heel de wereld. Dansen van het Franse hof, Engelse hof of uit India. Het merendeel van de optredens is op de prachtige binnenplaats van het Wawel kasteel te zien.

 

Augustus

 • Folk art fair
  Op Rynek Glowny, de grote markt, staat een grote markt met stalletjes vol volkskunst. Van geborduurde kleden, aardewerk en houtbewerking tot bloemschilderkunst en smederij.
 • Muziek in oud Krakow
  Festival van klassieke muziek in de mooiste historische gebouwen in de stad. Gevestigde namen en jonge talenten treden twee weken lang op in Krakau.
 • Pierogi festival
  Proef verschillende gevulde deeghapjes, het typische oost-europese gerecht. Dit kleine festival vindt jaarlijks plaats op Maly Rynek, in het oude centrum.
 • 16 – 17 augustus – Live Music Festival
  Grote namen in de popmuziek komen naar Krakau voor dit tweedaagse muziekspektakel op het terrein van het luchtvaartmuseum.

September

 • september 2019 – Teckel parade
  Toch wel een van de leukste parades in de stad. Elk jaar op een zondag in september komen honderden teckels (en andere honden met korte pootjes) samen in een optocht door de stad. Het evenement wordt georganiseerd door Radio Kraków, onder andere om aandacht te vragen voor honden die nog geen thuis hebben. En oké, ook omdat het gewoon erg grappig is. De honden met de vaak bijzondere kostuumpjes vormen een bont blaffend geheel. De parade gaat vanaf het Barbakan naar de grote markt.
 • september: Sacrum Profanum
  Dit festival brengt een week lang alternatieve en klassieke muziek samen.

 

Oktober

 • oktober: Conrad Festival
  Week lang (internationaal) literair festival met lezingen, workshops en films die met literatuur te maken hebben.
 • oktober: Unsound
  Klein begonnen en nu een gevestigde naam in dance-land. Unsound organiseert een week lang de beste dancefeesten, bijeenkomsten en films.

 

November

 • Dragon Swing Festival
  Elk jaar is er voor de liefhebbers van swingdans (lindyhop, blues, balboa, charleston, solo jazz) een festival met dagelijkse (Engelse) workshops, feesten en competities. Beginners en gevorderden zijn welkom. Het feest in de Wieliczka Zoutmijn in Krakau op zaterdagavond is het absolute hoogtepunt.

 

December

 • november tot Kerst: Kerstmarkt
  Kleine, gezellige kerstmarkt op het grote marktplein. Met Poolse hapjes, warme dranken, optredens, handwerk, snoep en andere kraampjes.
 • Nieuwjaarsmarkt.
  De stalletjes blijven gewoon gezellig staan voor de aansluitende Nieuwjaarsmarkt 🙂

 

<< Terug naar: ‘Wat te doen in Krakau?’

Laatst bijgewerkt: 24 juni 2019

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer