Home Blog De beste Auschwitz tour – welke tour kies jij?

De beste Auschwitz tour – welke tour kies jij?

by Informatiebureau Krakau
tour auschwitz birkenau

Wanneer je in Krakau bent, is Auschwitz een indrukwekkende must see. Het voormalig concentratiekamp is heel goed vanaf Krakau te bezoeken met een Auschwitz tour. Daarom kun je tegenwoordig kiezen uit tientallen verschillende tours. Dubbele excursies, rondleidingen zonder vervoer, een comfortabele tour met documentaire of een rondleiding in het Nederlands. Hoe kies je? Hieronder leggen we je uit wat je van welke tour kunt verwachten en ook wanneer je prima zelf naar Auschwitz kunt gaan.

tour auschwitz birkenau

Zelf bezoeken of een Auschwitz tour?

Het voormalig concentratiekamp bestaat uit verschillende kampen. Daarvan zijn Birkenau en Auschwitz te bezoeken. Je kunt op eigen gelegenheid die kant op en kiezen voor een gids van het kamp zelf. Waarom zou je dan een kant-en-klare tour vanuit Krakau doen? Nou bijvoorbeeld omdat je:

  • geen zin hebt om zelf met bus- of treinkaartjes te goochelen in een vreemd land;
  • comfortabel opgehaald wilt worden bij je hotel of appartement;
  • je het liefst een Nederlandstalige gids hebt;
  • of gewoon omdat je te laat bent met kaartjes voor een gids van Auschwitz zelf.

Ook als je zelf je vervoer regelt, zijn er nog verschillende keuzes: kies ik een groepsrondleiding, reserveer ik een privé gids of ga ik zelf het terrein verkennen? En in welke taal kies ik een gids? Daarover lees je onderaan op deze pagina.

Meest populair: standaard Auschwitz tour

excursies auschwitz birkenau

De meest populaire tour is de traditionele tour. Je wordt opgehaald bij je hotel en reist met een grote, of kleine, comfortabele bus naar het kamp toe. In de bus krijg je uitleg, een brochure en vaak al een korte documentaire te zien. De gids of chauffeur brengt je in Auschwitz naar een Engelstalige gids die jullie groep gaat rondleiden. Tijdens de tour bezoek je Auschwitz en daarna ook kamp Birkenau. Na deze twee rondwandelingen ga je weer naar de bus die je weer terugbrengt naar je hotel.

Deze tours zijn in het Engels. Aan mensen die Krakau bezoeken, raden we bijna altijd deze optie aan. Zeker als ze geen specifieke eisen hebben. Waarom? Gemak, lage prijzen en erg goed geregeld. Wel zeggen we erbij: probeer de tour te kiezen die het langst duurt, zodat je langer de tijd hebt in de kampen. Daarom verwijzen we vaak naar deze dagtocht van 8 uur.
Op dezelfde website vind je ook andere tours die iets korter en iets goedkoper zijn. Het voordeel van deze website is dat je hier zowel met iDeal als creditcard kunt betalen en je bij veel tours tot 24 uur van te voren kunt annuleren. Dit zie je per tour erbij staan. Hun klantenservice is ook erg goed. Houdt bij het kiezen overigens rekening met de reistijd. Die is bij elkaar zo’n 3 á 4 uur, waardoor je dus nog zo’n 3 á 4 uur in de kampen hebt.

Dubbele excursie: Auschwitz en de zoutmijnen

Een andere populaire tour vanaf Krakau is de dagexcursie naar zowel Auschwitz als de prachtige zoutmijnen in Wielickza. Heb je weinig tijd in Krakow dan is dit een heel goede optie om toch de twee bezienswaardigheden te kunnen zien. Vanwege de reistijden is een georganiseerde combi-tour eigenlijk de enige optie om dit te kunnen doen. Deze combinatie zelf maken met twee losse excursies en eigen vervoer gaat erg krap worden en is niet aan te raden.

Hoe werkt deze tour? Je wordt opgehaald bij je hotel of appartement. Als eerste ga je naar Auschwitz en Birkenau, waar je bij een Engelstalige groep wordt gebracht voor een uitgebreide rondleiding. Daarna brengt de bus je direct naar de Wieliczka zoutmijnen. Ook daar sluit je aan bij een Engelstalige gids. Na afloop wordt je weer netjes afgezet bij je hotel.

Een nadeel bij deze tours is dat je eerst naar het concentratiekamp gaat. Een excursie die veel indruk kan maken. Veel tijd om er even over te praten of over na te denken is er niet. De rondleiding die je vervolgens volgt in de zoutmijnen is een stuk frivoler: mooie kamers, kroonluchters, zout van de muur likken. Vind je dat geen fijne volgorde, dan raden we toch aan om de bezienswaardigheden op verschillende dagen te bezoeken.

Al met al is het een ideale excursie voor iedereen die weinig tijd heeft in Krakau en wel veel wil zien. Je kunt kiezen uit tours waarbij je zelf voor eten zorgt of waarbij alles voor je geregeld wordt. De prijzen zijn hetzelfde of zelfs iets goedkoper dan beide bezienswaardigheden los bezoeken.

Nederlandstalige excursie Auschwitz

Wil je liever in het Nederlands rondgeleid worden, dan kan dat met een groepstour inclusief vervoer vanaf Krakow. Deze tour gaat door als er voldoende Nederlandse mensen zich aangemeld hebben. Voor meer aandacht kun je kiezen voor een Nederlandstalige privé Auschwitz tour inclusief privé vervoer voor alleen jullie groep. Je kunt bij deze laatste optie ook kiezen voor de studiereis, waarbij je langer dan de ‘standaard’ 2-3 uur in Auschwitz wordt rondgeleid. Dat is een aanrader voor iedereen die grote belangstelling heeft voor de concentratiekampen.

Geen Auschwitz tour, wel een gids

Auschwitz tour met gids

Ook als je op eigen gelegenheid naar Auschwitz-Birkenau wilt, loop je meestal met een gids rond. Via de website van Auschwitz kun je een privé gids boeken of aansluiten bij een groepsrondleiding. Je kunt kiezen voor Engelstalige gidsen of Duitstalige. Ook veel andere Europese talen zijn mogelijk, helaas geen Nederlands.

Het aantal kaartjes voor deze groepsrondleidingen is beperkt. Elk kwartier kan er een groepje van 15 mensen mee. Zeker in het hoogseizoen kunnen ze al ver van tevoren uitverkocht zijn. Reserveer deze rondleidingen dus op tijd. Reserveren kan maximaal drie maanden van tevoren, een kaartje kost 90 zloty. Als er geen kaartjes meer beschikbaar zijn op de dag of tijd dat jij wilt, dan kun je vaak wel nog mee met één van de Auschwitz tours vanuit Krakau die hierboven staan beschreven.

Het is ook mogelijk om het terrein zonder gids te betreden. Ook daarvoor is het handig om een kaartje te reserveren via de website van Auschwitz. Deze kaartjes zijn gratis. Wel goed om te weten is dat deze kaartjes alleen voor de namiddag gelden. Tijd om rond te kijken is daarom beperkt.

Meer informatie:
Meer over een bezoek aan concentratiekamp Auschwitz
Meer over een bezoek aan de zoutmijnen in Wieliczka

Laatst bijgewerkt op 1 juni 2023

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer