Home Blog Kazimierz (joodse wijk) – wijken van Krakau

Kazimierz (joodse wijk) – wijken van Krakau

by Informatiebureau Krakau
joods leven krakau

Deel 2 van onze beschrijving van de 3 belangrijkste wijken van Krakau: Kazimierz, de joodse wijk. Deel 1 is het oude centrum van Krakau en deel 3 Podgórze, met o.a. de fabriek van Oskar Schindler. Hieronder lees je over alle belangrijke bezienswaardigheden, leuke restaurants en goede hotels in Kazimierz. 

joods leven krakau

Lange tijd was de joodse wijk Kazimierz een aparte stad naast Krakau. In de 15e eeuw moest de Joodse bevolking van Krakau naar dit stadje verhuizen. Sinds 1795 is Kazimierz een wijk van Krakau geworden. We verwijzen nog steeds naar deze wijk als ‘de joodse wijk’, hoewel er nauwelijks Joden meer te vinden zijn. De Duitse bezetters dwongen de Joodse gemeenschap in de stad in 1941 om te verhuizen naar de Getto aan de andere kant van de rivier. De weinigen die dat overleefden, keerden vaak niet terug naar Kazmierz. Tegenwoordig komt de Joodse gemeenschap toch weer een beetje op en in de wijk zelf kun je nog veel herinneringen vinden. Kazimierz is ook bekend van Steven Spielberg’s film ‘Schindler’s List’ die zich oorspronkelijk afspeelt in de wijk Podgórze, maar voornamelijk in de joodse wijk gefilmd is.

Bezienswaardigheden Kazimierz

Kazimierz is tegenwoordig vooral een gezellig stadsdeel. De joodse wijk staat tegenwoordig bekend om zijn vele cafés, restaurants en in de zomer gezellige terrasjes. Daarnaast zijn er ook een aantal musea, kerken (plus bijbehorende kloosters) en interessante gebouwen de moeite waard, zoals:

 • De kerken (en bijgebouwen) van Sint Catharina en Skałka liggen naast elkaar in een heel rustig en mooi straatje.
 • De Oude Synagoge ligt aan de straat Szeroka, waar je ook vele joodse restaurants vindt. Met zijn oorsprong in de 15e eeuw is het een van de oudste synagoges van Polen. Tegenwoordig is het een museum waar je kennis kunt maken met de Joodse cultuur en gebruiken.
 • Het Etnografisch museum is gevestigd in het oude stadhuis op het plein Plac Wolnica. Dit stadhuis was de plek van waaruit de vroegere stad Kazimierz bestuurd werd. Nu is het een leuk museum waarin je veel kunt zien over de vroegere cultuur en folklores van verschillende regio’s in Polen.
 • Het kleine Museum Galicja is deels verantwoordelijk voor de heropleving van het Joodse leven in de wijk. Het museum biedt plaats aan de internationaal bekende foto-exposities Traces of Memory en An Unfinished Memory die het verleden van Joden in Polen belichten. Dat zijn geen zwaarmoedige zwart-wit foto’s van werkkampen, wel een goed doordacht en modern inkijkje in een rijk verleden.

Hotels in Kazimierz

 • Met zo’n naam kan het niet missen: Hotel Kazimierz is een goede keuze voor een verblijf in Kazimierz. Het driesterren-hotel is moder ingericht, van alle gemakken voorzien en biedt een uitstekend ontbijtbuffet. Inmiddels zit Hotel Kazimierz op drie verschillende locaties. Kazimierz I zit op steenworp afstand van het levendige centrum van de wijk Plac Nowy. Kazimierz II zit aan de rand van de wijk, op loopafstand van alle interessante delen. Kort geleden heeft ook Kazimierz III de deuren geopend, in een rustig straatje vlakbij de bezienswaardigheden.
 • Queen Boutique hotel is er voor iedereen die op een geweldige locatie wil zitten. Eigenlijk zit het naast hostel Atlantis (wijk Centrum), maar steek je de straat over dan sta je al in Kazimierz. Queen Boutique heeft alles wat je van een hotel mag verwachten: ruime comfortabele kamers, behulpzame medewerkers, een zwembad, spa en elke dag een goed ontbijt.
 • In Kazimierz is er ook veel keuze uit (semi) appartementen in verschillende prijsklassen. Zeker wanneer je met meerdere mensen gaat, is een appartement met een aantal slaapkamers vaak een leukere keuze.

Restaurants en cafés in Kazimierz

 • Dawno temu na Kazimierzu ademt nog altijd de sfeer van de oude winkeltjes die hier aan het begin van de 20e eeuw zaten. Het restaurant ligt aan Ul. Szeroka – de brede straat – waar je nog veel meer Joodse restaurants vindt. Hoewel tegenwoordig uitgebaat door niet-Joden is dit een goede plek om de Joodse keuken uit te proberen en de oude Joodse sfeer nog een beetje te proeven. Dawno temu na Kazimierzu is prachtig en knus ingericht en heeft regelmatig intieme klezmer-optredens tijdens het diner.
 • Hamsa – Het ernaast gelegen modernere Israëlische restaurant is een aanrader voor een ontbijt in het weekend of lekkere hapjes/diner in de avond. Je kunt er zowel binnen als buiten leuk zitten.
 • dsc02489-aCheder is een erg mooi ingericht Joods café dat naast de ‘hoge’ synagoge ligt. Tijdens het Joods Cultureel Festival dat elk jaar in Kazimierz plaatsvindt is Cheder elke avond stampvol, maar ook tijdens de rest van het jaar is het een sfeervolle plek voor een koffie of wijntje.
 • Op Plac Nowy heb je verschillende leuke bars en restaurants, waaronder het donkere en gezellige cafe Alchemia (waar je ook lekker kunt eten), het modernere restaurant Plac Nowy 1 en daartegenover het Singer café waar je in de zomer plaatsneemt aan de naaimachine-tafeltjes op de stoep.
 • Voor een snelle, lekkere en vette hap ben je in Kazimierz op de juiste plek. Midden op Plac Nowy vind je de lekkerste, beroemde zapikanki waar je minstens één keer je tanden in gezet moet hebben. Verder staan er op verschillende plekken in de wijk foodtrucks verzameld. Lees ons blog over streetfood in Krakau voor meer tips.

 

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer