Home BlogActueel Sukiennice in Krakau nu van LEGO te maken?

Sukiennice in Krakau nu van LEGO te maken?

by Informatiebureau Krakau
Sukiennice Krakow Lakenhal - Bezoekkrakau

sukiennice of lakenhal in Krakau

Misschien wel de beste plek om voor souvenirs te shoppen in Krakau, is in Sukiennice; de bekende lakenhal midden op het grote plein. Tussen de zuilen op de begane grond kun je aandenkens kopen uit heel Polen. Maar een veel leuker aandenken aan een stedentripje Krakau is misschien wel de lakenhal zelf! Dat kan binnenkort misschien, nu iemand Sukiennice heeft nagebouwd van LEGO.

Sukiennice is één van de meest karakteristieke gebouwen van Krakau. Het langwerpige bouwwerk doorklieft het Rynek Glowny met een majestueuze zuilengalerij en rijke versiersels. De lakenhal dankt zijn naam uit de tijd dat het plein nog een druk handelscentrum was en de handel van onder andere fijne stoffen en weefsels de stad veel rijkdom bezorgde. De geschiedenis van Sukiennice gaat terug tot de 15e eeuw. Na een grondige opknapbeurt in de 19e eeuw kreeg het zijn huidige uiterlijk, en werd op de eerste etage het eerste nationale museum van Polen gevestigd. Ook nu nog is daar een uitgebreide en prachtige collectie van Poolse schilderijen te bezichtigen. Onder de Sukiennice bevindt zich sinds enkele jaren het erg leuke museum Rynek Underground, waar je eeuwen terug de tijd in meegenomen wordt, en aan de hand van opgravingen de geschiedenis van de grote markt kunt ontdekken.

Sukiennice van LEGO, binnenkort te koop?

Naast de Mariakerk en het Wawel kasteel is Sukiennice waarschijnlijk een van de meest bekende bouwwerken in Krakau. Wat dat betreft is het niet verwonderlijk dat het creatieve geesten inspireert daar iets mee te doen. Zo kan het dus gebeuren dat de lakenhal tot in detail is opgetrokken uit LEGO-stenen. Daarmee past het naadloos in de Architecture-lijn van het speelgoed, waarbij bekende gebouwen worden nagemaakt. Volgens de maker is de set ‘vrij klein’ maar toch voorzien van alle belangrijke details. Niet alleen de buitenkant is nagebouwd, ook de galerij op de begane grond en het museum op de eerste etage zijn verwerkt in het model van de sukiennice.

Sukiennice Krakau van LEGO - BezoekKrakauSukiennice Krakow lakenhal - BezoekKrakau

 

Voor wie nu naar de speelgoedwinkel rent: even geduld nog. De bouwer van de LEGO- sukiennice probeert momenteel genoeg stemmen te vergaren om het bouwwerk daadwerkelijk in productie te krijgen door de fabrikant. Stemmen kan via de website, als je eerst even een account aanmaakt. Wie weet loopt je dan binnenkort de Lakenhallen uit met het tofste souvenir dat er te krijgen is: de sukiennice zelf! Hoef je alleen het plein, de raadhuistoren, het standbeeld en de marktkraampjes er zelf even bij te bedenken. Of er zelf bijbouwen natuurlijk.

Foto bovenaan: BezoekKrakau.nl. Foto’s LEGO set: LEGO Ideas/gdysc

Update op 9 maart 2017

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer