Home Blog Bochnia zoutmijn, net zo bijzonder

Bochnia zoutmijn, net zo bijzonder

by Informatiebureau Krakau
Zoutmijn bochnia - bezoek krakow

Krakau staat bekend om de prachtige zoutmijnen van Wieliczka, net buiten de stad. Kom je voor een stedentrip, dan is Wieliczka een heel leuke en interessant aanvulling. Maar wist je dat er iets verder weg ook heel mooie zoutmijnen zijn? De Zoutmijn van Bochnia behoort -ook- tot de oudste van de wereld.

Zoutmijn bochnia - bezoek krakow

Met een treintje dwars door een ondergrondse kerk razen. Wanneer krijg je die kans nou?

De laatste jaren zijn de mijngangen bezoekvriendelijker gemaakt en je kunt nu er een heel mooie Engelstalige tour krijgen. Ideaal voor mensen die een net iets rustiger uitje zoeken dan Wieliczka. Of wanneer je Wieliczka zoutmijn al kent en nu buiten de gebaande paden wilt treden.

Net als de Wieliczka zoutmijn staat de zoutmijn van Bochnia op de Unesco Werelderfgoed lijst. En terecht, want deze prachtige mijn is de moeite waard om behouden te blijven. De Bochnia zoutmijn kreeg een aantal jaar terug een moderne interactieve expositie, die nu ook in het Engels is. Een tour naar Bochnia is daarom een aanrader geworden voor iedereen die de oude sfeer van een zoutmijn wil ervaren.

Verschil tussen de twee zoutmijnen

De gangen van de mijn van Bochnia zijn een stuk korter dan die van Wieliczka, 4,5 kilometer slechts. Wel gaat de mijn een stuk dieper. Als bezoeker merk je hier eigenlijk weinig van. In Wieliczka loop je gemiddeld 3,5 kilometer van de mijn rond. In Bochnia loop je ook zo’n 3 kilometer rond onder de grond.

Bochnia zoutmijnen - bezoek krakau

Een opvallend verschil is dat Bochnia een veel bescheidener zoutmijn is. Er is minder pracht en praal. Je vind hier niet zo’n indrukwekkende kathedraal onder de grond, zoals in Wieliczka. De kamers zijn minder groot, de altaren minder glinsterend. Wel ervaar je in Bochnia meer de sfeer van het vroegere mijnwerk.

Daarnaast biedt een rondleiding in Bochnia meer plezier. De eerste meters onder de grond leg je af met een treintje, er is een bootje waarmee je het ondergrondse water kunt oversteken en je kunt de wandeling afsluiten met een eindeloos lange glijbaan. Andere reden om voor Bochnia te kiezen, is het feit dat het minder populair is. Wieliczka kan, zeker in het hoogseizoen erg druk worden. Bochnia is, zeker door buitenlandse toeristen, minder ontdekt.

Hoe kom je bij de Bochnia zoutmijn?

De Bochnia zoutmijn ligt in het dorpje Bochnia, op zo’n 50 kilometer van Kraków. Je rijdt er in een uurtje heen met de auto. Heb je geen (huur)auto, dan is de trein ook een optie. Vergelijk de treintijden met de Engelse tourtijden op de website van de Bochnia zoutmijn. De trein doet er ongeveer 45 minuten over. Daarna loop je vanaf het station in ongeveer 20 minuten naar de zoutmijn. Het toeristenloket en de ingang zijn aan Ulica Campi 15, in Bochnia.

Bochnia zoutmijnen - bezoek krakow

Meer informatie

  • Een kaartje voor een Engelstalige rondleiding kost zo’n 17-18 euro p.p. Met dat kaartje krijg je ook toegang tot de multimedia expositie.
  • Je kunt van te voren reserveren en betalen met iDeal. Je haalt dan met je reservering in het stadje Bochnia je entreetickets op. Reserveren kan o.a. hier.
  • Let op: net als in de Wieliczka zoutmijn, heb je in Bochnia goede kleding nodig. Een lange broek, warm vest en goede schoenen. Het is onder de grond het hele jaar door fris, en lange kleding beschermt je ook in de gangen. Je loopt zo’n 700 traptreden naar beneden, dus het is belangrijk enigszins goed ter been te zijn.
  • Liever naar de beroemde zoutmijnen van Wieliczka? Hier lees je alles wat je moet weten voor een bezoek.

Laats bijgewerkt op 30 mei 2019

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer