Home BlogActueel Hittegolf in Krakau – tips voor als het heel warm is

Hittegolf in Krakau – tips voor als het heel warm is

by Informatiebureau Krakau

Een zonnige stedentrip, wie wil dat niet? In Krakau zijn er veel stralende dagen, een perfecte bestemming dus. Al kan het in de zomer ook wel érg heet worden. Dan is het handig dat je je dagen een beetje slim inplant en verder rustig aan doet. Zijn er nog meer tips voor Krakau hartje zomer? Jawel, die lees je hieronder.

Op erg hete zomerdagen stromen de terrassen in Krakau weer vol zodra er een avondbriesje opsteekt.

Volop ijs

Krakauers zijn er dol op: ijsjes. Stoere vriendengroepen, een meisje alleen of twee oudere dames: iedereen likt op straat een bolletje of twee weg. Het is vakantie, dus elke dag ijs is een must en ideaal om af te koelen. De beste ijssalons hebben we al voor je uitgezocht.
Ook andere koele drankjes zijn in Krakau te vinden. Elk café waar je normaal warme koffie drinkt, biedt wel een cold brew of ijskoffie aan. IJsthee is meestal zelfgemaakt, net als de gekoelde limonade die overal op de kaart staan.

Afkoelen in het water

Turquoise blauw water, witte rotsen, kleine visjes. Een paar minuten in de tram en je waant je in een tropische paradijs. De ondergelopen steengroeve Zakrzówek is een geheel natuurlijke zwemplek. Het koele water is een perfect plek om je even onder te dompelen. Neem zelf wat te eten en drinken mee, want dat is er niet. Hoe je er komt en waar je kaartjes koopt, lees je hier. Een ander enorm populair zwemmeer is Bagry, zo’n 5 kilometer van de binnenstad (google maps). Hier ontbreken de spectaculaire rotspartijen waardoor het minder avontuurlijk is. Daar krijg je veel voorzieningen voor terug, zoals een bewaakt zwemstrand, eet- en drinktentjes, speelplaatsen en je kunt bootjes en kano’s huren.

zakrzowek mijn zwemmen - Bezoek Krakau

Een frisse duik in het tropische water van’verborgen lagune’ Zakrzówek.

Zoek verkoeling ondergronds

Als het écht te heet wordt, kun je er altijd voor kiezen om tussen 11.00 en 15.00 uur ergens binnen te blijven. De stad kent flink wat musea waar je verkoeling kunt zoeken. Ook zijn dit goede momenten om inkopen te doen. De grote, moderne winkelcentra Galeria Krakowska en Galeria Kazimierz liggen op loopafstand van de binnenstad. Eenmaal binnen vergeet je dankzij de heerlijke airco dat het buiten niet om uit te houden is.

Andere goede optie is om een plek op te zoeken waar simpelweg de zon nooit schijnt. Grote kans dat de fantastische zoutmijnen van Wieliczka al hoog op je lijstje van bezienswaardigheden stonden. Maar het is ook een goede manier om een paar uur aan de hitte te ontsnappen. Diep onder de grond is de temperatuur het hele jaar door een frisse 15 á 16 graden. Precies lekker om weer even op temperatuur te komen, voor je bovengronds weer de warmte induikt.

Rondje lopen

Planty is de groenstrook om de oude stad heen. Voorheen stond hier de verdedigingsmuur, nu is het een park met oude bomen en veel bankjes. Waar je ook bent in het centrum, Planty is een goede plek om even in de schaduw uit te blazen. Rust even uit op een van de bankjes of loop in een uur het hele rondje om de stad heen.

Appartement in de stad?

Nog een tip als je zelf een appartement boekt via Airbnb. Je ziet daar de leukste kamers voorbijkomen. Met van die leuke vides waar je op kunt slapen. Als er erg hoge temperaturen voorspeld worden, kun je die beter niet boeken. Het scheelt meerdere graden tussen bovenop een vide slapen en gewoon op de grond. Kamers met op de bovenverdieping, met een dakraam, worden altijd erg heet. Airco kan fijn zijn als je niet goed tegen de hitte kunt, al is een gewone ventilator vaak ook al voldoende. De meeste hotels en hostels zitten gelukkig in moderne geïsoleerde panden of juist karakteristieke oude gebouwen met dikke muren. Al te warm zal het dus niet worden.

Veel plezier tijdens je warme stedentrip!

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer