Home Blog Collegium Maius: een van de oudste universiteiten van Europa

Collegium Maius: een van de oudste universiteiten van Europa

by Informatiebureau Krakau
collegium maius krakow

Collegium Maius - Krakow

Op vijf minuten lopen van het grote marktplein ligt Collegium Maius. Vanaf de 15e eeuw was dit het hoofdgebouw van de Jagiellonische Universiteit in Krakau. De oudste universiteit van Polen, en zelfs een van de oudste universiteiten van Europa. De universiteit bestaat nog altijd en zorgt ervoor dat Krakau ook vandaag de dag nog een echte studentenstad is. Tegenwoordig huist het bestuur echter in een nieuw gebouw ‘Collegium Novum’ en kun je Collegium Maius als museum bezoeken.

Collegium Maius is een van de vele bijzondere gebouwen in het centrum van Krakau. Het bakstenen bouwwerk rond een binnenplaats kent zijn oorsprong rond het jaar 1400. De daarnaast gelegen professorentuin is bijna even oud. Je kunt overdag de binnenplaats van de oude universiteit met zijn mooie balustrade op lopen en rondkijken. In de kelder zit een cafe/restaurant dat niet zoveel voorstelt, maar wel een leuk terrasje buiten heeft.

De professorentuin van de universiteit

Naast het Collegium Maius ligt de ‘professorentuin’. Vroeger groeiden hier groentes, nu eten Krakauers die in de buurt werken hier hun lunch op bij mooi weer. De tuin is in het zomerseizoen geopend en je kunt er gratis even binnenkijken. Naast bankjes tussen het groen, vind je hier standbeelden van belangrijke, slimme mensen en wat wetenschappelijk installaties. Op deze apparaten, kun je enkele eenvoudige wetenschappelijke experimenten doen. De kleine tuin is bereikbaar vanaf de straatkant, of via een mooi gangetje vanaf de binnenplaats van het Collegium Maius.

Rondleiding door Collegium Maius

Wil je Collegium Maius verder van binnenuit ontdekken? Dan heb je een kaartje nodig voor het museum. Binnen in het gebouw is een expositie over de universiteit in vroegere tijden. Met historische interieurs, meetapparaten en middeleeuwse kunst. Reserveren is aangeraden, en er zijn dagelijks rondleidingen in het Engels. Een rondleiding door Collegium Maius duurt 30 minuten en kost 12 zloty (minder dan 3 euro). Kaartjes kun je ook kopen bij de balie bij de ingang van het universiteitsgebouw.

De klok van Collegium Maius

Op de binnenplaats van Collegium Maius is een grote Middeleeuwse klok die vijf keer per dag op het hele uur het universiteitslied speelt. Inclusief historische poppen. Ben je in de buurt, dan is het de moeite waard even de binnenplaats op te lopen. De klok luidt om:

  • 9:00
  • 11:00
  • 13:00
  • 15:00
  • 17:00

De professorentuin naast het oude universiteitsgebouw is een oase van rust in het stadscentrum van Krakau.

 

Bekijk hier meer bezienswaardigheden in Krakau.

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer