Home Blog Mouwen vol aarde, de legende van Krakau’s grafheuvel

Mouwen vol aarde, de legende van Krakau’s grafheuvel

by Informatiebureau Krakau
ridders - bezoekkrakau.nl

Het oudste door mensen gemaakte bouwwerk van Krakau ligt in stadsdeel Podgórze, ongeveer 3 kilometer ten zuiden van het stadscentrum. De Kopiec Krakusa staat bekend als de grafheuvel waar de legendarische koning Krak, die aan de basis van de stad Krakau stond, ligt begraven. Voor wie zin heeft in een stevige wandeling: je kunt de heuvel beklimmen. Vanaf ruim 200 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over de hele stad.

Rekawka festival in KrakauVolgens de overlevering is de heuvel de begraafplaats van koning Krak. Inwoners van de regio eerden hem na zijn dood door hun mouw te vullen met aarde en dat de berg op te dragen. De term ‘mouw’, rękaw in het Pools, vind je nog overal in de buurt terug in straatnamen, café’s en in de jaarlijkse braderie die rond de heuvel gehouden wordt. Het rękawka festival is een markt die al sinds de middeleeuwen aan de voet van de grafheuvel plaatsvindt op tweede paasdag. Ook vandaag de dag wordt de markt nog bevolkt door ridders en jonkvrouwen.

Over het werkelijke doel van de heuvel is weinig bekend. Hoewel het bekend staat als grafheuvel zijn er bij opgravingen nooit menselijke resten gevonden. Wel werd naar aanleiding van deze opgravingen geschat dat het bouwwerk al in de 6e eeuw is gemaakt. Maar er zijn ook aanwijzingen dat de kopiec een keltische oorsprong kent, en al dateert van voor de jaartelling. Eenmaal per jaar, op een keltische feestdag, kun je vanaf de heuvel de zon zien opkomen precies vanachter eenzelfde soort grafheuvel aan de andere kant van de stad, de kopiec Wandy: de begraafplaats van koningin Wanda, dochter van koning Krak.

Wil je de heuvel beklimmen voor een mooi uitzicht? De heuvel ligt naast de straat Franciszka Maryewskiego 1, ongeveer 20 minuten lopen vanaf de blauwe loopbrug over de Wisla.

 

Bijgewerkt op 17 april 2018

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer