Home Blog Rynek Glowny, het grootste plein in Krakau en omstreken

Rynek Glowny, het grootste plein in Krakau en omstreken

by Informatiebureau Krakau
Rynek Glowny grote marktplein - Bezoek Krakau

Rynek Glowny grote marktplein - Bezoek Krakau

Rynek Głowny is het grote marktplein van Krakau, het middelpunt van de oude binnenstad. Het hoofdplein, zoals de naam Rynek Głowny letterlijk vertaalt, is het grootste middeleeuwse stadsplein in Europa. In totaal telt het plein 40.000 vierkante meter. Dankzij Sukiennice, de lakenhallen die bijna precies midden op het plein staan, straalt het plein toch een knusse en gezellige sfeer uit.

Rynek Głowny volgens Middeleeuws ontwerp

Het grote marktplein heeft een bijzondere vorm voor een Middeleeuwse stadskern: het plein is een keurig, kaarsrecht vierkant. De straten rondom het plein staan in strakke lijnen getekend. Toen de stad in de 13e eeuw verwoest was, is de binnenstad opnieuw opgebouwd in de meest efficiënte vorm uit die tijd. Omdat Krakau een rijke handelsstad was, kreeg het marktplein een belangrijke plaats. Dat moest groot zijn, heel groot, en ook nog goed te bereiken.

Bezienswaardigheden op Rynek Głowny

rynek glowny - stadhuistoren - krakow

Stadhuistoren en lakenhal op het plein


Rynek Głowny,  spreek uit als rienek gwoefnèh, is niet te missen tijdens je bezoek aan Krakau. Letterlijk, want je stapt hoe dan ook het plein op als je in Krakau bent. Misschien omdat je de eerder genoemde lakenhallen wilt zien. Of omdat je juist wilt afdalen onder de lakenhallen om het marktplein van eeuwen geleden met eigen ogen te bekijken. De eenzame toren, nog overgebleven van het afgebroken stadhuis, met daarvoor het gekke omgevallen hoofd is een van de bekende bouwwerken op het plein. Ook de Mariakerk, Polen’s meest herkenbare gebouw, staat aan het plein. Vanuit de hoogste van de twee torens schalt elk uur het onmiskenbare trompetdeuntje van de hejnał over het plein. Tussen de Mariakerk en de Lakenhallen vind je het standbeeld van Adam Mickiewicz, ’s lands bekendste dichter. Verder staan er rondom het plein mooie en unieke koopmanshuizen, die het bekijken waard zijn.

Veel van de oude koopmanshuizen zijn nu gezellige restaurants of café’s, waardoor je aan bijna alle kanten van het plein lekker kunt zitten met een bakje koffie of een goede borrel. Daar zie je de bedrijvigheid het beste aan je voorbij trekken. Sprookjesachtige koetsen rijden af en aan, straatartiesten en levende standbeelden doen hun kunstje en de in Krakau geliefde duiven vliegen hun rondjes. In de lakenhallen kan er uitgebreid gewinkeld worden voor souvenirs uit heel Polen. ’s Winters is het plein toneel van de kerstmarkt en het nieuwsjaarsfeest. In de warmere maanden is er ook geregeld een markt te vinden met lokaal handwerk, Poolse gerechten en snacks, drinken, live muziek en cadeaus.

Musea rond Rynek Głowny

Naast alle bedrijvigheid op het plein, zijn er ook verschillende uitstekende musea te vinden. Het ondergrondse Rynek Underground is een absolute aanrader voor iedereen die de eeuwenoude geschiedenis met eigen ogen wil zien. In het Krzysztofory paleis op de hoek van het plein kun je in Cyberteka zien hoe de stad is ontstaan en gegroeid. Bovenin de lakenhallen is een prachtige tentoonstelling met (Poolse) schilderijen uit de 19e eeuw. De Mariakerk kan bezocht worden om het spectaculaire altaar van Middeleeuwse kunstenaar Veit Stoss te bewonderen. En als je de kerktoren beklimt, wordt je beloond met een spectaculair uitzicht over Rynek Głowny. Je zou, kortom, bijna een heel weekend nodig hebben om alleen alles op het plein te bekijken.

Bijgewerkt op 17 februari 2018

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer