Home Blog Starbucks kun je overslaan, deze koffietentjes in Krakau zijn leuker

Starbucks kun je overslaan, deze koffietentjes in Krakau zijn leuker

Koffie, thee, snacks en konijnen

by Informatiebureau Krakau
koffie in krakau - tytano

Met de groeiende populariteit van Krakau weten ook de wereldwijde multinationals steeds vaker de weg te vinden naar de oude binnenstad. Daarom opent om de haverklap een nieuwe Starbucks of Costa Coffee de deuren. Leuk hoor, maar waarom zou je 1500 kilometer vliegen om in exact dezelfde koffietent te zitten als thuis?

Voor elke mega-corporatie die hier de deuren opent, zijn talloze kleine, unieke zaakjes in de stad te vinden. Daar zit je een stuk leuker en drink je betere koffie. Met onze tips kun je de Starbucks laten wachten tot je weer in Nederland bent, terwijl je toch je cafeïne binnenkrijgt. Hieronder de koffiecafés met de beste koffie, hapjes en sfeer.

In plaats van naar Starbucks ga je naar…

koffie in krakau - tytano
Naast veel koffie, ook veel keuze in taart bij Bonjour Cava.
 • Karma Coffeeroasters. Deze trendy koffiezaak is al jaren de favoriete plek van hip Krakau. Karma roostert zijn eigen bonen en levert deze aan veel andere leuke koffietentjes in de stad. Naast een uitstekende kop koffie kun je ook lekkere taart of andere hapjes en eenvoudige vegetarische maaltijden krijgen. Karma is net buiten het oude centrum gevestigd, op ongeveer 10 minuten lopen van het grote plein. Je kunt het bijna niet missen, Starbucks heeft – totaal niet toevallig – zojuist een gigantisch filiaal geopend in het pand er vlak naast. Karma heeft ook een tweede filiaal in de wijk Kazimierz. Zeker met mooi weer is de binnentuin daar een fijne toevoeging.
  > Karma Coffee Roasters zit op ul. Krupnicza 12 net buiten Stare Miasto, of op Świętego Wawrzyńca 9 in Kazimierz.
 • Voor een wat rustigere, meer vintage sfeer zoek je Massolit Books & Cafe op. In deze Engelstalige boekhandel lijkt de tijd stil te staan. Het donkere hout, jazzmuziek uit de oude radio, de krakende meubels en de volle boekenkasten geven Massolit een onweerstaanbare sfeer. Goede koffie (bonen van Karma) en lekkere taart (uit eigen bakkerij, net om de hoek) of een eenvoudige warme bagel maken het geheel af. Bestel aan de bar, en loop dan langs de bar naar achteren om plaats te nemen tussen de andere lezende, studerende of kletsende gasten.
  > Massolit Books & Cafe vind je op Ul. Felicjanek 4/2, net buiten Stare Miasto.
 • De echte koffiesnob kan terecht in Pożegnania z Afryką, vlakbij het grote plein in Stare Miasto. Dit kleine, ontspannen koffiezaakje zit hier als sinds 1994 en hier is koffie een serieuze zaak. Een uitgebreide kaart met bonen uit alle werelddelen maken kiezen lastig. De echte liefhebber kan hier ook terecht voor erg bijzondere koffies, zoals de zeer exclusieve (en dure!) kopi loewak. Daarnaast staan er verschillende theeën, bieren en whiskeys op het menu. Het aangrenzende winkeltje verkoopt alle bonen op de kaart, zodat je er zelf thuis ook mee aan de slag kunt.
  Pożegnania z Afryką zit één straat achter het grote plein in het centrum van de stad, op Ulica Tomasza 21.
 • Ook in Kawalerka, in de joodse buurt Kazimierz, nemen ze hun koffie serieus. Als je hier ‘gewoon een bakkie koffie’ bestelt, zal de barista dat opvolgen met een reeks vragen om erachter te komen wat je nou precies wilt. Een verscheidenheid aan bonen uit alle uithoeken van de wereld staan opgesteld in grote potten aan de wand. Verder kun je ‘m gezet krijgen zoals je wilt. Uit een grote glimmende espressomachine, maar ook slowdrip, Chemex of Aeropress behoren allemaal tot de mogelijkheden.
  > Kawalerka vind je in de straat Brzozowa nummer 20, in de Joodse buurt Kazimierz.
 • Minder serieus gaat het er bij Bunny Cafe aan toe. De naam moet je heel letterlijk nemen: in dit knalroze café zijn konijntjes de baas. De zachte diertjes hupsen vrolijk rond in hun eigen gedeelte. tegen betaling mag je er bijzitten om ze te aaien. Je kunt ook toekijken vanuit in het cafégedeelte terwijl je een goede kop koffie drinkt. Ben je meer een kattenpersoon? In Kociarnia deel je het café met katten die rond de tafeltjes hangen en luieren in de vensterbank terwijl jij een cappuccino drinkt waarop de barista een melkkat gekunsteld heeft.
  Beide café’s nemen het welzijn van hun dieren gelukkig erg serieus. Dat betekent dat een bezoekje gepaard gaat met regeltjes. Kleine kinderen zijn ook niet welkom.
  > Bunny Café vind je aan de noordkant van het oude centrum.
  > Kociarnia zit daar niet ver vandaan, vlakbij het station.

Liever een kopje thee?

 • Krakau heeft ook een aantal fenomenale café’s waar thee het hoofdingrediënt is. Op de enorme menukaarten in deze ‘herbaciarnia’s’ staat een duizelingwekkend aanbod aan verschillende theeën. Tientallen groene, zwarte, blauwe, gele of rode theeën geplukt door verschillende monniken op verschillende Aziatische berghellingen. Er is ook thee met smaakjes of aroma’s, voor de mensen die hun thee wat minder serieus nemen. Zowel bij Czajownia in Kazimierz als bij Czarka in de Florianskastraat vlakbij de Mariakerk kun je neerploffen op de kussens op de grond. Ga hier niet heen voor een snelle bak thee. Alleen een soort thee kiezen van de kaart is een langdurig proces. En veel thee kan verschillende keren opgeschonken worden, voor weer nét andere smaaknuances. Vraag dus gerust om nog een potje, dat zit (vaak) bij de prijs inbegrepen. Voor je het weet ben je een paar uur verder.
  > Czajownia vind je op Dietla 50, een brede straat aan de rand van Kazimierz.
  > Czarka zit verstopt in Florianska 13, vlakbij de Mariakerk. Ze hebben geen bord buiten hangen, pas in de onderdoorgang zie je welke trap naar beneden je moet nemen.
Czajownia thee starbucks Krakow - Bezoek Krakau
Op zoek naar thee? Laat Starbucks lekker links liggen, en zoek de écht goede theeschenkers op.

Laatst bijgewerkt op 13 juni 2023

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer