Home Blog Tips van local Piotr

Tips van local Piotr

by Informatiebureau Krakau
tips local krakau

tips local krakau

Piotr
26 jaar
Woont 10 jaar in Krakow
Studeert Rechten

Waarom ben je in Krakow gaan wonen?

Ik ben tien jaar geleden in de stad komen wonen omdat er in Kielce, waar ik vandaan kom, geen goede school was. Als middelbare scholier was de reistijd te lang en woonde ik in een soort scholierenhuis in de communistische wijk Nowa Huta. Met zijn drieën op een kleine kamer, veel feesten. Een erg leuke tijd, maar ook wel weinig privacy. Na een jaar kon ik gelukkig met een paar vrienden een groter appartement huren en nu woon ik alweer een aantal jaar samen met mijn vriendin in het centrum van Krakow.

Wat vind je van de wijk Nowa Huta?

De charme van Nowa Huta is dat alles groots en weids is. De parken, de straten, de appartementen. Je hoeft je buurt niet uit als je er woont: er is een eigen winkelcentrumpje met twee verdiepingen, een eigen basisschool, werk. Nowa Huta was een aparte stad, voor het bij Krakow kwam. Normale steden groeien op een natuurlijke manier. Nowa Huta niet, deze stad was al volledig uitgedacht op papier vóór ze begonnen met bouwen. Heel ongewoon om te zien. Ook over kleine details is lang nagedacht. Zo zitten tussen de huizenblokken parkeerplaatsen met een poort ervoor. De poorten zijn breed genoeg voor auto’s, maar net te klein om een tank door te laten. Erg belangrijk in de koude oorlog natuurlijk. Fantastisch dat de architecten met dat soort zaken rekening hielden.

‘In modelwijk Nowa Huta zijn de poorten groot genoeg voor auto’s en net te krap voor tanks’

Zou je toeristen aanraden om Nowa Huta te bezoeken?

Zeker. Nowa Huta is nog heel puur, er is de afgelopen 25 jaar heel weinig veranderd. De kleuren, de decoraties, de flatblokken. Alles straalt de echte Nowa Huta sfeer uit. Krakow is de afgelopen tien jaar steeds meer op toeristen gericht. Dat zal in rap tempo ook met Nowa Huta gebeuren. Dus als je de communistische modelwijk wilt zien, dan moet je nu gaan. Ga naar het centrale plein, loop over de Aleja Roz, bezoek een van de Nowa Huta-musea en eet vooral bij een crappy uitziende melkbar. Kijk om je heen en vergelijk de stad met elke andere stad die je kent. Ik vind het er zelf heel ongewoon, maar dat komt misschien wel omdat ik de geschiedenis ken. Als je weinig van het communisme weet, zou ik aanraden met een gids door Nowa Huta te gaan.

Is er ook in het centrum van Krakow nog iets communistisch te ontdekken?

Ik kom zelf graag in Propaganda, een lokale kroeg in Kazimierz. De aankleding is communistisch en schraal en er zitten vooral locals. Toch zijn de paar toeristen die er komen verbaasd over hoe gestyled het eruit ziet, vol interessante details. De waarheid is dat het 15 jaar geleden ooit zo neergezet is en daarna niemand er meer een vinger naar heeft uitgestoken. Sommige mensen zullen het niets vinden en zeggen dat het café een renovatie nodig heeft, maar ik vind het juist karakter hebben nu.

Je verhuurt al een tijd een van je kamers via Airbnb. Welke tips geef je jouw gasten verder mee?

Bekijk de zonsondergang vanaf Kopiec Krakusa, waarvandaan je uitzicht over de hele stad hebt. Loop daarna terug door Kazimierz en ga bij een leuk cafeetje zitten. De volgende dag kun je het Wawel kasteel en de ingang van de kathedraal bezoeken (gratis) en eventueel een rondleiding binnenin doen. Ook zou ik zeker door de binnenstad lopen en een aantal kerken, zoals de Mariakerk, bezoeken. Verder raad ik de Wieliczka Zoutmijn aan. Die is heel mooi en álles is gemaakt van zout.

 

Bijgewerkt op 17 april 2018

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer