Home Blog Tytano: van tabaksfabriek tot hippe horeca-hemel [gesloten]

Tytano: van tabaksfabriek tot hippe horeca-hemel [gesloten]

by Informatiebureau Krakau
Wezze kraft Tytano Krakau

Wezze kraft Tytano Krakau

[UPDATE] Helaaaaaas, Tytano is definitief gesloten. Het voormalige fabrieksterrein sloot in september 2020 voorgoed de deuren. Het wordt opnieuw ontwikkeld en mogelijk omgetoverd tot appartementencomplex. Momenteel wordt er gekeken naar een vervangende locatie voor veel van de horeca, maar daar is nog geen beslissing over genomen.

Een oude, grote tabaksfabriek net ten westen van het centrum van Krakau lag er jarenlang oud en vervallen bij. Met dat soort ruimtes weten jonge Poolse ondernemers wel raad. Sinds de zomer van 2016 vind je in de fabriekshallen het nieuwe Tytano. Een prachtige plek voor een middag shoppen, eten, drinken en een avondje dansen.

Tytano is een complex van 15.000 vierkante meter, grotendeels volgebouwd met oude fabriekspanden. De binnenruimtes en groene binnenplaatsen zijn aangeveegd en de grote industriële ruimtes hebben een likje verf gekregen. Niet teveel, het moet er tenslotte niet té gelikt uit zien. Het draagt allemaal bij aan de ontspannen sfeer die nu op het complex heerst. Sinds de zomer van 2016 wordt er in rap tempo nieuw leven in het complex geblazen. Nieuwe café’s, koffietentjes, restaurants, clubs en winkels openen de deuren. De één nog hipper dan de ander.

Van veel vlees tot volledig vegan

Wezze Krafta bier Tytano Krakow - Bezoek Krakau

Enorme keuze aan bier bij Weźże Krafta

Direct achter de poorten van het fabriekscomplex wordt duidelijk waarom dit voor Krakauers een ideale locatie is om de vrije tijd te vieren. Bezoekers hangen in de schaduwrijke plekken in hangmatten en strandstoelen, terwijl barpersoneel af en aan loopt met lekkere drankjes en hapjes. Al direct bij de ingang wordt de veelzijdigheid duidelijk. Mr. Pancake zegt van zichzelf dat het de meest calorierijke bistro van Krakau is, terwijl de buren van Veganic heerlijke gerechten (en taart) op plantaardige basis serveren. Even verder kom je het nieuwe Meat & Go tegen, waar je fantastische en rijk belegde broodjes vlees kunt krijgen.

Als je een rondje loopt over het complex kom je tussen de dichtgetimmerde fabriekshallen nog meer mooie plekjes tegen. Bonjour Cava heeft de voertuigwerkplaats omgetoverd tot een paradijs van taartjes, thee en koffie. Bij Weźże Krafta wordt de achterwand van de bar volledig in beslag genomen door de 25 tapkranen waar biertjes uit heel de wereld uit stromen.

Uitgaan in de fabriekshallen

Nachtbrakers kunnen ook terecht in Tytano, dat enkele bijzondere clubs biedt. Niet verwonderlijk hebben ze qua interieur allemaal een post-industrieel thema. In de ietwat kale concerthal Zet Pe Te (vernoemd naar de oude naam van de tabaksfabrieken: Zakład Przetwórstwa Tytoniowego) wordt de sfeer ’s nachts volledig verzorgd door toffe en obscure bands, DJ’s en artiesten, samen met een enthousiast dansende menigte. De nieuwste toevoeging is Hala Główna, een forse nachtclub met een breed aanbod aan live-optredens.

Het gaat bij Tytano niet alleen om eten, drinken en dansen. Er kan ook gewinkeld worden. In METQA Perception Box is ook aandacht voor alleen maar Poolse ontwerpers, maar dan van kleding. De kans dat je in Nederland iemand tegenkomt die hetzelfde draagt? Vrij klein, gokken we zo. Daarnaast is er sinds kort een erg cool virtual reality game café FollowtheWhiteRabbit waar je in levensechte games terechtkomt of wat rustiger (?) een rit maakt in een achtbaan/op de schouders van monsters. Leuk voor een uur of twee virtueel plezier.

Tytano cafe restaurants in Krakow - Bezoek Krakau

Tussen de industriële panden barst Tytano van de gezellige café’s en restaurants.

Altijd iets nieuws in Tytano

Tytano is altijd in beweging en sommige ruimtes worden nog gereed gemaakt voor nieuwe initiatieven. Er zijn grote plannen, bijvoorbeeld voor een co-workingspace voor startups en een theaterpodium. Grote kans dat als je er langsgaat, je weer iets nieuws ontdekt. Toch is het zaak niet te lang te wachten. Het lijkt er sterk op dat er na september 2020 geen verlenging van het huurcontract voor het complex wordt gegeven. Dat zou betekenen dat alle leuke gelegenheden een ander onderkomen moeten zoeken.

Gepubliceerd op 10 augustus 2016, laatst bijgewerkt op 7 mei 2021

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer