Home Blog Voetbalwedstrijd van Wisła Kraków of Cracovia bezoeken

Voetbalwedstrijd van Wisła Kraków of Cracovia bezoeken

by Informatiebureau Krakau
Wisla Krakau voetbal wedstrijd bezoeken

Wisla Krakau voetbal wedstrijd bezoeken

De edele kunst van het voetballen houdt ook in Polen de gemoederen bezig. Zeker in Krakau, dat gezegend is met twee grote clubs op het hoogste niveau: Wisła Kraków en Cracovia. Voor de liefhebbers is het bezoeken van een wedstrijd een aanrader, aangezien het regelmatig spektakel biedt. Goed, het is geen Barcelona of Manchester maar is het niet spectaculair op het veld, dan wel op de tribunes waar de aanhang van beide clubs er meestal een enorm feest van maakt. Als je in Krakau bent is het bijwonen van een wedstrijd een leuke ervaring. Hier vind je handige informatie voor het bezoeken van een wedstrijd.

Wisła Kraków is van de twee clubs degene met de volste prijzenkast. De club werd dertien keer landskampioen van Polen en deed daarom ook regelmatig mee op het hoogste Europese niveau. Ondanks de rijke historie wil het de laatste jaren even allemaal niet lukken met het team van ‘de witte ster’. Op moment van schrijven staat het team stijf onderaan in de competitie. Wisla Krakau speelt in het Miejski im. Henryka Reymana stadion (bekijk op de kaart) dat voor het Europees kampioenschap van 2012 nog is opgeknapt (Krakau was reserve-speelstad). Met een capaciteit van ruim 33.000 is het fors groter dan het andere stadion in de stad, maar door de tegenvallende resultaten zit het tegenwoordig zelden vol. toch blijft de fanatieke aanhang, de Wisła Sharks, stug voor vuurwerk zorgen achter het doel. Vaak letterlijk, wat een spectaculaire sfeer oplevert.

De oudste club van Krakau is Cracovia, opgericht in 1906. Met slechts vijf landskampioenschappen, allen daterend uit de eerste helft van de vorige eeuw, is de prijzenkast erg bescheiden. Tijdens de communistische tijd kon Wisła op de steun, en dus het geld, van het politieapparaat rekenen. Cracovia kreeg als ‘club van het volk’ een stuk minder middelen. Sinds 2014 voetballen de pasy (‘de strepen’, vanwege hun tenue) echter weer op het hoogste niveau, en momenteel doen ze het zelfs beter dan het grote Wisla. Cracovia voetbalt sinds enkele jaren in een fraai, nieuw stadion. Daar is plaats voor zo’n 15.000 man, en het ligt praktisch op steenworp afstand van het Wisla stadion. (bekijk de kaart)

Cracovia Krakau voetbal wedstrijd bezoeken

Voetbal is oorlog
De Krakause derby heet in de volksmond ‘heilige oorlog’. Dat wordt soms helaas veel te letterlijk genomen. Beide clubs hebben een beruchte aanhang die elkaar regelmatig naar het leven staat. Na de renovatie van de stadions enkele jaren terug is het bezoeken van een wedstrijd een veilig en gezellig uitje. Toch is enig gezond verstand geboden. De vakken achter de doelen zijn gereserveerd voor de fanatieke aanhang, toeristen zijn daar niet welkom. Ook in de buurt van de uitvakken kan het onrustig zijn met rondvliegend vuurwerk. Verder valt op dat veel supporters na afloop hun jas dichtritsen en sjaaltjes en petten wegstoppen, een voorbeeld dat navolging verdient. Sowieso is het in Krakau niet aan te raden in een voetbalshirt (van welke club dan ook) rond te lopen. Met het argument ‘ik ben toerist, ik wist het niet’ hebben eventuele hooligans van beide kampen niets te maken.

Dé wedstrijd: Wisla vs. Cracovia

Ook in de Poolse voetbalwereld proberen de voetbalclubs uit de grote steden elkaar de loef af te steken. Als Legia Warschau bijvoorbeeld op bezoekt komt bij één van de clubs in Krakau, dan zitten de stadions vaak goed vol. Maar uiteindelijk tellen er maar twee wedstrijden die het seizoen kunnen maken of breken: het moment waarop beide ploegen uit Krakau elkaar treffen. De derby in Krakau wordt in de volksmond zelfs Święta Wojna genoemd: de heilige oorlog. Die term geeft maar aan hoe beladen deze wedstrijden zijn. Ongeacht het niveau op het veld (verwacht daar niet heel veel van) is de spanning al ver van te voren te snijden. Supporters van beide clubs zorgen voor een prachtige voetbalsfeer die bij elke voetballiefhebber het bloed sneller doet stromen. Het is aan te raden vooraf kaartjes te kopen. Dit scheelt lange rijen bij de kassa, of teleurstelling vanwege een uitverkocht stadion.

Bezoek een wedstrijd van Wisla Krakau…

Voor het bezoeken van een wedstrijd van Wisła Kraków moet je eerst geregistreerd staan. Dat kan het handigst door met paspoort of ID-kaart langs te gaan bij de Fanzone van het stadion. Deze is de hele week geopend van 11.00 – 19.00. Registeren kan ook nog vlak voor de wedstrijd, hoewel er dan lange rijen kunnen zijn. Je krijgt dan voor 10 złoty een clubkaart en kunt meteen kaartjes voor de wedstrijd kopen. Vergeet niet deze clubkaart en je identiteitsbewijs (en de kaartjes natuurlijk) ook mee te nemen naar de wedstrijd, alles wordt grondig gechecked. De prijzen voor tickets bedragen 25 tot 55 złoty . Het speelschema vind je op de officiële site.

…en van Cracovia?

Kaarten kopen Wisla Cracovia - Bezoek Krakau.nl

Duidelijke taal bij de kaartverkoop van Cracovia: Vak D is voor de harde kern.

Sinds 2018 kun je geen losse kaartjes meer kopen voor voetbalclub Cracovia. Na het zoveelste incident tussen voetbalaanhangers zijn ze er helemaal klaar mee. Alleen mensen met een seizoenspas kunnen wedstrijden bezoeken. Wat nog wel kan is kaartjes kopen bij Wisla voor een wedstrijd tegen Cracovia (de derby). Het speelschema kun je vinden op de officiële Engelstalige site.

 

Laatst bijgewerkt op 17 april 2018

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer