Home Blog Zakrzówek is het verborgen zwemparadijs van Krakau

Zakrzówek is het verborgen zwemparadijs van Krakau

by Informatiebureau Krakau

Zakrzówek lagoon Krakow - Bezoek Krakau

***UPDATE*** Zakrzówek is op dit moment gesloten voor verbouwing en gaat in 2021 weer open. In de tussentijd is zwemmen strikt verboden. ****

Azuurblauw en glashelder zwemwater, steile rotsen en dichte begroeiing. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat je aan de kust van Kroatië of Griekenland bent uitgekomen. De ‘hidden lagoon’ Zakrzówek, op ongeveer 20 minuten van het centrum spreekt enorm tot de verbeelding. Niet alleen door de prachtige natuur, ook door het feit dat het hele meer een ongelukje was. En alsof dat niet genoeg is, mocht je er eigenlijk helemaal niet komen. Maar daar heeft heel Krakau, terecht, gewoon maling aan.

Vorige zomer liet ook Geraldine van BNN op Reis het meer zien toen ze in Krakau was. De bijna tropische lagune van Zakrzówek hoort er eigenlijk helemaal niet te zijn. Lange tijd was het gebied een groeve waar kalksteen werd gewonnen. Maar rond 1990 werd er te diep gegraven, waardoor een grondwaterreservoir werd geraakt en de afgraving vol liep met prachtig helder water.

Het duurde niet lang voor deze nieuwe lagune een populaire plek werd onder Krakauers. Maar helemaal zonder gevaar was het niet. Een zomerzon en een zelf meegebrachte borrel, in combinatie met steile rotswanden en diep water bleken niet altijd een ideale combinatie. In de loop van de jaren zijn er meerdere dodelijke ongelukken gebeurd in het meer.

Hek er omheen? Geen probleem

Daarom besloot de gemeente het grotendeels af te sluiten en er een groot hek om heen te zetten. Dat is de huidige situatie. Lange tijd werden er gaten geknipt in het hek om zo stiekem toegang te krijgen tot het meer. Maar het hek is voor een deel vernieuwd, waardoor dat een stukje moeilijker is. Ook heeft de Straz Miejska (stadspolitie) aangekondigd vaker te controleren en boetes uit te delen.

zakrzowek mijn zwemmen - Bezoek Krakau

Zwemmen in Zakrzówek: hoe kom je er?

Voorlopig zijn de steile oevers van het meer officieel nog grotendeels geen begaanbaar terrein. Daarom is het niet verwonderlijk dat het verder ook nauwelijks aangegeven staat. Wil je er komen, dan moet je deels op je richtingsgevoel (of op Google Maps) vertrouwen. Het meer ligt een paar kilometer buiten het centrum, op een goed halfuur wandelen vanaf Wawel. Je kunt voor een groot deel de tram 18 of 73 vanuit het centrum te pakken. Stap uit bij halte Kapelanka, en loop de woonwijk in waar de bebouwing op een gegeven moment plaats maakt voor bomen. Vanaf dat moment is het een beetje zoeken welk onverharde paadje je moet hebben.

Legitieme toegang tot Zakrzowek

Voor het betaalde strand kun je met dezelfde tram een paar haltes doorrijden tot halte Norymberska, om vanaf daar via Ulica Wyłom het groen in te lopen. Op een gegeven moment zie je daar een geel bord dat wijst naar het betaalde deel. Je kunt dan langs de rotswanden een plekje zoeken en lekker zwemmen. Verwacht behalve een reddingsteam dat een oogje in het zeil houdt echter geen enkele andere faciliteiten. Toegang tot dit deel kost 10 PLN, het is van juni t/m augustus toegankelijk van 9.00 tot 19.00 uur. Bij slecht weer blijft dit gebied gesloten.

Wie op zoek is naar een mooie, groene wandeling kunnen we aanraden om via de andere kant te komen. Je loopt dan vanaf de stad eerst een mooi, rustig stuk langs de rivier, duikt een groen, heuvelachtig park in en komt uiteindelijk uit bij het verborgen meer. Je begint bijvoorbeeld bij Wawel, aan de andere kant van de rivier. Volg die oever in westelijke richting (allemaal brede voetpaden) voor ongeveer 2,5 kilometer. Daarna sla je linksaf het Skały Twardowskiego park in. Er staat een groot rood bord met de naam van het park, hoewel deze een beetje verstopt is. Vanaf daar moet je weer vertrouwen op je richtingsgevoel, maar mik grofweg op de zuidoostelijke richting en uiteindelijk kom je de hekken van Zakzrówek vanzelf tegen. Dan is het kwestie van een mooie plek zoeken, je kleedje neerleggen en de beste picknick van Krakau kan beginnen!

Zwemmen? Of liever duiken?

Duikers kunnen zich melden bij het duikcentrum dat daar is gevestigd. Vanuit hier kun je de bodem van het meer ontdekken en vind je nog sporen van het verleden van Zakrzówek. Onder water staan verschillende voertuigen, apparaten en zijn kleedruimtes van de mijnwerkers achter gebleven. Ook diep verstopt onder water is een gedenksteen voor Karol Wojtyła. Deze Krakauer werd in de Tweede Wereldoorlog in de afgraving aan het werk gesteld, voordat hij jaren later naar Vaticaanstad vertrok en bekend werd als Paus Johannes Paulus II. Op dit moment is het gehele gebied gesloten en wordt er door de gemeente verbouwd, zodat er meer manieren komen om het gebied legitiem te betreden: de gemeente wil Zakrzówek veranderen in een veilig recreatiegebied.

uitzicht Krakow - Bezoek Krakau

In de verte het centrum van Krakau met het kasteel op de Wawel heuvel.

Ook leuk om te doen

 

Laatst bijgewerkt: 8 augustus 2019

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer