Home BlogActueel Krakau’s monument voor honden geeft pootjes

Krakau’s monument voor honden geeft pootjes

by Informatiebureau Krakau
Monument voor een hond in Krakau - Bezoek Krakau

Monument voor een hond in Krakau - Bezoek Krakau

Krakau staat vol met monumenten. Van belangrijke personen in standbeeld tot parken en gebouwen voor grote gebeurtenissen. Toch zijn het soms de kleine dingen die het doen. Je zou er bijna overheen kijken, maar één van onze favorieten is toch wel het standbeeld van Dżok; gewijd aan de trouw van viervoeters. Een beeld om een bijzondere hond te herdenken.

Het standbeeld is te vinden aan de voet van de Wawel-heuvel. Aan de rivieroever, met zicht op het kasteel, staat een bronzen beeld van een hond, omgeven door twee grote mensenhanden. Het is niet zomaar een hond, het is Dżok. Een van de bekendste viervoeters van Krakau.

Bekendste hond van Krakau

In 1990 werd Dżok dagelijks uitgelaten bij het nabijgelegen verkeersplein Rondo Grunwaldzkie, net aan de andere kant van de brug. Op een dag kreeg zijn baasje daar een hartaanval en zakte in elkaar. De toegesnelde ambulance kon niets meer doen en nam de overleden man mee. Dżok bleef alleen achter op de rotonde. Hij kreeg eten van een vrouw uit de buurt, terwijl hij een jaar lang elke dag trouw op het verkeersplein bleef wachten tot zijn baasje zou terugkeren. In dat jaar werd Dżok een bekende verschijning op de rotonde. Zelfs TVP, de Poolse staatsomroep, stuurde er destijds een cameraploeg op af.

Uiteindelijk liep het met Dżok niet goed af. Hij moest naar het asiel, waaruit hij ontsnapte om vervolgens overreden te worden door een trein. Maar zijn onverzettelijkheid en trouw maakten indruk in Krakau. Het standbeeld, gemaakt door de beeldhouwer die ook het vuurspuwende beeld van Smok Wawelski maakte, staat nog altijd op een prachtige plek, aan de voet van Wawel.

Nieuw monument op de plaats van Dżok?

Hond monument - Bezoek KrakauMomenteel zijn er plannen om het te vervangen door een groot monument voor de soldaten van het Armia Krajowa, het Poolse leger dat decennialang verzet pleegde tegen eerst de nazi’s en daarna de communisten. Helemaal zonder protest zijn de plannen voor dit nieuwe monument niet. Met de kreet ‘Dlaczego tu’ (waarom hier?) vragen omwonenden zich af of dat nieuwe monument wel nodig is. Zo’n 200 meter verderop staat immers al een monument voor het Armia Krajowia. En het geplande ontwerp bestaat uit hoge muren, die het uitzicht op de rivier of het kasteel zullen ontnemen.

Het is dus nog de vraag of dit nieuwe monument er zal komen. Wil je echter nog een pootje krijgen van Dżok of hem even over zijn snuit aaien, dan is het misschien toch handig daar niet te lang mee te wachten. Voor je het weet is één van Krakau’s vreemdste, maar stiekem ook schattigste monumenten verdwenen.

laatste bijgewerkt 7 maart 2018

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer