Home Blog Planty park – een groen rondje Krakau

Planty park – een groen rondje Krakau

by Informatiebureau Krakau
Wandelen in Planty - Bezoekkrakau.nl

Waar ooit de stadsmuren en slotgrachten Krakau verdedigden, verrezen hoge bomen, groene grassprieten en kleurrijke bloemen. Planty heet de groene strook die tegenwoordig de binnenstad van Krakau omzoomt. Een favoriete plek van de Krakauers, jong en oud loopt regelmatig (een deel van) het rondje van zo’n 4 kilometer, rust uit op de vele bankjes of ontmoet een vriend.

Wandelen in Planty - Krakau

Mooie gebouwen langs Planty

Stadspark van Krakau

Het woord ‘Planty’ betekent een groen park dat is aangeplant op een plek waar ooit een vesting stond. Polen kent een aantal planty, onder andere in de stad Rzesów. Ook in Krakau ligt het park op een oude vesting. Aan het begin van de 19e eeuw werd duidelijk dat de Middeleeuwse stadsmuren en verdedigingstorens rond Krakau niet meer te redden waren. Te veel achterstallig onderhoud en te weinig geld. In plaats van de vrijgekomen ruimte vol te bouwen, besloot het toenmalige stadsbestuur van Krakau om er een stadspark van te maken. Met enige druk van de bewoners van de binnenstad, die na het neerhalen van de muur geregeld gingen wandelen op de plek die later ‘Planty’ gedoopt werd.

In Planty ben je nooit de weg kwijt

Planty ligt netjes om de volledige binnenstad, Stare Miasto, heen. Hierdoor kom je altijd in Planty uit als je een willekeurige straat daar uitloopt. Handige manier om nooit de weg kwijt te raken. En of je in Planty nou linksom of rechtsom loopt: je komt altijd weer bij het Wawel kasteel uit. En bij het centraal station, het Filharmonia gebouw… en nog veel meer bekende plekken.

Slingerende paadjes in Planty

Planty is gebouwd in de 19e eeuw en dat is te zien aan de romantische indeling van het stadspark. Hoofdzakelijk bestaat het park uit een rechttoe rechtaan loop/fietspad. Ga je daar vanaf, dan vind je beschutte bankjes, slingerende paadjes, fonteinen en bruggetjes. Ook ’s avonds ben je niet de enige die hand in hand loopt in de prachtig verlichte groenstrook. Met zijn 21.000 vierkante meter oppervlakte is het overigens niet een enorm groot park, of het voelt in ieder geval klein, toch kun je gerust een ruim uur wandelen. Een leuke onderbreking tussen het bezoeken van musea in, of gewoon een mooiere route van het kasteel naar het station.

 

Bijgewerkt op 17 februari 2018

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer