Home Blog Oude centrum – wijken van Krakau

Oude centrum – wijken van Krakau

by Informatiebureau Krakau
kasteel centrum krakau

Deel 1 van onze beschrijving van de 3 belangrijkste wijken van Krakau: het oude centrum. Hierna volgen Kazimierz (de Joodse wijk) en Podgórze (met o.a. de fabriek van Schindler). Hieronder lees je over alle belangrijke bezienswaardigheden, leuke restaurants en goede hotels in het oude centrum van Krakow. 

centrum krakau hotel

Het oude centrum van Krakau

In het oude centrum van Krakau, Stare Miasto genaamd, kun je je vergapen aan de pracht en praal van de ‘Koningsstad’ van Polen. Als een van de weinige Poolse steden is het centrum van Krakau de Tweede Wereldoorlog redelijk ongeschonden doorgekomen. Dus staat het nog vol met originele imposante kerken en oude gebouwen in sfeervolle straatjes. Het hart van de stad is het grootste Middeleeuwse marktplein van Europa, Rynek Główny. Het oude centrum bevindt zich voornamelijk binnen de groenstrook Planty. Enkele straten eromheen, zoals de gezellige straat Krupnica, kun je ook nog het centrum noemen.

Hoewel de Wawel heuvel een aparte wijk is, valt het voor de meeste mensen onder het oude centrum. De stad Krakau is namelijk ontstaan vanuit deze heuvel. Wijk is overigens een groot woord; op de kleine heuvel vind je enkel een kasteel en kathedraal.

Bezienswaardigheden Krakau centrum

Je zou het hele oude centrum van Krakau één grote bezienswaardigheid kunnen noemen. Hieronder de meest opvallende must see’s:

 • kasteel centrum krakauWawel Kasteel, een van de eerste dingen die je ziet als je aan komt rijden vanaf beide vliegvelden. Het kasteel en de ernaast liggende Wawel kathedraal bestrijken bijna de gehele heuvel.
 • Rynek Główny, het grote marktplein, is niet te missen. Dit is het grootste Middeleeuwse plein in Europa en door de mooie gebouwen eromheen prachtig om te zien.
 • In museum Rynek Underground ga je onder de grond om het grote marktplein vanuit Middeleeuwse ogen te zien.
 • De Jagiellonische universiteit, of eigenlijk het oorspronkelijke hoofdgebouw is zeker een kijkje waard. Vind je het erg interessant, dan kun je met een Engelse tour ook de binnenkant zien.
 • De Mariakerk op het grote marktplein is de kerk met twee ongelijke torens. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Krakau. Mooi om te zien van buiten, ook de binnenkant is de moeite waard.
 • Het Barbakan en de naastgelegen stadspoort Florianska aan het einde van de straat Florianska waren vroeger de zwaarbeveiligde toegang tot de stad. Aan de stadspoort vast zit een stuk van de oorspronkelijke verdedigingswerken rondom de stad. Het grootste deel van de verdedigingsmuur is nu de groenstrook Planty geworden, waarin je heerlijk kunt slenteren of kunt uitrusten op een bankje.

Hotels in het centrum van Krakau

Het oude centrum van Krakau is een goede plek om een hotel te kiezen. Door de vele bezienswaardigheden, restaurants, cafés en discotheken om je heen, hoef je niet ver te lopen om iets te zien. De prijzen van de hotels in Krakau centrum zijn ongeveer gelijk aan de hotelprijzen in de wijk Kazimierz.

 • Hotel Royal geeft je waar voor je geld. De kamers zijn standaard comfortabel, de dames aan de receptie zijn aardig en je zit aan de voet van de Wawel heuvel. Daardoor zijn zowel de binnenstad als Kazimierz erg dichtbij. Ook Podgórze is te belopen met voldoende energie en anders kun je naast het hotel een tram nemen om wat verder te komen.
 • Hostel Atlantis ligt nog nét in de binnenstad en is al jaren populair bij toeristen. Niet zo gek, want net als Royal Hotel ligt het perfect om (bijna) alles per voet te doen. Het uitzicht aan de achterkant is erg mooi (je ziet het kasteel) en de slaapkamers en gezamenlijke ruimtes zijn schoon en modern ingericht.
 • Wil je volledige luxe? In zowel Hotel Stary als Hotel Copernicus kun je de beste kwaliteit verwachten die Krakau te bieden heeft. Een kamer heb je soms al voor minder dan 100 euro, dat vind je niet in Nederland!

Restaurants en cafés in het centrum

 • Chata serveert de typische Poolse keuken die je in de bergen zou verwachten in een interieur dat je, nouja in de bergen zou verwachten. Met vriendelijke serveersters, een groot haardvuur en grote porties zit je hier erg goed. Het restaurant ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het grote plein.
 • Saladebar Chimera heeft meer dan alleen salades, je vindt er ook (hartige) taart, vlees en vis. Dankzij de overdekte binnentuin kun je ook in de winter ‘buiten’ zitten. Een leuke plek voor een korte stop, en erg populair bij zowel locals als bezoekers.
 • Wierzynek is een voor Poolse begrippen iets duurder restaurant waar je erg goede kwaliteit krijgt. Het restaurant kent zijn oorsprong al in het jaar 1364 en zit aan het grote marktplein. Binnen heb je meerdere eetzalen die allemaal historische klasse uitstralen.
 • Café Nowa Prowincja blijft de favoriet van de meeste Krakauers, vandaar dat je hier zowel veel locals als toeristen vindt. Je kunt er iets drinken, lunchen en ’s avonds kun je er eventueel eten.
 • wijnbarWijnbar Winosfera zit op het hoekje van Plac Szczepanski, sowieso een plein met leuke cafés. In Winosfera krijg je geweldige service en kun je lekkere hapjes naast je glas of fles wijn bestellen. In de kleine moderne bar kun je boven op de gezellige vide wegkruipen om de drukte van de stad even achter je te laten.

Update op 2 augustus 2017

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer