Home Blog Podgórze met het oude Getto – wijken van Krakau

Podgórze met het oude Getto – wijken van Krakau

by Informatiebureau Krakau
Stoelen Ghetto Krakow - Bezoek Krakau

Deel 3 van onze beschrijving van de 3 belangrijkste wijken van Krakau: Podgórze. Deel 1 is het Oude Centrum van Krakau en deel 2 Kazimierz (de Joodse wijk). Hieronder lees je over alle belangrijke bezienswaardigheden, leuke restaurants en goede hotels in Podgórze. 

Stoelen Ghetto Krakow - Bezoek Krakau

Stoelen op het ‘Plein van de Helden’ in het voormalige getto

Bezienswaardigheden Podgórze

  • Schindler’s Factory is het museum dat dit stadsdeel voor veel toeristen op de kaart zette. In de oude fabriek van Schindler zit een museum dat het verhaal vertelt over Krakau tijdens de Nazi-bezetting. Ook is het vroegere kantoor van Schindler te zien. Een museum
  • Deel van de ghettomuur in KrakauPodgórze staat vooral bekend om zijn voormalige getto. Een paar sporen daarvan kun je nog zien, zoals onderdelen van de getto-muur. Op het vroegere centrale plein van het getto, herdenken lege stoelen nu nog altijd aan de spullen die Joodse mensen op straat moesten achterlaten. En in de vroegere Apotheek ‘onder de adelaar’ zit nu een klein, indrukwekkend museum over de getto-tijd. Het beste beeld krijg je echter pas als je de wijk met een gids of audioguide bezoekt, zoals met de razend populaire golfkarretjes.
  • Los van een sombere geschiedenis biest Podgórze ook veel mooi groen. Zoals het Bernardskiego Park, waar de eekhoorntjes lekker heen en weer rennen tussen de stijle wanden van de vroegere zandsteenafgraving. Even verderop ligt ‘kopiec Krakusa’, wat volgens de legendes de grafheuvel van de stichter van Krakau is. Tegenwoordig biedt de groene berg fantastisch uitzicht over de stad. Ook is het als sinds de Middeleeuwen toneel van het traditionele Rękawka festival, even na Pasen.

Hotels in Podgórze, Krakau

Zoek je een hotel in Podgórze, dan is het goed te kijken waar deze precies in de wijk ligt. Eigenlijk is alleen Stary Podgórze (het stuk dat net over de rivier ligt) aan te raden, omdat je dan nog veel van de stad te voet kunt zien. Podgórze zelf strekt zich nog uit tot ver buiten het centrum van de stad, dus dan zul je openbaar vervoer of een taxi nodig hebben. Qua prijzen zal het niet veel uitmaken waar je in de wijk zit. Onderstaande hotels zijn goed en zitten op een prima locatie in of net naast Podgórze.

  • Vanuit Hotel Poleski heb je het beste uitzicht op het Wawel kasteel. Letterlijk de brug over en je bent er al. En met zo’n mooi dakterras is er genoeg reden om in de zon van het uitzicht te genieten. Dit hotel dat eigenlijk net buiten Podgórze ligt, heeft een erg goede locatie. Wawel, de binnenstad, Kazimierz zijn allemaal te voet nog bereikbaar. Ook de oude getto is op loopafstand.
  • Wie een bekende naam zoekt, kan kiezen voor het Hilton hotel. Goede kwaliteit, goede locatie, mooi uitzicht en omdat je nu eenmaal in Polen bent, ook nog een goede prijs. Wat wil je nog meer?
  • Ben je met de auto en zoek je een goed en goedkoop hostel, dan vinden wij hostel Patria een goede optie. Je auto parkeer je gratis op het binnenhofje achter een groot hek. Hoewel het parkeren het grootste voordeel van dit hostel is, kun je ook rekenen op aardige en behulpzame medewerkers, redelijk grote kamers die recent zijn opgeknapt, een lekker ontbijtje en schone (gedeelde) badkamers.

 

Loopbrug Kazimierz Podgórze Krakaow - Bezoek KRakau

Even vanuit Kazimierz de loopbrug over, en aan de overkant wacht stadsdeel Podgórze

Restaurants en cafés

Sinds de blauwe loopbrug over de rivier ligt en je zo van Kazimierz oversteekt naar Podgórze, zijn er veel leuke restaurants en cafés bijgekomen. Onder andere:

  • Zowel Drukarnia als Cawa zitten net over rivier en zijn leuk om te zitten. Drukarnia biedt meer vertier, onder andere met regelmatig live muziek. Cawa is meer wijngericht, hoewel je er ook lekker kunt eten. Beide hebben een klein terras dat op zomeravonden tot laat nog een heerlijk zonnetje biedt.
  • Daar vlakbij zit Makaroniarnia, een Italiaans restaurantje met een enorm breed aanbod aan pasta’s en pizza’s. In de zomer kun je heerlijk knus buitenzitten, in de winter zit je binnen minsten zo gezellig. Het eten is prima geprijsd en smaakt goed.
  • Alle hippe Krakauers zijn te vinden in Forum Przestrzenie. In de Sovjet-tijd was de monsterlijke betonnen kolos aan de rivieroever het meest luxe en moderne hotel van Krakau. Nu staat het grotendeels leeg, maar de oude lobby is omgetoverd tot hippe bar. Lekkere biertjes, uitstekende pizza’s, DJ’s en in de zomer het meest relaxte terras van de stad. Forum heeft regelmatig leuke, hippe themamarkten of evementen.
  • Vlakbij het Schindler museum zit wijnbar Slow Wines. Ook een leuke plek voor een hapje en wijntje na je museumbezoek. Aan de andere kant van het museum zit de nieuwe Orzo: de inrichting is industrieel, modern en en pas daarom prima in het voormalig industriegebied. Laat je niet tegenhouden door de buitenkant; de binnenkant is erg mooi, het eten en de service zijn goed.

 

Update op 2 augustus 2018

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer