Home Blog Wat is leuker: Krakau of Warschau?

Wat is leuker: Krakau of Warschau?

by Informatiebureau Krakau
Warschay by night: leuker dan Krakau? - Bezoek Krakau

Warschau in de avond: leuker dan Krakau? - Bezoek Krakau

Welke stad is leuker voor een stedentrip? De interessante en opnieuw opgebouwde Poolse hoofdstad Warschau? Of de nog volledig historische koningsstad Krakau met zijn vele excursiemogelijkheden? Voor ons is het antwoord: Krakau, natuurlijk 😉 Voornamelijk dankzij de mix van historie, traditie en trendy. Ondanks ons vooroordeel, zijn we ook erg enthousiast over Warschau. Als je weet waar je moet zijn, dan is het een geweldige stad om een weekend heen te gaan. Lees snel verder om je eigen beste keuze te maken.

Wat voor steden zijn Warschau en Krakau?

Krakau is de op één na grootste stad van Polen en tevens de voormalige hoofdstad. Al sinds de vroege middeleeuwen was dit een belangrijke en rijke handelsstad. Veel van de oude pracht en praal is nog altijd in het straatbeeld terug te zien. In tegenstelling tot andere Poolse steden is Krakau tijdens de Tweede Wereldoorlog niet zwaar beschadigd geraakt door zware bombardementen of hevige gevechten. Dat zorgt ervoor dat de stad tot op de dag van vandaag nog authentiek, ouderwets en sfeervol aanvoelt. Veel gebouwen en herinneringen zijn bewaard gebleven.

Dat geldt wat minder voor de huidige hoofdstad van Polen: Warschau. Poolse koningen verkozen vanaf de 16e eeuw Warschau boven Krakau, waarna deze stad groeide in belang en omvang. Anders dan in Krakau is hier wel hevig gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. En na dat vechten besloten de nazi’s ook nog eens om de complete stad te verwoesten. Hoewel uiteindelijk het oude, middeleeuwse centrum en het bijbehorende kasteel weer opnieuw zijn opgebouwd, ademt Warschau een compleet andere sfeer dan Krakau. Rond het oude centrum liggen brede straten, groene parken en domineren wolkenkrabbers de skyline.

Stare Miasto Warschau - Bezoek Krakau.nl

Wat is mooier: Krakau of Warschau?

Smaken verschillen natuurlijk, maar veel mensen zijn het er over eens dat Krakau mooier is dan Warschau. Het is daarom waarschijnlijk een leukere eerste kennismaking met Polen dan Warschau. Niet alleen ademt de stad nog zijn rijke historie, het is ook overzichtelijk ingedeeld. De meeste highlights, bezienswaardigheden en mooie musea liggen verdeeld over drie wijken. Stare Miasto (oude stad), Kazimierz (de Joodse buurt) en Podgórze (met Schindlers’ Fabriek) liggen op loopafstand van elkaar en hebben elk een eigen sfeer en karakter. Zo kun je in één weekend een goed beeld krijgen van de stad. Krakau is niet alleen maar serieus overigens. Tussen al het moois hoef je nooit ver te zoeken voor een leuk restaurant of gezellig café. Van knus tot superhip, er is van alles te vinden.

De oude stad van Warschau is, nadat het volledig was verwoest, opnieuw opgebouwd in de oude stijl. En eerlijk is eerlijk, dit is erg mooi gedaan en het koninklijk kasteel is zeker een bezoek waard. Andere bezienswaardigheden liggen verspreid door de stad en dus zul je eerder een tram, taxi of – die rijdt ook – metro pakken. Indrukwekkende musea en monumenten herinneren aan de Tweede Wereldoorlog of juist het leven in de communistische tijd. In uitgestrekte groene parken zoals Lazienki kun je heerlijk rondwandelen. En de ooit als slecht bekend staande wijk Praga is tegenwoordig een van de hipste van Europa.

Monument Warschau - Bezoek Krakau.nl

Voordelen van Krakau

  • Krakau is een kleine knusse stad, waar je jezelf toch makkelijk een week vermaakt.
  • De highlights liggen op loopafstand van elkaar, of zijn snel bereikbaar per tram of taxi.
  • Als je ervan houdt: de binnenstad bestaat bijna volledig uit historische gebouwen.
  • Krakau biedt een mix van historie, religie, trendy en gezelligheid.
  • Krakau heeft bijzondere dagtrips in de buurt, zoals de Zoutmijnen, Auschwitz en het Tatragebergte.
  • Je kunt in Krakau de communistische ‘ideaalwijk’ Nowa Huta bezoeken.

Voordelen van Warschau

  • Warschau is groter en moderner dan Krakau en heeft een meer ‘werelds’ gevoel.
  • Je kunt je eindeloos vermaken in de prachtige musea. Het Uprising museum, over de opstand tegen de nazi’s, is de trots van Warschau. Maar overweeg ook zeker het gigantische Joods historisch museum Polin of het kleine, maar oh-zo leuke Czar PRL museum over dagelijks leven in de communistische tijd. Ook ontzettend interessant: het blindenmuseum, waarin eigenlijk helemaal niets te zien is. Letterlijk.
  • Van de oude, opnieuw opgebouwde middeleeuwse stadskern, tot het communistische ‘paleis van cultuur en wetenschap‘, tot de moderne wolkenkrabbers: Warschau heeft vele gezichten.
  • Enkele van de meest trendy hotspots vind je in de hoofdstad. Als je van de gebaande paden af wilt: de wijk Praga is één van de hipste buurten in Europa.

Krakau en Warschau combineren

Twee leuke steden, niet ver van elkaar. Wat dacht je van een stedentrip naar allebei? Vlieg bijvoorbeeld heen naar Warschau en vlieg terug vanaf Krakau. Of andersom. Tussen beide steden rijdt een hogesnelheidstrein die er zo’n 2,5 uur over doet. Boek je op tijd, dan kost een enkeltje tussen de 10 en 25 euro. Er zijn ook bussen die tussen beide steden rijden. Deze doen er zo’n 4 uur over, omdat ze over de gewone autoweg rijden. Je betaalt ongeveer tussen de 5-20 euro voor een enkele rit tussen Krakau en Warschau.

Beide steden hebben een groot aanbod aan hotels en appartementen via bijvoorbeeld Booking. Ook via AIRBnB kun je leuke studio’s, appartementen en kamers vinden. Via ons krijg je daar ook nog eens tussen de 18 en 30 euro korting op je eerste boeking.

Bijgewerkt op 4 maart 2018

Ook interessant

Deze site gebruikt cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wil je meer weten of cookies uitschakelen, klik dan op de 'lees meer'-knop. Accepteren Lees meer